Kim hangi rolde

Güncelleme Tarihi:

Kim hangi rolde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2001 15:24

Haberin Devamı

ELIJAH WOOD

Karakter : Frodo Baggins
Kültür : Hobbit
Tanım : Utangaç ama içten bir Hobbit. Yüzüğü yok etme görevini üstleniyor. Yüzük Kardeşliği'nin lideri.

Henüz 21 yaşındaki aktör Elijah Wood, kuşağının en yetenekli oyuncularından biri olarak kabul ediliyor. Paradise adlı film ile dikkat çeken Wood, Radio Flyer, Forever Young , Huck Finn, The Good Son North , The War ve Flipper, Internal Affairs, Avalon ve Back to the Fture II gibi yapımlarda farklı karakterleri canlandırdı.

Yakın zamanda Wood, James Toback'ın Black and White, Robert Rodriguez'in The Faculty, Ang Lee'nin The Ice Storm , bilim-kurgu, Deep Impact ve polisiye komedi Chain of Fools filmlerinde rol aldı. Ayrıca animasyon filmi The Adventures of Tom Thumb and Thumbelina'da seslendirme yaptı.

Haberin Devamı

Wood 1994'de The War'daki performansıyla Nato/Show East tarafından Yılın Genç Yıldızı seçildi.

IAN McKELLEN

Karakter : Gandalf
Kültür : Büyücü
Tanım : Yüzüğün yok edilmesine yardım ederek en büyük sınavını veren büyücü.

Sir Ian McKellen, 40 yılı aşkın zamandır sahne ve sinemada, seyircileri mutlu ediyor. 40'tan fazla aktörlük ödülü aldı. Lancashire, İngiltere'de doğdu. Yakın zamanda X-Men'de, Magneto karakterini canlandırdı. Diğer yeni filmlerinin arasında Gods and Monsters (En iyi aktör Oscar'ına aday gösterildi), Apt Pupil ve Richard III (Yardımcı Senaryo Yazarı ve Yapımcı). Her kalıba giren McKellen'in hatırda kalan performansları arasında Six Degrees of Separation, Cold Comfort Farm, Resioration, Swept From the Sea, The Keep, Bent, Scandal ve daha bir çok film sayılabilir.

McKellen ayrıca televizyon filmlerinde de bir çok karakteri canlandırdı: Rasputin adlı film ile en iyi Yardımcı Aktör Altın Küre'yi kazanan McKellen, ayrıca And the Band Played On (Cable Ace ödülü), Walter (Kraliyet TV Oyuncusu ödülü), BBC TV için David Copperfield adlı yapımlarda rol aldı. Bir çok sahne performansı efsaneye dönüştü. Royal Shakespeare Company ve Royal National Theatre in London için hem oyuncu hem yapımcı olarak görev alan McKellen, solo gösterileri Acting Shakespeare ve A Knight Out ile tüm dünyada alkışlandı.

Haberin Devamı

Broadway'de Amadeus'da Salieri'yi canlandırdı. (1981 En İyi Aktör dalında Tony ödülü) 2001 Broadway sezonu açılışındaki, Strindberg'in Dance of Death adlı yapımında Edgar rolünü canlandırdı.

VIGGO MORTENSEN

Karakter : Aragorn (Yolgezer diye de biliniyor)
Kültür : İnsan
Tanım : Cesur, haşin, uzun yılları sürgünde, doğada dolaşarak geçirdi.
Yüzük Kardeşliği'ne katılarak en büyük macerasına atıldı.

Sinema hayatına Peter Weir'in Şahit adlı filminde genç bir çiftçi rolüyle başladı. Mortensen'in kariyeri, dengeli bir dizi performansla dikkati çekti. Eleştirmenler 30'dan fazla filmde çalışmalarını takdir ettiler. Rol aldığı filmler arasında: Jane Campion'un Portrait of a Lady, Sean Penn'in Indian Runner, Brian de Palma'nın Carlito's Way, Ridley Scott'un G.I Jane, Tony Scott'un Crimson Tide, Andrew Davis'in A Perfect Murder, Ray Loriga'nın La Pistola De Mi Hermano ve Tony Goldwyn'in A Walk On The Moon'u sayabiliriz.

