Kimlik atışması

Güncelleme Tarihi:

Kimlik atışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2005 00:00

Meclis’teki bütçe görüşmelerine, alt kimlik-üst kimlik tartışmaları damgasını vurdu. CHP Lideri Baykal, dün kürsüden, Başbakan’a yine ‘kimlik’ üzerinden yüklendi. Başbakan Tayyip Erdoğan da, akşam saatlerinde Baykal’a yanıt verirken, iki lider arasında söz düellosu yaşandı.

Haberin Devamı

TBMM’de dünkü bütçe görüşmeleri Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında ‘kimlik atışması’ na sahne oldu. Başbakan Erdoğan, Baykal’a ‘Elinize iyi ki bir çelik çomak verdik, oynuyorsunuz. Benim Türklüğümle oynamaya hakkınız yok’ dedi. Baykal’ın öğleden sonra yaptığı konuşmadaki eleştirileri şöyle:

KIRMIZI ÇİZGİ

Türk üst kimliği Türkiye’nin kırmızı çizgisidir. Kuzey Irak’taki kırmızı çizgilere benzemez. Türkiye’de Türk milleti alt kimlik değildir. Bunu içine sindireceksin. Bunu içine sindirmeyen bir başbakan olamaz. Bir başbakan çıkıp anayasada esas alınmış Türk milleti sözünü içine sindiremiyorsa, o ülke çok büyük tehlikelerle karşı karşıya demektir. Sayın Başbakanın bir kimlik problemi, takıntısı olduğunu görüyoruz.

GERGÄ°N ANLAR

ErdoÄŸan,
akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, Baykal’a yanıt verirken, iki lider alt kimlik-üst kimlik konusunda şöyle atıştı:

Erdoğan: Elinize iyi ki bir çelik çomak verdik, oynamaya devam ediyorsunuz. Benim Türklüğümle oynamaya, bunu başka taraflara çekmeye hakkınız yok. Ağzınıza alamazsınız. Şemdinli’de başka, Ankara’da başka konuşuyorsunuz. Siz busunuz. Siz, daha önce konuştuklarınızı bugün inkar ediyorsunuz. 1999’da demekrotikleşme ve insan hakları raporu hazırladınız. Burada ‘TC vatandaşlarının taşımaları gereken tek ortak kimlik resmi siyasal kimlikleridir. Yani TC vatandaşı olmalarıdır. Başka kültürel kimlikler ve üst kimlikle çatışmamalıdır’ diyorsunuz.

Baykal: Doğrudur, öyle dedik.

Erdoğan: Benim söylediklerimi söylüyorsunuz. Ben de aynen katılıyorum.

Baykal: Sen bunu anlayamazsın, sen konuşmalarının hiç bir yerinde kimlik tanımı yaparken, Türk milletinden bahsetmiyorsun.

Erdoğan: Ne oldu da bu kadar rahatsız olduğunuz ya.

Baykal: Millet alt kimlik değildir, onu söyleyin.

Erdoğan: Siz grup konuşmalarımı zerre kadar takip etmiyorsunuz. Grup konuşmalarıma bakarsanız kaç kez Türk milleti geçtiğini görürsünüz. Ismarlama değil bu laflar. Sizin iki raporunuzun bir yerinde bile Türk milleti ifadesi geçmiyor. Tereciye tere satmayın.

İslamiyet ve Atatürk

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ‘kimlik tartışması’nı Atatürk’ten verdiği örnekle sürdürdü. Erdoğan, Atatürk’ün 1 Mayıs 1920’de Meclis’in açılışında yaptığı konuşmadan alıntı yaparak, ‘Meclis-i alinizi teşkil eden zevat yalnız Türk, Kürt, Çerkez ve Laz değildir. Hepsinden mürekkep anasır-ı islamiyedir (Hepsinden meydana gelen islami unsurlardır)’ sözlerini okudu. Erdoğan, Atatürk’ün ‘Söylev ve demeçler kitabını’ da kürsüden gösterdi. Erdoğan, ‘TC vatandaşlığı nedir Allah aşkına, Türk Milleti değil mi? Siz vatandaşlığın içinin boş olduğunu söylüyorsunuz. Dinin birleştirici unsurlardan biri olduğunu söylediğimde niye rahatsız oluyorsunuz?’ diye sordu.

Gülerek izledi

TBMM’de 2006 Yılı Bütçe Tasarısı görüşmeleri sırasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümeti eleştiren bir konuşma yaptı. Baykal’ı Başbakan Erdoğan, Başbakan yardımcıları Abdullah Gül ve Abdüllatif Şener ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik dikkatle dinledi. Baykal’ın ‘alt-üst kimlik’ konusundaki sözlerini Erdoğan gülerek izledi.

Haberin Devamı

Bebek tartışması

BAÅžBAKAN ErdoÄŸan, Baykal’ı önce gülerek izledi. Ancak daha sonra kürsüye gelen ErdoÄŸan, ana muhalefet liderini ‘alt-üst kimlik’ konusunda yanıtlarken sertleÅŸti. ErdoÄŸan, saÄŸlıkla ilgili konuÅŸurken de Meclis’te gergin anlar yaÅŸandı. BaÅŸbakan’ın, ‘Artık hastanelerde rehin alma dönemi bitti’ sözleri üzerine, CHP’li Atilla Emek, Antalya’da bir bebeÄŸin rehin olduÄŸunu iddia etti. ErdoÄŸan’ın o andaki talimatı üzerine SaÄŸlık Bakanı Recep AkdaÄŸ Antalya’dan bilgi aldı. AkdaÄŸ kürsüye gelerek, BaÅŸbakan’a bir not iletti. Bunun üzerine ErdoÄŸan, Antalya Özel Anadolu Hastanesi’nde doÄŸan bebeÄŸin nakledildiÄŸi Devlet Hastanesi’nde tedavi altında olduÄŸunu söyleyerek, ‘Rehin tutulmadan bahsetmek mümkün deÄŸil’ dedi. GazipaÅŸalı Ahmet Sait ile eÅŸi AyÅŸe Atay’ın, 4 günlük bebeklerini; 3 bin 500 YTL tutan özel hastane masrafını senet imzalayarak, dün öğleden sonra Devlet Hastanesi’ne naklettirdikleri öğrenildi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!