Kerimov 70. yaşına girdi

Güncelleme Tarihi:

Kerimov 70. yaşına girdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 18:26

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, 70. yaşına girdi.

Semerkant'ta 30 Ocak 1938 tarihinde doğan Kerimov'un 70. doğum yılı nedeniyle, başta Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşenko, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, gönderdikleri telgraflarla Kerimov'u kutlarken, şahsıyla ilgili her türlü tören ve gösterişten uzak durmaya özen gösteren Kerimov'un yaş gününü aile arasında sade bir biçimde kutladığı öğrenildi.

"TÜRK DÜNYASI VE BDT'NİN AKSAKALI"

Sovyetlerin dağılmasından sonra, 1924 doğumlu Süleyman Demirel ve 1941 doğumlu Ahmet Necdet Sezer'in emekliye ayrılması, 1927 doğumlu Turgut Özal, 1923 doğumlu Haydar Aliyev, 1931 doğumlu Boris Yeltsin, 1938 doğumlu Ebülfeyz Elçibey, 1940 doğumlu Saparmurat Niyazaov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman Nabiyev'in vefatı ile 1924 doğumlu Rauf Denktaş, 1928 doğumlu Eduard Şevarnadze, 1938 doğumlu Leonid Kuçma, 1940 doğumlu Petru Luchinski, 1944 doğumlu Askar Akayev ve 1945 doğumlu Levon Ter Petrosyan'ın seçim kaybetmesi ya da renkli-renksiz devrimler sonucunda iktidar kaybetmesi, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'u, BDT'nin ve Türk Cumhuriyetlerinin en yaşlı devlet başkanı, bir diğer ifadeyle "aksakalı" durumuna getirdi.
BDT ve Türk dünyasında devlet başkanlarının yaş durumlarına bakıldığında, Özbekistan Cumhurbaşkanı 1938 doğumlu İslam Kerimov, en yaşlı devlet başkanı unvanını alırken, onu Kazakistan Cumhurbaşkanı 1940 doğumlu Nursultan Nazarbayev, Moldova Cumhurbaşkanı 1941 doğumlu Vladimir Voronin ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı 1949 doğumlu Kurmanbek Bakiyev takip ediyor.
Cumhurbaşkanlarından 1950'li yıllarda doğanlar ise şöyle:
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 1950, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat 1952, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin 1952, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman 1952, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko 1954, Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko 1954, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan 1954, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbanguli Berdimuhammedov 1957, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 1961 ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili 1967.

-EN GENÇ SAAKAŞVİLİ-

SSCB'nin dışişleri bakanı iken, bu birliğin yıkılmasından kısa bir süre sonra Gürcistan Cumhurbaşkanı olan Eduard Şevarnadze, engin deneyimlerine rağmen ülkesindeki renkli devrime engel olamayınca, yerine geçen 1967 doğumlu Mihail Saakaşvili, BDT'nin en genç cumhurbaşkanı oldu.
Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in vefatından sonra yerine gelen oğlu 1961 doğumlu İlham Aliyev ise Saakaşvili'den sonra BDT ve Türk dünyasında en genç 2. cumhurbaşkanı unvanı aldı.
İlham Aliyev'in Devlet Başkanı seçilmesi, her ne kadar o günlerde "veliaht" ve "hanedan" tartışmalarına neden olmuşsa da, BDT ve Türk dünyasında görev yapmış ve halen görev yapmakta olan tüm devlet başkanlarının ortak özellikleri arasında, "işçi veya köylü çocuğu" olmaları ve parti ve devlet kademelerinde adım adım yükseldikleri göze çarparken, İlham Aliyev'in "Cumhurbaşkanı çocuğu" olması, bunun tek istisnası olarak kaldı.
İktidarı döneminde "eşini veya çocuğunu kendi yerine hazırlıyor" iddiaları ortaya atılan Askar Akayev'in "hanedanlık" girişimi ise bir ayaklanma sonucu ülkesini terk etmesiyle son buldu.

