Kenya’dan İngiltere’ye Adebolajo suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Kenya’dan İngiltere’ye Adebolajo suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2013 12:40

Londra’nın Woolwich semtinde 25 yaşındaki İngiliz askeri Lee Rigby’i satırla öldüren Nijerya asıllı İngiliz Michael Adebolajo’yu 2010 yılında El Şebab terör örgütü ile olan bağlantıları nedeniyle tutuklayıp İngiltere’ye iade ettiği ortaya çıkan Kenya, İngiliz makamlarını suçladı.

Haberin Devamı

Kenyalı yetkililer Adebolajo’nun ülkelerinde tutuklanmasından sonra şüphelinin terör bağlantılarını gösteren tüm kanıtları İngiliz elçiliğine sunduklarını ancak ‘’adamın sabıkası yok’’ diyen İngiliz istihbaratının onları ciddiye almadığını söyledi.

Kenyalı yetkililer tutuklama sonrasında İngiltere’nin İngiliz vatandaşı olan Adebolajo’nun serbest bırakılması için kendilerine baskı yaptığını ve adamın gözaltında işkence gördüğünü, iki gün aç bırakıldığını ve bir avukatla görüşmesine izin verilmediğini iddia ettiklerini de açıkladı.
 
ANNESİ DE MI5’I SUÇLADI
Şüphelinin annesi de MI5’in oğluna muhbir olarak çalışması konusunda baskı yapmasının saldırının gerçekleşmesinin ana nedeni olduğunu söyledi.
 
Abebolajo’nun kız kardeşi Christina ile evli olan Ebu Zubeyir, Independent on Sunday gazetesine yaptığı açıklamada 2010 yılında Nairobi’ye Arapça ve İslam bilimi konusunda eğitim almaya giden Adebolajo’nun ve ailesinin adamın İngiltere’ye dönüşünden sonra gizli servis tarafından sürekli taciz edildiğini söyledi.
 
Zubeyir, Abebolajo’nun erkek kardeşi Jeremiah’ın da Suudi Arabistan’a İngilizce öğretmeni olarak gittikten sonra gizli servisin tacizlerine maruz kaldığını, kendisinin de dört yıl önce karısıyla Yemen’e Arapça öğrenmeye gittikten sonra gizli servis ajanları tarafından üzerine silah doğrultularak sorgulandığını söyledi.
 
Zubeyir gizli servisin özellikle Michael Abebolajo konusunda kendisine birçok soru yönelttiğini ve uzun süre FBI ajanı olduğunu iddia eden kişilerden telefonlar aldığını açıkladı.
 
KATİLLERİN SEVGİLİLERİ KARDEŞ
İngiliz ordusu bandosunda görevli asker Lee Rigby’nin katilleri Michael Adebovale ve Michael Abebolajo’nun iki kız kardeş ile ilişki yaşadıkları ortaya çıktı.
 
Adebovale’nin 30 yaşındaki İngiliz Rikki Thomas ile uzun süreli bir ilişki yaşadığı ve çiftin iki çocuğu bulunduğu açıklandı. Thomas’ın komşuları, kadının 3-4 yıl öncesine kadar “sıradan bir İngiliz kadını” olduğunu ancak İslam dinini benimseyen Abebolajo ile tanıştıktan sonra örtündüğünü ve köktenci görüşler benimsediğini söyledi. Komşular kadının son dönemde kara çarşafa girdiğini açıkladı.
 
Rikki Thomas’ın 31 yaşındaki kız kardeşi Dannielle’in de diğer şüpheli Michael Adebovale ile ilişki yaşadığı ve katillerin iki kadının Greenwich’te paylaştığı apartman dairesini sık sık ziyaret ettiği belirtildi.
 
Polis cinayetten sonra bu daireyi de aradı ve kadınları tutukladı ancak iki kadının da olayın planlanmasında rol sahibi olmadıkları anlaşıldı.
 
OLAY YERİNDE İKİNCİ BIÇAKLAMA
Rigby’nin katledildiği Woolwich kışlası yakınındaki sokakta dün bir kişi daha bıçaklandı. Rigby’yi anmaya gelen ailesinin ve askerlerin birkaç metre uzağında saldırıya uğrayan adamın durumunun iyi olduğu ve yeni bıçaklamanın ilk olayla alakası olmadığı açıklandı.  Bir polis yetkilisi, “20’li yaşlarındaki adamın uğradığı saldırının daha önceki olaylarla bir bağlantısı bulunmuyor. Hayati tehlikesi olmayan adam hastaneye kaldırıldı” dedi.
 
Ancak bölgede ikinci bir bıçaklanmanın yaşandığı haberi polis açıklaması gelene kadar ilk saldırının bir devamı olarak yorumlandı ve büyük panik yarattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!