Kılıç'tan olimpiyat değerlendirmesi

Güncelleme Tarihi:

Kılıçtan olimpiyat değerlendirmesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2013 18:11

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gezi Parkı olaylarının İstanbul’un 2020 olimpiyat adaylığını nasıl etkileyeceği sorusu üzerine, “Olimpiyat çevrelerinde de Gezi Parkı olayları sırasında şu değerlendirme yapıldı. Olimpiyat yapılacak bazı ülkelerde, Güney Amerika gibi, yatırım bütçelerine yönelik protestolar var. Gelecekte olimpiyat oyunları sırasında da protestolar olabilir. Ülkenin meşru kolluk gücü oyunlar sırasında yaşanması muhtemel halk hareketlerini , bir protestoyu kontrol altında tutabilecek güce ve donanıma sahip mi? Demokratik bir ülkenin kendini koruyacak meşru gücü olması gerekir. Bizdeki müdahalede bazı aşırılıklar olabilir o ayrı bir mesele. Ama tadında bir müdahale ile sokağın tansiyonunu düşürmek lazım” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Kılıç, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile yaptığı sohbet toplantısında Gezi Parkı olaylarının İstanbul’un olimpiyat adaylığını nasıl etkileyeceği sorusuna da yanıt verdi. Kılıç, Gezi parkı olaylar sırasında Olimpiyat Komitesi başkanlığından üç ayrı açıklama yapıldığını, başkanın oyunlara daha 7 yıl var, dediğini anımsattı. Başkan adaylarından birinin “2020’ye kadar köprünün altından çok sular akar, bu bizim kararımızı etkilemez” dediğini aktaran Kılıç, bir başka başkan adayının da 2020 olimpiyatını 2013’teki gösterilerin etkilemeyeceğini söylediğini ifade etti.

İSTANBUL’DA OLİMPİYATA İHTİYAÇ VAR

Aksine Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın olimpik harekete ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kılıç, “Olimpik hareket Türk dünyasında da İslam dünyasında, Asya Avrupa geçiş halkasında zihinsel dönüşüme ve değişime katkı sağlayacak. Tez olarak biz bunu işledik. Bölgedeki istikrarsızlıkların İstanbul’un adaylığını etkilemeyeceğini; olimpik hareketin bu bölgedeki dönüştürücü rolüne bölgenin ihtiyacı olduğunu söyledik. Öyle ki, bölgede bir sorun olduğunda herkes için baş ağrısı oluyor, Amerika’nın da Rusya’nın da Asya’nın da huzuru kaçıyor. Neticede bölgedeki krizlerin sorumlusu biz değiliz” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçtan olimpiyat değerlendirmesi

OLASI BİR HALK HAREKETİ KONTROL EDİLEBİLİR Mİ?

Kılıç, Gezi parkı olayları sırasında olimpik çevrelerde şu değerlendirmenin yapıldığını da vurguladı: “Olimpiyat yapılacak bazı ülkelerde yatırım bütçelerine yönelik protestolar var, Güney Amerika’da. Gelecekte olimpiyat yapılırken de protestolar olabilir. Ülkenin meşru kolluk gücü oyunlar sırasında yaşanması muhtemel halk hareketlerini , bir protestoyu kontrol altında tutabilecek güce ve donanıma sahip mi? Demokratik bir ülkenin kendini koruyacak meşru gücü olması gerekir. İngiltere’de de polisin anında müdahale edip, derdest etme yetkisi var. Taksim meydanında polisin olaylara müdahale ettiği ve sokak hareketlerinin yaşandığı bir süreçte bir Alman, piyanosunu kurdu ve gün boyu konser verdi. Almanya’da bırakın bir Türk’ü; Türk kökenli, 30 yıldır ailesi Almanya’da olan bir Türk- Alman vatandaşı olaylar sırasında Berlin’de piyano konseri verebilir mi? Bizdeki müdahalede aşırılıklar olabilir, o ayrı mesele. Ama sokağın tansiyonunu düşürebilmek lazım.”

Haberin Devamı

4 BİN 300 KİŞİLİK YURT YIKILACAK, YENİSİ ESKİŞEHİR YOLUNA YAPILACAK

Başkent Ankara’nın en eski yurtlarından olan bin 300 kişilik Cebeci Atatürk Erkek Öğrenci Yurdu ile Söğütözü’ndeki 3 bin kişilik Tahsin Banguoğlu Kız Öğrenci yurduna yol göründü. Bakan Suat Kılıç, Atatürk yurdunun çok eski olduğunu, Tahsin Banguoğlu’nun da tamamen yeniden inşa edileceğini açıkladı.

Eskişehir Yolu’nda Hacettepe Kavşağında, 570 dönümlük bakanlık arazisinde, Ankara’ya yeni bir stadyumun yapılacağını belirten Kılıç, bu arazide ayrıca tenis kortları, basket sahaları, olimpik yüzme havuzu gibi spor ve sosyal donatı alanı inşa edileceği söyledi. Kılıç, “Burada yeni yurtlar da planlıyoruz. Bu iki yurdun bir bölümünü buraya taşıyabiliriz. Yurtların yerlerini de ekonomiye kazandırabiliriz. Bütün değerli arsaları yeşil alan yaparak Türkiye’yi ayağa kaldırmak mümkün değil.
Yapacağımız yurt ve spor yatırımları için bütçeye yük getirmeyecek yollar bulmamız lazım. Yurt yerine illa da AVM yapma takıntımız yok. Yeni kaynak modellerine kafa yormamız lazım. TOKİ ile değerlendirmemiz olabilir. Arsalarını kat karşılığı verebiliriz ya da doğrudan satış da olabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!