-3 LİDER KENDİNİ KORUDU-

Öte yandan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, bazı devler başkanlarının vefatı, bazılarının "görev süresinin sona ermesi" gibi normal demokratik süreç ve renkli veya renksiz devrimler sonucunda, BDT ve Türk Cumhuriyetlerinde Devlet Başkanlığı makamı el değiştirirken, Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, konumlarını ve makamlarının yanı sıra ülkelerine yönelik içeriden ve dışarıdan yapılan ağır muhalefete rağmen ülkelerinin istikrarını korudular.

-AKSAKALLIĞIN TÜRK DÜNYASINDA ÖNEMİ-

Türk dünyasında "aksakal" kavramı, "yaşlı insan" ve "yaşlıya hürmet" anlamının da ötesinde, siyaset ve yönetimde de ayrı bir öneme sahip. Bir mahalle veya bölgede zaman zaman oluşturulan "aksakallar meclisi"nde alınan kararlar yahut bölge veya mahalle aksakalları arasında oluşan ortak kanaatler, yerel ve merkezi yönetimler tarafından her zaman dikkate alınmakta ve genellikle de bu kararlar doğrultusunda gerekli tedbirler hayata geçirilmektedir.
Aksakallar meclisi, bazı ülkelerin yazılı hukuklarında olmasa bile, örf, adet ve geleneklerin yaşatılması anlamında, bu ülkelerdeki en güçlü "sivil toplum kanaati" olarak gündelik siyasete yansımaktadır.
Birçok örf, adet ve gelenekleriyle Orta Asya Türk geleneklerinin hakim olduğu Afganistan'da ise "Aksakallar Meclisi", ülkenin parlamentosu konumunda bulunuyor.
Bu çerçevede, Türk dünyasının devlet başkanları düzeyindeki iki aksakalı olan 1938 doğumlu Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile 1940 doğumlu Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in bölgede, belli bir gündemi olmadan yapılan ve "kravatsız toplantı" olarak nitelendirilen "gayri resmi" toplantılarda öne sürecekleri görüş ve önerilerin, daha sonra yapılacak resmi toplantılarda öncelikle ele alınması Türk örf ve geleneklerinin tabii bir gereği olarak bölge politikasına yansıması bekleniyor.
Nitekim, Azerbaycan Cumhurbaşkanı 1923 doğumlu Haydar Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı 1924 doğumlu Süleyman Demirel ile 1927 doğumlu Turgut Özal'ın Türk dünyasında katıldığı resmi ve gayri resmi tüm toplantılarda, diğer Türk Cumhuriyetleri cumhurbaşkanlarınca kendilerine "Gaydar (Haydar) Ağa", "Turgut Ağa" ve "Süleyman Ağa" diye hitap edildiği ve kendi dönemlerinin bu "aksakallarına" hürmet ve saygının
yanı sıra sözlerine, görüş ve önerilerine her zaman ayrı önem
atfedildiği bilinmektedir.
Bağımsızlığın ilk yıllarında Türkiye'nin bazı Türk Cumhuriyetlerine yaptığı buğday yardımı, 10 bin öğrenci projesi, ortak üniversite ve okulların açılması gibi önemli kararlar, resmi toplantılardan önce, "Aksakal Turgut Ağa" ve "Aksakal Süleyman Ağa"nın önerileri üzerine kabul gördü.

-KERİMOV'UN ÖNEMİ ARTTI-

Sovyetlerin dağılmasından sonra, gerek Orta Asya ve BDT bölgesinde, gerekse münhasıran Türk dünyasındaki ihtilafların ve bazı problemlerin çözülmesi ile yeni siyasi, askeri ve ekonomik açılımların gerçekleştirilmesinde, "aksakal" bir cumhurbaşkanı olması nedeniyle İslam Kerimov'un önemi artarken, bu durum Kerimov'a örf ve gelenekten doğan bazı sorumlulukları yüklüyor.
Özbekistan'da 23 Aralıkta yapılan seçimde 7 yıl için yeniden Cumhurbaşkanı seçilen, BDT ve Türk dünyasının en yaşlısı olan "İslam Ağa"nın yeni dönemde bölgede ve Türk dünyasında birçok konuda öncülük ve arabuluculuk etmesi beklentiler arasında yer alıyor.
(SS-BA-MCT)

18:17 31/01/08"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!