Kim durduracak

Güncelleme Tarihi:

Kim durduracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uşak E Tipi Cezaevi'nde bulunan Karagümrük Çetesi lideri Nuri Ergin, ‘‘Çakıcı'nın adamları, beni öldürmek istiyorlar’’ diyerek ortalığı kan gölüne çevirdi.

Yatakları yakan Nuriş ve adamları Cezaevi Müdürü Mustafa Kurt, 4 yardımcısı, 21 gardiyanı rehin aldı. Fabrikatör Orhan Cemil Yeşilkaya ile 4 kişiyi öldürdü.

Son icraatı 5 ölü 10 yaralı

UŞAK E Tipi Cezaevi'nde isyan çıkaran ‘Karagümrük Çetesi’ lideri ‘Nuriş’ lakaplı Nuri Ergin ve adamları katliam yaptı. ‘Nuriş’, kendisini öldürmek için cezaevine girdiklerini ve Alaattin Çakıcı'nın adamları olduğunu ileri sürdüğü gruptan 1'i fabrikatör, 5 kişiyi öldürdü, olaylarda 10 kişi yaralandı. Cezaevi Müdürü Mustafa Kurt ve 4 yardımcısının de bulunduğu 26 kişi, isyancılar tarafından rehin tutuluyor.

‘Karagümrük Çetesi’ lideri Nuri Ergin ve kardeşi Vedat Ergin'in Uşak E Tipi Cezaevi'nde bir yıl önce gelmesiyle başlayan huzursuzluk, dün isyana dönüştü. 54'ü terör suçlusu kadınlar olan 600 tutuklu ve hükümlünün kaldığı Uşak E Tipi Cezaevi'nde hakimiyet kurmaya çalışan Nuri Ergin, bir yandan da haklarında kesinleşmiş cezası bulunan adamlarının Uşak'ta teslim olmalarını ve yanına gelmelerini sağladı.

Cezaevindeki adamlarının sayısı 20'ye ulaşmasına karşın, geçen hafta gelişen bir olay nedeniyle Nuri Ergin öldürülme korkusuna kapıldı. Uşak'ta el değiştiren Kasarteks Fabrikası'na, satıştaki anlaşmazlık nedeniyle yapılan baskına katılan, Kürşat Yılmaz ve İbrahim Cici'nin adamları olduğu ileri sürülen 9 kişinin tutuklanması, Nuri Ergin ve adamlarını endişelendirdi. Can güvenliği olmadığını öne süren Nuri Ergin, avukatları aracılığı ile Adalet Bakanlığı'na başvurdu ve İstanbul'da işledikleri çeşitli suçlardan yargılanan ve çeşitli cezaevlerinde bulunan 20 kadar adamının Uşak E Tipi Cezaevi'ne nakledilmesini istedi. Bu kişiler arasında Trabzon Cezaevi'nde yatan Ahmet Yargüder ve Erkut Yargüder, Samsun Cezaevi'nde yatan Sami Tokur ve Amasya Cezaevi'nde yatan Abbas Özcan da yer aldı.

SİLAHLAR KONUŞTU

Dün sabah erken saatlerden itibaren adli tutuklu ve hükümlülerin de af isteğiyle katıldığı isyan giderek genişledi. B Blok'taki koğuşlarda bulunan yatak ve battaniyeler ateşe verildi, cezaevinden silah sesleri duyuldu. Cezaevi Müdürü Mustafa Kurt ve 4 yardımcısıyla 23 infaz koruma memurunu rehin alan Nuri Ergin ve adamları, Kürşat Yılmaz ve İbrahim Cici'nin adamlarının bulunduğu koğuşu bastı. Saldırıda, geçen hafta basılan Kasarteks Fabrikası'nın eski ortağı Orhan Cemil Yeşilkaya, Erol Neşet, Nihat Yağı ve Faik Yoğul adlı tutuklu ve hükümlüler öldürüldü. Olayda yaralanan Reşat Taşçı ise kaldırıldığı Uşak Devlet Hastanesi'nde öldü. ‘Nuriş’ ve adamlarının başlattığı isyan sırasında, Cezaevi 2'nci Müdürü Ersin Yılmaz Ersoylu, infaz koruma memuru Mustafa Özler, Kasarteks Fabrikası baskanı sanıklarından Murat Eryılmaz, Varol Özdemir ve Metin Günay ile çeşitli suçlardan hükümlü Metin Erdoğan, Kenan Altınsabah, Hasan Düz, Zihni Nigaroğlu ve Ünal Genç yaralandı.

