"Kıbrıs'ta müzakereler çökebilir"

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta müzakereler çökebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2011 15:34

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, müzakere sürecinde “taraflarından birinin bir uçta, ötekinin diğer uçta kımıldamadan durduğunu” belirtti ve önümüzdeki haftalarda Kıbrıs sorunundaki çabanın çökebileceğini, Greentree’deki görüşmenin son olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Kıbrıs’ta başlatılan müzakerelerde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Lider Dimitris Hristofyas adada kalıcı bir anlaşmaya imza atabilmek için sürdürdüğü Müzakerelerde, liderlerin görüşülen konularda anlaşamamaları Kıbrıs’ta çözümü zora sokuyor. BM, liderlerin görüşlerinin birbirlerine uzak olmasından tedirgin.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, Kıbrıs müzakere sürecinde “taraflarından birinin bir uçta, ötekinin diğer uçta kımıldamadan durduğunu” belirtti ve  önümüzdeki haftalarda çıkmazın devamı halinde Kıbrıs sorunundaki çabanın çökebileceğini, Greentree’deki görüşmenin son olabileceğini belirtti.

Anlaşma için niyetin önemini vurgulayan Downer, “Bir akşamüzeri çözüme ulaşabilirler, tamamen irade meselesi” dedi. Haftalık Kathimerini gazetesine özel demecinde, Greentree’deki yeni üçlü görüşmeye kadar olan birkaç haftanın Kıbrıs sorununda anlaşmaya varılması çabasının sonucunu belirleyeceğini söyledi. İki liderin çözüm yönündeki siyasi iradesinden kuşku duyduğunu belirten Downer, “asla çözülmeyecek bir şey için BM’nin büyük kaynak, enerji, siyasi sermaye harcaması için neden olmadığına” işaret etti.

Haberin Devamı

GREENTREE'YE KADAR YOL ALINAMAZSA PROSEDÜR SONLANABİLİR

Son haftalarda hayal kırıklığını saklayamadığı ve iki liderin son görüşmesini başarısız olarak nitelediği hatırlatılan Downer’a bu noktaya nasıl gelindiği soruldu. Sözlerine “Sadece iki taraf çıkmaza vardı” ifadesiyle başlayan Downer, özetle şunları söyledi: “Greentree üçlü görüşmesi sonrasındaki dönem maalesef verimli değildi, en azından öngördüğümüz ölçüde verimli değildi. Özellikle pazartesi günkü görüşmeden arzu edilen sonuç çıkmadı. Bu da bizi çok kaygılandıran bir şey... Bütün hafta çok sıkı çalıştık ve olguları tersine çevirebilir miyiz, bakacağız.  İki liderin durumun ciddiyetini kavraması ve yöneldikleri çıkmazdan çıkma yollarını bulması gerek. Aksi halde prosedür kesin batağa saplanacak ve bütün çaba yıkılacak. Kıbrıs’taki insanların müzakerelerin başarısızlığa uğrayacağına inandıklarını biliyorum.  Ben, başarısız olmak zorunda olduğunu düşünmüyorum. Henüz bütün olanaklar tükenmedi. Halen çıkmazın aşılması olanağı var, yeter ki iki lider doğru kararlar alarak bu fırsatı değerlendirmek için gerekli siyasi cesareti göstersin.”

Haberin Devamı

"Liderlerin Genel Sekreter’le Greentree’de yapacakları görüşmeye kadarki dönemde arzu edilen sonuca ulaşamazsak bu prosedürün sonu olabilir. Bu nedenle önümüzdeki dönemin ve üçlü görüşmenin bütün prosedür açısından özellikle belirleyici olacağına inanıyorum” diyen Downer, BM’nin, çözülmesi asla söz konusu olmayan bir şey için büyük kaynaklar, enerji ve siyasi sermaye harcamasına neden olmadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!