Kerem’i sağ şerit refleksi öldürdü

Güncelleme Tarihi:

Kerem’i sağ şerit refleksi öldürdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2008 07:00

KKTC’de Acıbadem hastanelerinin veliahtı Mehmet Kerem Aydınlar’ın 2 akrabasıyla birlikte trafik kazasında ölmesi, dikkatleri adaya Türkiye’den gidenlerin karıştığı kazalara yöneltti.

Türkiye’den gelenler, adanın trafiğindeki İngiliz sistemine uyum gösteremedikleri için, hata yaptıklarında Türkiye’de alıştıkları reflekslerle tepki veriyorlar. Bu da pek çok kazaya neden oluyor. Bu kazalar rekor seviyelere ulaştı.

ACIBADEM hastanelerinin sahibi Mehmet Ali Aydınlar’ın KKTC’de kısa dönem askerlik yapan oğlu Mehmet Kerem Aydınlar’ın (25) eniştesi Mehmet Aslanoğlu’nun kullandığı aracın kaza yaparak yaşamını yitirmesi, gözleri adada rekor seviyelere ulaşan Türkiyelilerin karıştığı kazalara çevrildi. KKTC Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, "Maalesef, ölümlü kazaların çoğunluğunda Türkiyeli kardeşlerimiz yer alıyor. En büyük neden, adada trafiğin Türkiye’ye göre ters şeritten akması. Türkiyeli kardeşlerimiz, olumsuz bir durumda sağ şeride geçme refleksi gösteriyor ve ters trafiğe giriyor" dedi. Mehmet Avcı ölümlü trafik kazalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

Geçtiğimiz yıllarda adadaki öğrencilerin kullandığı özel ZZ (Zorunlu Ziyaretçi) plakaları vardı. Gördük ki ölümlü kazalara karışan araçların yüzde 38’i ZZ plakalıydı.

Adada toplu ulaşım sistemi bulunmuyor. Herkesin otomobili var. Araç sayısı fazla. 250 bin nüfusta, trafikte 140 bin araç görünüyor.

DİREKSİYON SAĞDA

Adadaki trafik sistemi, sağ direksiyon ve trafik soldan akıyor. Türkiye’de ise tam tersi. Buraya gelen sürücüler otomatik olarak sağ şeride geçme refleksi gösteriyor. İlk gelen polis raporlarına göre, bu kazada da aynı refleks var görülüyor.

Kazanın olduğu Ercan iskele yolu, gidişli gelişli, arada bölme yok. Düz ovada yol gibi görünüyor ve hız yapma isteği uyandırıyor. Ancak en tehlikeli yollardan biri, en çok ölüm burada oluyor. Hız sınırı 90 kilometre görünüyor ancak bu bile fazla.

YAYALARDA DA AYNI

Sadece araçlı kazalarda değil, trafik raporlarında gördük ki, yoldan karşı karşıya geçenler arasındaki ölümlerde de Türkiye’lilerin sayısı fazla. Çünkü yine ters trafikten kaynaklanan reflekse önce sola bakıyorlar. Ancak burada araçlar sağdan geliyor.

Trafik kazalarında 2007’de 47 kişi öldü, 2006’da 48, 2005’te 64 ve 2004’te 76. Bu rakamlar bu nüfusa göre rekordur.

KKTC’de en son 16 Ocak’ta Lefkoşa’da meydana gelen trafik kazasında Türkiyeli üniversite öğrencisi Ufuk Kátip (21), Talát Kılıç (22) ve İbrahim Alper Palalı (22) hayatını kaybetmişti.

Cenazede arkadaşları gözyaşlarına boğuldu

Kerem Aydınlar, dün Marmara İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Çengelköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Askeri törenle toprağa verilen Aydınlar’ın cenazesinde yakınları ve arkadaşları, gözyaşlarına boğuldu.

Cenaze törenine, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, yazar Yaşar Kemal, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, sanatçı Ercan Saatçi, Fenerbahçe 2. başkanı Nihat Özdemir, A Milli Takım eski Teknik Direktörü Şenol Güneş, işadamları, spor ve sanat camiasından çok sayıda kişi katıldı. Cenazeye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt da çelenk gönderdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!