Haberin Devamı

New York'da, Danimarkalı bir baba ile Amerikalı bir anneden doÄŸdu. ÇocukluÄŸunun ilk yıllarını Manhattan'da geçirdi. Ailesi çok seyahat etti ve yıllarca Venezuela, Arjantin ve Danimarka'da yaÅŸadı. Aktörlüğe New York'da baÅŸladı. Warren Robertson'dan ders aldı. Bir çok oyun ve filmde rol aldı. Ve sonunda Los Angeles'e taşındı ve orada Bent'deki rolü ona Drama EleÅŸtirmenleri ödülünü kazandırdı. Mortensen ayrıca ÅŸair, fotoÄŸrafçı ve ressam. Åžu anda üçüncü ÅŸiir kitabı üstünde çalışıyor. 2001-2002'de Los Angeles ve Atina'da fotoÄŸraf ve resim sergileri açmayı planlıyor.Â

SEAN ASTIN

Karakter : SAM yada Samwise Gamgee
Kültür : Hobbit
Tanım : Frodo'nun en olağanüstü ve en sadık arkadaşlarından biri haline gelen sıradan bir Hobbit.

Haberin Devamı

Sean Astin, sinemaya başlangıcını Goonies ile yaptı. Hemen ardından eleştirmenlerin alkışladığı Rudy'de rol aldı. Diğer filmleri arasında Bulworth, Courage Under Fire, Memphis Belle, Encino Man, Like Father Like Son, Where The Day Takes You, Staying Together, War Of The Roses ve Safe Passage var. Forth Lauderdale Film Festivali'nde Low Life adlı filmindeki rolüyle "En İyi Aktör" ödülünü aldı. Astin, son olarak Deterrence, Kimberly, The Last Producer ve Boy Meets Girl adlı yapımlarda rol aldı.

Profesyonel başlangıcı, annesi Patty Duke ile Don't Hit Me Mom serisi ile gerçekleşti. Astin, gelecek vaat eden bir aktör. Kısa filmi Kangaroo Court'la Oscar'a aday gösterildi. Aynı zamanda eşiyle birlikte filmin yapımcılığını da üstlendiler. Amerikan Yönetmenler Birliği Üyesi Astin, Perversions of Science dizisinin bir bölümünü yönetti.

Haberin Devamı

Astin UCLA'da Amerikan Tarih Edebiyat ve Kültür bölümünü mezunu.

LIV TYLER

Karakter : Arwen
Kültür : Elf
Tanım : Ölümlü Aragorn'a aşık olan Elf Prensesi.

Liv Tyler, Bruce Beresford'un yönettiği Silent Fail filmiyle sinemaya güzel bir başlangıç yaptı. Empire Records'da bir başrol daha kaptı ve Heavy filminde bir garson kızı canlandırdı. 1995 Sundance Film Festivali'nin favorisiydi. Tyler, Bernardo Bertolucci'nin Stealing Beauty'sinde, Inventing The Abbott'da, Armageddon ve Robert Altman'ın Cookies Fortune adlı filmleriyle parladı. Yakın zaman önce yine Altman'la Richard Gere'nin oynadığı Dr.T and The Women'de buluştu.
Tyler'in diğer yeni filmleri arasında Ralph Fiennes'le başrolleri paylaştığı Onegin, Plunkett & Macleane ve Mart Dillon'la beraber oynadığı One Night at McCools bulunmaktadır.

BILLY BOYD

Karakter : Pippin yada Peregrin Took
Kültür : Hobbit
Tanım : Eğlencesine düşkün Hobbit, belayı çeken biri.

Billy Boyd, Glasgow İskoçya doğumlu. İskoç TV dizisi Taggart'la aktörlüğe başladı. İngiliz TV yapımlarında rol aldı. Bunların arasında Soldiers Leap, Corning Soon, Julie and the Cadillacs, ve Chapter and Verse var. Boyd, sinema başlangıcını An Urban Ghost Story ile yaptı. Ama uluslararası sinemaseverler tarafından ilk olarak Yüzük Kardeşliği'nde izlenecektir.

