Kıbrıs’ta hücum emrini ben geçtim

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta hücum emrini ben geçtim
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 01, 2009 00:00

Orgeneral İlker Başbuğ, Kıbrıs harekátından 35 yıl sonra KKTC Silahlı Kuvvetler Günü resepsiyonunda ilk kez açıkladı:

Haberin Devamı

KKTC RESEPSÄ°YONUNDAN FOTOÄžRAFLAR

Gemilere harekáta baÅŸlama telsiz mesajını ben çektim.  Batırılan Kocatepe gemisi olayında elektronik aldatma var. Aden’de korsanlarla mücadelede önemli olanın gemiye saldırıları önlemek olduÄŸunu ifade eden BaÅŸbuÄŸ, bununiçin istihbaratın çok önemli olduÄŸunu belirtti.Â

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 1974’teki Kıbrıs Barış Harekátı’nda görev aldığını belirterek, "Gemilere harekáta başlama telsiz mesajını ben çektim" dedi. KKTC Silahlı Kuvvetler Günü nedeniyle dün akşam Ankara Merkez Orduevi’nde düzenlenen resepsiyona katılan Orgeneral Başbuğ, Kıbrıs Barış Harekátı sırasında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in Bolu Dağ ve Komando Tugayı’nda üsteğmen olarak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun ise hava harekátlarında fiilen savaştığını anlattı. Bir gazetecinin Kıbrıs Barış Harekátı sırasında yanlışlıkla batırılan Türk gemisi Kocatepe ile ilgili sorusu üzerine de Başbuğ, "Orada elektronik aldatma var" karşılığını verdi. Kürt açılımı konusundaki soruları cevapsız bırakan Başbuğ, elinde káğıt ve kalem bulunan bir gazeteciye dönerek "Benden bir mesaj mı bekliyorsunuz?" diye sorduktan sonra şöyle konuştu: "Mesaj vermemiz gerekirse veririz."

Ellerinde olta deÄŸil silah var

Resepsiyona kuvvet komutanlarının yanı sıra Yüksek Askeri Şura nedeniyle nedeniyle Ankara’da bulunan çok sayıda üst düzey komutan katıldı. Orgeneral Başbuğ, gazetecilerin Somali’deki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtlarken korsanlarla mücadelede önemli olanın gemiye saldırıları önlemek olduğunu ifade ederek, bunun için istihbaratın çok önemli olduğunu belirtti. Somali’de hukuki süreçte çok ciddi soranlar bulunduğunu kaydeden Orgeneral Başbuğ, sorunun asıl kaynağının Somali’nin kendi içinde olduğunu söyledi. "Önemli olan önleyici olmak, hepsinin elinde olta değil silah var" diyen Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakalandıklarında serbest bırakıldıkları oluyor. Hukuki boşluklar var. Maalesef hukuki süreç böyle. Önleyici istihbarat çok önemli. Helikopterlerle havadan keşif yapılması gerekiyor. Hani o balık avladığımız olay var ya? Orada helikoptere ateş edilmişti. (Biz ne yaptık ateşle cevap verildi mi?) Atış yapılırken bizim de çiçek atacak halimiz yok."

Orgeneral Başbuğ, resepsiyonda Rahşan Ecevit ile ayaküstü bir süre sohbet etti. Ecevit’in "Kıbrıs Barış Harekátı ile ilgili elimde arşivler var. Ne yapacağımı bilmiyorum, çok karışık" demesi üzerine Orgeneral Başbuğ, "Ben arşiv topluyorum. Biz tasnif eder düzenleriz" dedi. Kıbrıs Barış Harekátı’nın başarısını da devletin zirvesindeki uyuma bağlayan Orgeneral Başbuğ, "Semih Sancar ve Bülent Ecevit, saygı, uyum ve anlayış birliği içinde hareket etti" diye konuştu.

15 AÄŸustos gibi bir tarihimiz yok

Resepsiyona katılan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Abdullah Öcalan’ın açıklayacağı iddia edilen "yol haritası" tartışmalarına, "Bizim 15 Ağustos gibi bir tarihimiz yok" sözleriyle sert çıktı. Özel, gazetecilerle yaptığı sohbette son günlerde sıkça tartışılan Kürt açılımı konusundaki görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:

"Bizim 15 Ağustos gibi bir tarihimiz yok. Bölgede operasyonlar, terörle mücadelemiz aynı kararlılıkla sürüyor. Sanal konfederasyon bayrağı gibi görüntüler yayınlanıyor, bunların dış yansımaları da oluyor. Fransa’da öğrenci ayaklanması oldu. Bir bakın haberlerde bu görüntülere yer verildi mi? Tabi ki her kurum eleştirilebilir. TSK’da eleştirilebilir, hatta TSK bu eleştirilerden yapıcı gördüklerini alır. Ama eleştiri yapılırken anayasal kurumlar yıpratılmamalı. Bu ülke kolay kurulmadı."

3G’yi inceledi

Orgeneral İlker Başbuğ, son günlerin yankı uyandıran teknolojisi 3G’li telefonla televizyondan canlı yayına katıldı. "TSK teknoloji kullanımında daima öncü olmuştur. Gayet tabi biz de kullanacağız" diyen Başbuğ, bir gazetecinin kendisine verdiği 3G’li telefonu eline alarak, bir süre inceledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!