Kilitleri açın

Güncelleme Tarihi:

Kilitleri açın
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 11, 2003 14:29

Haberin Devamı

Politikanın sözlük anlamı, 'devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatı'. Yalnızca devlet işleriyle ilgili bir kavram değil. Aynı zamanda 'bir hedefe varmak için, karşısındakilerin duygularını okşamak, zayıf noktalarından veya aralarındaki yararlanmak gibi yollarla işini yürütme' anlamına da geliyor.

Peki ya işyerinde politika? Bu konuyu anlatan bir kitap, 'Maymuncuk' adıyla yayın hayatında.

Kitap çalışanlara, ‘işyerinde doğru politika' uygulamalarını gösteriyor. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) yayını olan eseri, Jane Clarke yazmış. 'İşyerinde politika'yı daha iyi anlamak için bir el kitabı olması istenmiş. 177 sayfa ve iki bölümden oluşuyor. Birinci kısımda işyerinde politikanın tanımını inceliyor. İkinci kısımda ise pratik bilgilere yer veriyor.

Haberin Devamı

Kitaba göre iÅŸyerinde iletiÅŸim ve politika aslında ön plana çıkan bir konu deÄŸil. Her ÅŸey perde arkasında yaÅŸanıyor. Bu yüzden esere 'Ä°ÅŸyerinde Politika nedir?' diye baÅŸlanıyor. Çalışanlara pratik önerilerde bulunuluyor.Â

İşyerinde politika, çalışana birçok kapıyı da açabiliyor. İşte bu benzerlik kitabın 'maymuncuk' adını bulmasına yardımcı oluyor. Maymuncuk, her kapıya uyuyor. Kitapta, çalışanların doğru kapıyı bulması gerektiği söyleniyor. Politikayı işyerinde kullanma yöntemleri tamamen kişiye bağlı. Çalışan, kendi çıkarlarını da düşünebilir. Firmanın ortak hedefleri için de çalışabilir. Üretken ilişkilerini geliştirebilir.

Maymuncuk, yanlış anlaşılmaktan çok şikayetçi. İnsanların bu konuya bazen burun kıvırmasından hoşlanmıyor. İşyerinde politika diyince akla gelen çıkar ilişkileri, kitabın konuları arasında yer almıyor. Çalışanları işlerini geliştirmek, şirketçe ortak bir amaç etrafında toplamak, esas amaç.

Ayrıca iÅŸyerindeki geliÅŸmeleri anlamak ve etkilmek için donanımlı hale gelmenize yardım ediyor. Fakat politika, yıkıcı da olabiliyor. Sistemi nasıl kullanacağınız kitapta gizli.Â

Karikatürlerle de anlatımı tercih eden Maymuncuk, eğlenceli bir eser.  Hem politikayı anlamak, hem de işyerindeki politikayı yönlendirmek istiyorsanız Maymuncuk'u size öneriyoruz.

Haberin Devamı


HÜRRİYET İK'NIN ÖNERİLERİ

Adı: Adı İnsan

Yazar:Yaprak Özer

Yayınevi:Hayat Yayıncılık

Sayfa sayısı:333


Adı:Clausewitz ve Strateji

Yazar: Bolko von Oetinger, Tilha von Ghyczy, Christopher Bassford

Yayınevi:Türk Henkel

Sayfa Sayfası: 189

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!