Sahnede, Boyd değişik İngiliz yapımlarında rol almıştır. Bunların arasında The Speculator, Election 99, An Experienced Woman Gives Advice, Therese Racguin, Britannia Rules, Kill the Old Torture their Young, The Chic Nerds, Much Ado About Nothing, Merchant of Venice, The Trainspotting bulunmaktadır. Boyd, aynı zamanda yetenekli bir müzisyen. Bas, davul ve gitar çalıyor. Ayrıca hem bariton hem tenör.

DOMINIC MONAGHAN

Karakter : Merry yada Meriadoc Brandbuck.
Kültür : Hobbit
Tanım : Frodo'nun serüvenine katılan maceraperest genç Hobbit.

Dominic Monaghan'ı uluslararası sinemaseverler Yüzük Kardeşliği ile izleme imkanı bulacaklar. Daha çok İngiliz TV dizisi Hetty Wainthrop Investigates ile tanınıyor. Diğer TV gösterimleri arasında This is Personal, The Huntfor the Yorkshire Ripper, Monsignoir Renard'u sayabiliriz. Monaghan'ın sinemaya başlangıcı Rutger Hauer ve Martin Sheen ile Boomber'da oldu. Tiyatroda ise Monaghan İngiliz yapımı The Resurrecionists, Whale and Annie and Fanny from Bolton to Rome ile yer aldı.

IAN HOLM

Karakter : Bilbo Baggins
Kültür : Hobbit
Tanım : Bilbo, yüzüğü kuzeni Frodo'ya miras bırakıyor.

Ian Holm tiyatro, TV ve film eleştirmenlerinden ortak övgü ve saygı görüyor. Ateş Arabaları'ndaki performansı için bir Bafta ödülü, Cannes Film Festivali ödülü ve bir Oscar adaylığı kazandı. Unutulmayacak film performansları arasında Another Woman, Hamlet, Frankenstein, Henry V, Naked Lunch, Existenz ve The Madness of King George sayılabilir.

Diğer filmleri: Greystoke, Kafka, Time Bandits, Brazil, Alien, Dance Wiih a Stranger ve Dream Child. Daha yeni filmleri arasında : Big Night, Joe Gould's Secret, Night Falls On Manhattan, The Fifth Element, A Life Less Ordinary,
Bless The Child, Beautiful Joe ve Atom Egoyan'ın The Sweet Hereafter. Holm, Judy Dench, Leslie Caron ve Olympia Dukakis ile The Last Blond Bomshetts TV filminde, son olarak da Johnny Depp ile korku filmi From Hell'de rol aldı.

Royal Shakespeare Company ile bir çok yapımda görev alan Holm, Evening Standard Ödülünü (En İyi Aktör dalında) Henry K ve The Homecoming ile kazandı. Daha sonra bir Broadway yapımında En İyi Yardımcı Aktör dalında "Tony Ödülü", Harold Pinters'ın Moonlight filmi ile bir "Evening Standard Ödülü" National Theatre'daki Kral Lear performansı ile bir "Evening Standard", bir "olivier" ve "Critics Circle" ödülleri kazanan Ian Holm, TV versiyonunda En İyi Aktör dalında Emmy ödülüne aday gösterildi. Ayrıca düzinelerce prestijli TV filminde rol aldı. 1998'de şövalyelik ünvanı kazandı.

ORLANDO BLOOM

Karakter :Legolas Kültür :Elf
Tanım : Kılıç ve Okta öldürücü, Elf leri Kardeşlikte temsil ediyor.

Orlando Bloom, Yüzük Kardeşliği ile sinemaya adım atıyor. Londra Guildhail Müzik ve Drama okulundan mezun. Guildhall'da geçirdiği süre içinde şu yapımlarda görev aldı: Little Me, A Month in The City, Peer Gyni, Mefısto, 12th Night, Trojan Women, The Seagull, Three Sisters, Recruiting Officer, Antigone, Anele Vanya, A Night Out ve Mystery Plays.

