Kippa sorununu Kemal Reis’le aştı

Güncelleme Tarihi:

Kippa sorununu Kemal Reis’le aştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 00:00

Geçen çarşamba günü Kudüs'teki Yad Vaşem Soykırım Müzesi’ni ziyaret eden Kültür Bakanı Atilla Koç, Yahudilerin geleneksel şapkası "Kippa" giyme sorununa ilginç bir çözüm formülü buldu. Bakan Koç, Kudüs'te İkinci Dünya Savaşı sırasında katledilen 6 milyon Yahudiyi anmak için yaptırılan Yad Vaşem Müzesi'ne bir denizci şapkası giyerek girdi.

Bu şapka, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Kemal Reis fırkateyninin kaptanının şapkası idi. Kemal Reis fırkateyni geçen yıl İsrail'i ziyaret ettiği sırada, geminin komutanı bu şapkayı hatıra olarak Türk Büyükelçiliği’ne bırakmıştı.

Ancak bu şapkanının Türk-İsrail ilişkileri açısından çok özel bir anlamı vardı. Kemal Reis, tarihte Yahudilere büyük yardımı olan bir Osmanlı paşasıydı. İkinci Bayezid döneminde donanmada hizmet veren ve Piri Reis'in de amcası olan Kemal Reis, 1493 yılında Sefarad Yahudilerini İspanyolların zulmünden kurtararak, Osmanlı topraklarına getirmişti. Daha sonra Türk Deniz Kuvvetleri'nin tamamen Türk yapımı olan fırkateynine Kemal Reis'in adı verilmiş, bu gemi İsrail'i ziyareti sırasında da Kemal Reis'in şapkası anı olarak Tel Aviv'deki Türk Büyükelçiliği'ne bırakılmıştı. İşte Atilla Koç, müze ziyareti sırasında tarihi anlam ve önemi büyük olan bu şapkayı taktı.

Soykırım müzesini gezerek, anı defterini imzalayan Koç, daha sonra Harem ül Şerif'i ziyaret etti ve Kudüs Müftüsü İkrima Sabri ve El Aksa yöneticileriyle bir araya geldi. Müftü Sabri, Bakan Koç'a, Türk hükümetinin ve milletinin, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlerle ilgili tutumu ve Filistin seçim sonuçlarına yaklaşımı dolayısıyla teşekkür etti.
Türk yetkililerinin soykırım müzesine girişleri sırasında zaman zaman kippa sorunu çıkıyor.

Bir çok Türk siyasetçisi kippa takmayı kabul ederken, Başbakan Erdoğan geçtiğimiz yılki ziyaretinde buraya başı açık girmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!