Kıbrıs için çözüm kapısını kapamayın

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs için çözüm kapısını kapamayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2003 01:54

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Günter Verheugen ve AB Dışişleri Bakanları'na birer mektup göndererek, 16 Nisan'da Kıbrıs konusunda alınacak kararda, çözüm için kapının kapanmamasını istedi.

Gül, Türkiye'nin 16 Nisan'da Atina toplanacak AB zirvesinden beklentilerini yazdığı mektubu AB ülkelerindeki meslektaşlarına iletti. AB Komisyonu kaynakları, mektubu değerlendirdiklerini belirtirken, ayrıntılı yorum yapmaktan kaçındılar.

Gül'ün mektubunda, Türkiye'nin Kıbrıs'ta çözüm konusunda kararlılığını vurguladığı ve 16 Nisan'ın her şeyin sonu olmaması gerektiği mesajını verdiği öğrenildi. Kıbrıs'ta çözüm konusunda kritik bir dönemden geçildiğine işaret eden Dışişleri Bakanı Gül'ün tüm tarafların sağduyulu bir karar alma sorumluluğunda olduğunu da dile getirdiği kaydedildi. Kıbrıs'ta çözüm çabalarının bundan sonra da sürdürülebilmesi için Atina'da alınacak kararda çözüme açık kapı bırakılmasının önemine işaret eden Gül, KKTC'ye uygulanan ambargonun kaldırılmasının da çözüm çabalarına olumlu etkide bulunacağı mesajını verdi.

ERDOĞAN: YENİ GİRİŞİM BAŞLATTIK

Başbakan Erdoğan ise, partisinin MYK toplantısında Kıbrıs'ta çözüm için de yeni bir girişim başlattıklarını belirterek, Belgrad'daki Balkan Zirvesi'nde Yunanlı meslektaşıyla yapacağı görüşmeye dikkat çekti. Erdoğan, ‘‘Garantör ülkeler olarak biz Türkiye ve Yunanistan bu konuda anlaşırsak, bu sorun daha kolay çözülür. O zaman, Kuzey ve Güney Kıbrıs'ın liderleri biraraya gelir. Ama bu sorun bu sefer de çözülemezse, bu iş böyle devam eder gider’’ diye konuştu.

Bu arada Avrupa Birliği Yunanistan Dönem Başkanlığı, gelecek hafta Atina'da Kıbrıs Rum Kesiminin de imzalayacağı, AB Katılım Anlaşmasının Kıbrıs'la ilgili Katılım Protokolü'nde değişiklik yapılması yolundaki Ankara'nın isteğini geri çevirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!