Canterburry Kent'de doğdu. 16 yaşında Londra'ya taşınıp National Youth Theatre'a katıldı. İki yıl sonunda British American Drama Akademisinde okumak için burs kazandı. Bursunun sonunda Bloom; A Walk in the Vienna Woods'da başrol oynadı. Bloom'un film başlangıcı Wilde ile oldu. Sonra Guildhall'a kabul edildi ve eğitimini ilerletmek için kariyerini askıya aldı. Mezun olduktan sonra Bloom TV dizisi Midsummer Murders'da rol aldı.
 

CHRISTOPHER LEE
Karakter :
Saruman
Kültür : Büyücü
Tanım : Bir zamanlar Bilgeler Konseyinin başıydı. Şeytanın gücüne boyun eğdi.

Christopher Frank Carandini Lee, Belgravia Londra'da doğdu. 1947'de film endüstrisine girdi ve bir süre Rank şirketinde kontratlıydı. Bir çok tiyatro, opera, TV yapımında rol aldı. Lee İngilizce, Rusça, İtalyanca, Fransızca, Almanca ve İspanyolca filmler çevirdi. 250'den fazla film ve TV yapımında görev aldı. Bunların arasında en çok tanınanlar: A Tale of Two Cities, Dracula, The Wicker Man, The Private Life of Sherlock Holmes, The Three Mousketeers ve 4 Mousketeers, The Man With The Golden Gun, 1941, Airport 77, Gremlins II, The Legend Of Sleepy Hollow, Jinnah ve Gormeng Hast'ın BBC prodüksiyonu. Son olarak Star Wars II'de rol aldı.

Beraber çalıştığı yönetmenlerden bazıları: John Huston, Raoul Walsh, Joseph Losey, George Marshall, Orson Welles, Nicholas Ray, Michael Powell, Edward Molinaro, Gerome Savary, Billy VVilder, Steven Spielberg, Joe Dante, John Landis, Tim Burton ve George Lucas. Ayrıca 1978'de Saturday Night Live'da konuk olarak çıktı. Show serilerinin en çok rating alan üçüncü programıydı. Lee hem Sherlock Holmes'u, hem kardeşi Mycroft'u canlandırdı. Aynca İngiliz Kralı Charles I ve Fransa Kralı 16.Louis karakterlerini de başarıyla canlandırdı. Bir kılıç ustası olan Lee, üç ayrı Tehlikeli Sahne Dublörleri Birliğinin de onur üyesidir.

Lee, en çok ekran performansı olan uluslararası yıldız olarak Guiness Rekorlar kitabında yer aldı. Yaklaşık 300 film ve TV yapımında rol aldı. Yakın zaman önce aktörlüğü ve film endüstirisine katkılarından dolayı Londra Film Eleştirmenleri Dillys Powell 1994 Ödülünü kazandı.

CATE BLANCHETT

Karakter : Galadriel
Kültür : Elf
Tanımı : Çok güçlü bir Elf Kraliçesi ve çok korkusuz.

Avustralya'da, National Institute of Dramatic Art'tan mezun olduğundan beri Blanchett, tiyatroda çok çalıştı. Rollerinin arasında: Miranda (The Tempest), Ophelia (Hamlet) Bu rolü için Green Romm ödülüne aday gösterildi, Nina (The Seagulf) ve Rose (The Blind Giant is Dancing)'u sayabiliriz.

Sydney Theatre Company için Caryn Churchill'in Top Girls, David Mamet'in Oleanna (Sydney Tiyatro Eleştirmenleri en iyi aktris ödülü), Michael Gow'un Sweet Phoebe ve Timothy Dallys'in Kafka Dancers (Bu rol ile Eleştirmenler Birliğinin en iyi yeni oyuncu ödülünü kazandı).

99'da Almeida Tiyatrosu için David Hare'nin Pienty On London's West End'inde Susan Traheren'i canlandırdı.