PENCEREDEN ATMIŞLAR

İsyancıların, olaylar sırasında saldırdıkları tutuklu ve hükümlüleri, idari blok penceresinden aşağına attıkları öğrenildi. Pencereden atılan mahkûmlardan 1'inin öldürüldükten sonra, 3'ünün silahla yaralandıktan sonra, 1 tutuklunun da dövüldükten sonra aşağıya atıldığı saptandı. İsyanda öldürülen tutuklu ve hükümlülerin alınlarına kendi kanlarıyla, çete lideri Nuriş’in ilk harfinin yazıldığı bildirildi. Nuriş’in adamlarının, iki haftadır cezaevinde tutuklu ve hükümlüleri sindirmek için işkence yaptıkları da öne sürüldü.

OPERASYONA ARA VERİLDİ

Çevre illerden takviye ekiplerin gelmesinin ardından jandarma saat 15.00 sıralarında cezaevine girdi. Güvenlik güçleri havaya ateş açıp göz yaşartıcı bomba kullanırken, isyancılar da koğuşlara çekilerek kapılara barikat kurdu. İsyancıların elinde rehinelerin bulunması nedeniyle çok dikkatli davranan güvenlik güçleri, onların can güvenliğini tehlikeye sokmamak için koğuşlara girmedi. Operasyonun başlaması üzerine Ergin Kardeşler'in rehineleri bugün saat 08.00'de serbest bırakarak isyanı sona erdirme sözü üzerine, operasyon saat 16.30 sıralarında sona erdirildi. Bunun üzerine jandarma ve itfaiye ekipleri cezaevinden çıktı. Bu arada isyancılar, ellerindeki 23 infaz koruma memurundan ikisini serbest bıraktı.

Tutuklu ve hükümlülerden 200 kadarının ‘Nuriş’ ve adamlarına destek verirken, pencereden sarkıtılan ‘‘Asker, bunu siz istediniz, biz tarih yazacağız’’ yazılı pankart dikkat çekti.

ÇAKICI ADAM GÖNDERDİ

Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin avukatı Hikmet Çarboğa, müvekkilleriyle yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yaptı. Çarboğa, ‘‘Müvekkilim Nuri Ergin, Alaaddin Çakıcı'nın kendilerine yönelik eylemlerde bulunmak üzere bazı kişileri cezaevine gönderdiğini söyledi’’ dedi. Çarboğa, ‘‘Nuri Ergin, bir hafta önce Kasarteks isimli fabrikayı basan 12 kişiden 8'inin Uşak Cezaevi'ne tutuklu olarak geldiğini, bu kişilerin Alaaddin Çakıcı ile yakınlıklarının olduğunu söyledi. Ben daha sonra cezaevinden çıktım. İçerideyken zaman zaman silah sesleri geliyordu’’ diye konuştu.

ANNE DE CEZAEVİNDE

Ziyaret için cezaevine gelen ve Nuri-Vedat Ergin’in yakını olduğu bildirilen Aysun Gülşen adlı kadının isyancıların yanında olduğu belirtildi. İsyanı başlatan Ergin kardeşlerin anneleri Sevil Ergin de, dün gece Uşak’a gelerek cezaevine girdi.

Cezaevini asker ve polis kuşattı

İsyanın duyulması üzerine, cezaevi kuşatma altına alınıp, çatılara

keskin nişancılar yerleştirildi. Çevre illerden de takviye güvenlik

birlikleri geldi. Saat 15.00 sıralarında başlatılan operasyon,

Ergin Kardeşler'in ‘‘isyanı sona erdirme’’ sözü üzerine, saat 16.30 sıralarında sona erdirildi.

Türk: Karagümrük çetesi Uşak'ı haraca bağlamış

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, başkanlığında dün toplanan Bakan Kurulu, gündeminde olmamasına rağmen, Uşak Cezaevi'nde beş kişinin öldüğü isyanı görüştü. Toplantıda, kabine üyelerine bilgi veren Hikmet Sami Türk, cezaevlerindeki sıkıntının ‘‘ciddiyetine’’ dikkat çekerken, ayaklanmayı başlatan Karagümrük çetesinin, Uşak halkını haraca bağladığını bildirdi. Adalet Bakanı Türk, Nuriş çetesinin cezaevini karargáh gibi kullandığını belirterek, ‘‘Çözüm, F tipi cezaevidir. Bu yıl sonuna kadar üçü bitiyor. Para olursa diğerlerini de yaparız’’ dedi. Türk, cezaevlerinin tamamlanması için ödenek talebini yineledi. Bu arada Bakanlar Kurulu devam ederken, Uşak Valisi aranarak, son durum hakkında bilgi alındı. Toplantıdan ‘‘Hükümetin cezaevlerinde asayişi sağlamak için her türlü tedbiri alacağı ve hiçkimseyle pazarlık etmeyeceği’’ kararı çıktı. Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, isyanın bu sabah 08.00'de sona ermemesi halinde, dün durdurulan operasyonun yeniden başlatılacağı uyarısında bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!