Keşke sihirli değneğim olsa

Güncelleme Tarihi:

Keşke sihirli değneğim olsa
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2011 12:23

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde geçen ağustos ayında dünyanın ilk kadavradan rahim naklinin yapıldığı Derya Sert (21), hamilelik için nisan ayında dondurulan embriyonun, naklin birinci yılı olan 2012 Ağustos ayında rahmine yerleştirilmesini bekliyor.

Haberin Devamı

Anamur'da yaşayan Derya Sert, kontrol için sık sık Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geliyor. Annesi Ayşe Demir'in refakatinde tıp fakültesine gelip rutin kontrollerini olan Derya Sert, yaptığı açıklamada, sağlık durumunun çok iyi olduğunu söyledi.

Hamilelik sürecinin başlaması için ağustos ayını beklediğini kaydeden Sert, “Ağustos'un gelmesini diye iple çekiyorum. Elimde sihirli değnek olsa da o zaman bir an önce gelse. Dondurulmuş embriyolar da beni bekliyor, üşüdüler artık, dondular orada. Dört gözle Ağustos'u bekliyorum” diye konuştu.
Derya Sert, tedavi olmak için hastaneye gelen 2 yaşındaki Faruk Enez Cıbır'ı kucağına alarak sevdi.

İLAÇ DOZUNUN AZALTILMASI BEKLENİYOR

Rahim naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan, yaptığı açıklamada, 8 Ağustos'ta kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert'in sağlık durumunu iyi olduğunu bildirdi. Hastanın iyileşme sürecinde sıkıntı olmadığını belirten Özkan, Derya Sert'e bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların verildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

“Bizim korkumuz sakat çocuk olmasın, çocuk sağlıklı olsun” diyen Özkan, bunun için Nisan ayında dondurulan embriyonun rahme en uygun yerleştirme zamanını beklediklerini söyledi.

Doç. Dr. Özkan, şunları kaydetti:
“Rahim naklinde doku reddi olmasın diye bağışıklığı baskılayıcı ilaçları yüksek dozda veriyoruz. Eğer embriyo yüksek dozda ilaca maruz kalırsa, bunların sağlıksız olma ihtimali yüksek. O nedenle nakilden önce anneden alınan yumurta ile babadan alınan sperm nakil olmadan, Nisan ayında döllendi ve oluşan embriyo dondurulmuş halde bekletiliyor. İşler yolunda, ilaçlar azaltılmaya başlatıldı. Ne zaman ki artık ilaçlar anne karnındaki çocuğa zararlı olmayacak düzeye indirilecek, dondurulmuş embriyoyu annenin rahmine yerleştirmeyi planlıyoruz. Yani hamilelik sürecini 2012 Ağustos ayında başlatmayı düşünüyoruz. Embriyo hazır, annenin sağlıklı hamilelik yaşayacak hale gelmesini bekliyoruz.”

EMBRİYO ELİMİZDE DONDURULMUŞ OLARAK BEKLİYOR

Derya Sert'in doktoru Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münire Erman Akar da, hastanın 2009 yılında kendilerine başvurduğunu, o günden bu yana Derya Sert'i rahim nakli için hazırladıklarını kaydetti.
Nakilden önce Derya Sert ve eşine tüp bebek işlemi uyguladıklarını belirten Akar, “Embriyo elimizde dondurulmuş olarak bekliyor” dedi.
Embriyo rahme yerleştirmek için nakilden sonra bir yıl bekleneceğini vurgulayan Akar, “Rahim nakli 8 Ağustos'ta olmuştu. 2012 Ağustos ayında embriyoyu rahme yerleştireceğiz. Alınan bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların en minimal doza düştüğü dönem bu” diye konuştu.
Derya Sert'in sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Akar, “Hormonları gayet iyi çalışıyor. Rahim duvarının kalınlaşması gayet iyi” dedi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!