Sinemada aldığı bazı roller : Bruce Beresford'un Paradise Road'unda Susan Macarthy, Thank God He Met Lizzie'de Lizzie'yi canlandırdı. Bu filmdeki rolü için hem Avustralya Film Enstitüsü hem de Sydney Film Eleştirmenlerince en iyi aktris ödülünü aldı. Gillian Amstrong'un yönettiği ve Ralph Fiennes ile Oscar ve Lucinda'da, Lucinda'yı canlandıran Blanchett, bu rolle yine Avustralya Film Enstitüsü tarafından en iyi aktris ödülüne aday gösterildi.

98'de Shekhar Kapur'un yönettiği Elisabeîh filminde Kraliçe I.Elisabeth'i oynadı. Bu rol için aldığı ödüller : En iyi aktris Altın Küresi, en iyi aktris için BAFTA, Chicago Film Eleştirmenleri en iyi aktris ödülü, Londra Film Eleştirmenleri Birliği ödülü, On-line Film Eleştirmenleri, Variety Eleştirmenleri ve UK Empire ödülü, ayrıca Sinema Aktörleri Birliği ve Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi en iyi aktris adaylığı.

1999'da John Cusack'la, hava trafik kontrolörleriyle ilgili bir kara mizah olan Pushing Tin'de rol aldı. An ideal Husband (Oliver Parker), The Talented Mr.Ripley (Anthony Mingella) adlı filmleri de sayabiliriz. Bu filmde Bafta'nın en iyi yardımcı aktris ödülüne aday gösterildi. En son Sam Raimi'nin The the Gift'inde görev aldı.

Venedik Film Festivalinde galası yapılan Sally Potter'in The Man Who Cries'ında karşımıza çıkacak olan Blanchette'i son olarak Tom Tykwer'in Heaven'ında Giovanni Ribisi ile izleme olanağı bulacağız. Barry Levinson'un Bandits filminde Bruce Willis ve Billy Bob Thornton ile de rol alan Blanchett'ın, Sebastian Faulks'un best-seller'inden uyarlanan Gillian Amstrong'un yönettiği Charlotte Gray adlı filmi de yakında vizyona girecek. Bu filmden sonra Kevin Spacey ile beraber Lasse Hallstrom'un yöneteceği 94 Pulitzer ödülü sahibi Annie Proulx'un kitabından uyarlanan The Shipping News'da rol alacak.

SEAN BEAN

Karakter : Boromir
Kültür : İnsan
Tanım : Boromir Yüzük KardeşIİği'ne katılıyor ama yüzüğü yok etme konusunda şüpheleri var.

Sean Bean'in seyircileri hayran bıraktığı bazı filmleri: Essex Boys, Ronin, Airbourne, Anna Karenina, Goldeneye, When Saturday Comes, Scarlei, Black Beauty, Shopping, Patriot Games, Caravaggio, Lorna Doone, The Field, Stormy Monday ve Windprints. Yakında bilim kurgu macerası Equilibrium ve Michael Douglas'la beraber Gary Fleder'in Don't Say A Word'ünde rol alacak ve şu anda yönetmen Esme Lammes'in çektiği Tom and Thomas'da yer almaktadır.

TV için bir çok BBC yapımında rol aldı: The Sharp Series, Bravo Two Zero, Lady Chatterley, Clarissa, Prince, Tell Me That You Love Me.

Bean, Royal Shakespeare Company için bir çok oyunda da rol aldı: Romeo & Juliet, Fair Maid Of The West, A Midsummer Night Dream.Â

Oyuncu Kadrosu

JOHN RHYS-DAVIES

Karakter : Gimli
Kültür : Cüce
Tanım : Yüce gönüllü ve sadık, çabuk gülüp, çabuk sinirlenir.

Eski aktörlerden John Rhys-Davies 30 yıldan uzun zamandır sahne ve sinema izleyicilerini mutlu ediyor. Sahne çalışmalarına Nonvich'deki Madder-Market Theater'de başladı ve Royal Academy Of Dramatic Arts'dan mezun oldu. 100'den fazla oyunda rol aldı. 26 Shakespeare yapımında Othello'dan Macbeth'e, Claudius'den Falstaf'a kadar bir çok karakteri canlandırdı. Sahne çalışmalarına Royal Shakespeare Company'deki bir çok sezon da dahil edebiliriz.

