Kiminden tehdit kiminden vaat

Güncelleme Tarihi:

Kiminden tehdit kiminden vaat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2000 00:00

Devletten alacakları para yardımı nüfusa göre belirlenen belediye başkanları Pazar günü yapılacak seçimde vatandaşların kent dışına çıkmamaları için 'tehditler' savuruyor, bazı belediye başkanları ise 'promosyon' benzeri vaatlerle mevcutlarını korumaya çalışıyor.

Belediye başkanlarının günlerdir savurduğu tehditlerden depremzedeler de payını aldı. Bolu'da Belediye Başkanı Yüksel Ceylan bugün yaptığı açıklamada Bolu'da sayılmayanlara kalıcı konutlardan vermeyeceklerini söyledi. Ceylan, nüfus sayımı için üzerinde "Depremde terk etmediğin kenti, nüfus sayımında da terk etme", "Kentin kaderini değiştirmek, yaşadığınız kentte sayılmakla mümkündür", yazılı afiş ve pankart hazırlattı ve 9 bine yakın üniversite öğrencisinin sayım günü kentte kalması için bir gün önce büyük bir konser planladı.

'Alo Kaçan' hattı

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde ise sayımda vatandaşların ilçe dışına çıkmalarını engellemek için "Alo Kaçan Hattı" adı altında bir ihbar telefonu açıldı. Kara, sayımda şehir dışına çıkanların cezalandırılacaklarını söyledi: "Gölbaşı'na çıkanlara doğalgaz bağlanmayacak, belediye yardımları ve sosyal haklardan mahrum kalacak, su parasını yüzde 20 zamlı ödeyecek, 65 yaşındaki kişilerin toplu taşıma kartı iptal edilecek, kaçtıkları tespit edilen kişiler hakkında (yalan beyandan) savcılığa suç duyurusunda bulunulacak."

Tüm bu tehditlerin ardından İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, bir genelge yayınlayarak vali ve kaymakamlardan, bazı belediye başkanlarının "Başka yerde sayılırsan su vermem, çöp toplamam, yol yapmam" şeklindeki açıklamalarını ve yasal olmayan faaliyetleri önlemelerini, bu tür faaliyetlerde bulunanlar hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi. Ancak Tantan'ın genelgesine rağmen belediye başkanları tehditlerini sürdürüyor.

Sayım şenliği

Bazı belediye başkanları ise tehdit yerine düzenledikleri etkinlikler ve promosyonlarla önlem almayı tercih ediyor. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı, kaplıcalarıyla ünlü Ayder Yaylası'nda, 21 Ekim Cumartesi akşamı "Nüfus Şenliği" yapılacak. Çamlıhemşin Belediye Başkanı Refah Veziroğlu, şenliğe katılanlardan konaklama, yemek ve kaplıcaya giriş ücretinin alınmayacağını, şenliğe katılmak isteyenlerin şimdiden rezervasyon yaptırabileceklerini söyledi. Veziroğlu, nüfus şenliğinde, akşam Cengiz Kurdoğlu ve yöre sanatçılarının da konser vereceğini sözlerine ekledi.

Belediye başkanlarının sayım tehditleri ve vaatleri

· Ankara'nın Polatlı İlçesi Belediye Başkanı Sami Çay, nüfus sayımında ilçeyi terk edenlerin belediye yardımlarından yararlanamayacağını belirtti. Çay, sayım günü evde olmayanlar yakacak ve gıda yardımı, öğrenci bursu, serbest seyahat kartı ve belediyenin iş imkanlarından yararlanamayacakları tehdidini savurdu.

· Balıkesir Valisi Utku Acun ise once 'bir gün için özgürlüğümüzden olacağız' diye dağa, bayıra çıkanlar ayıdır" dedikten sonra tepkiler üzerine "Sürçülisan ettim, ayılardan özür dilerim" sözleriyle özür diledi

· Kırıkkale Belediye Başkanı Mustafa Pekdoğan ise durumun vehametini "Sayım günü burada kalın, seçimde isterseniz gidin, hatta oy da vermeyin" sözleriyle anlatmaya çalıştı.

· Seçim konusunda ilginç bir açıklama da FP İstanbul Milletvekili Musa Uzunkaya'dan geldi. Uzunkaya sayım yönteminin "irticai" olduğunu savundu. Devlet Bakanı Tunca Toskay tarafından cevaplandırılması istemi ile bu konuda bir soru önergesi verdi.

· Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa ve ilçe belediye başkanları ortak bir basın toplantısıyla hem belde başkanlarına ve muhtarlarına hem de vatandaşlara uyarılarda bulundular. Özkafa, sayım günü şehri terkedenler hakkında kanuni yollara başvurmaktan çekinmeyeceklerini söyledi.

· Çorum Belediyesi, sayım öncesi vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla "Çorum'da sayılalım, şehrimize sahip çıkalım" başlıklı broşür hazırlattı.

· Nüfus sayımında ilden ayrılmamaları çağrısında bulunan Aydın Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, belediyenin İller Bankası'ndan her ay yaklaşık 300 milyar lira pay aldığını ve kişi başına ayda 2,5 milyon lira düştüğünü belirterek somut rakamlarla sayımın önemini vurguladı.

· Pek çok yerde Alo Nüfus hattı kuruldu. DİE Gaziantep Bölge Müdürü Arif Yılmaz, saat 17.00'ye kadar sayım memuru gelmemesi halinde Alo Nüfus Hattı'na başvurmalarını istedi.

· Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün ise, nüfus sayımında il nüfusunun artması için tüm ev ve işyerlerine bildiri dağıttı.

· Kütahya'nın Simav ilçe belediye başkanı Rıza Özdemir, sayımından önce genel rakamı tespit etmek için belediye memurlarıyla sayım yaptırdı ve belirlenen rakamın altına düşmek istemediklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!