Sinemaya Michael Cane'in oynadığı The Black Windmill ile başladı ve daha jenerik başlamadan havaya uçtu. 80'den fazla filmi arasında: Raiders of the Lost Arc, Indiana Jones and the Last Crusade, Victor/Victoria sayılabilir. TV için Shogun dizisindeki rolü ile Emmy'ye aday gösterildi. Sliders, The Untouchables, I, Ciaudius, The Naked Civil Servant ve War and Rememberance ve daha bir çok film ve mini dizide yer aldı.

HUGO WEAVING

Karakter : Elrond
Kültür : Elf
Tanım : İnsan baba, Elf anneden doğan Elrond Elf olmayı seçti ve Arwen'in babası.

Hugo Weaving'in bir çok filmi arasında The Matrix, The Adventures of Pricilla Queen of the Desert, The Intenwiev, Bedroom and Hallways, Exile, Strange Planet ve Proof sayılabilir. The Intenwiev ona Avustralya Film Enstitüsü ve Montreal Dünya Film Festivalinde en iyi aktör ödüllerini kazandırdı. Weaving, ayrıca The Adventures of Pricilla Queen of the Desert ve Proof ile de Avustralya Film Enstitüsü ödülü aldı.

TV için Haiilax 3, The Bite, Lust, Bangkok Hilton, Dirtwater Dynasty ve Custodian dahil bir çok mini dizide rol aldı. National Institute of Dramatic Arts mezunu olan Weaving, bazıları Sydney Theatre Company için bir çok sahne yapımı gerçekleştirdi.

ANDY SERKIS

Karakter : Gollum/Smeagol.
Yaratık : Shire'lı Hobbit.
Tanım : Hobbitvari bir yaratık ama yüzüğün baştan çıkarıcı etkisi aklını çeldi ve bedenini deforme etti.

Andy Serkis en son Topsy Turvy'de egzantrik koreograf, ve Carrier Girls'de kokain bağımlısı Yupi rollerinde oynadı. Yakında Michael Cane ile Shiner'da, rol alacak. Diğer filmlerinden bazıları: Mojo, Among Giants, Loop, Sweety Barrett, The Jolly Boys, Last Stand filmlerinde başrol, Stella Does Tricks, Five Seconds to Speare, The Near Room, ve yakında vizyona girecek olan Pandemonium'u da bunlara ekleyebiliriz.

TV çalışmalarından bazıları: Oliver Twist'in yeni versiyonu, The Jump ve Finner dizilerinde başrol, Shooting The Past ve Touching Evil dizilerinde de bir çok konuk oyunculuk elde etti.

Serkis, Londra ve İngiltere'nin her yerinde çok sayıda oyunda yer aldı. Eleştirmenlerin takdir ettiği yeni rollerinden bazıları: Jez Buttenvorth'un orijinal Mojo'sunda Potts, Royal Court Theatre için King Lear ve Hush. Old Vic ve Queens Theatre'da Hurlyburly, Bolon Octagon ve Crucible Thetre'da Decadence.

MARTON CSOKAS

Karakter : Celeborn
Kültür : Elf
Tanım : Elf Kraliçesi Galadrie'in tanrısal kocası.

Yeni Zelanda doğumlu Csokas'm filmleri arasında : The Monkey's Mask, Broken English, Down and Under ve Rain'ı sayabiliriz. TV için bir çok dramada rol aldı. The 3 Stooges, Xena, G.P (AFİ ödülü adaylığı) Farscape, Halifax f.p ve Wildside.

Yeni Zelanda Drama okulu mezunu Csokas'ın sahne performansları arasında, Yeni Zelanda yapımı Arcadia, Angels in America, Julius Cesar, Glorious Ruins, Amy's View ve Closer. Avustralya'da sahnede Clockwork Orange, 12 Night, The Herbal Bed ve Andromache bulunmaktadır. Aynca Ladies Night'la Avustralya turnesi. Marton Avustralya'da Stronghold Theatre'ın kurucularından ki orada Possibiliîies, Meeting Place, Media Sluts gibi oyunlar yaratıldı ve baÅŸarıyla oynandı.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!