Kenti sel götürdü Tayyip Başkan panelde konuştu

Güncelleme Tarihi:

Kenti sel götürdü Tayyip Başkan panelde konuştu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da sel can alırken, 'Tüketici Hakları İçin Standartisazyon ve Belediye Hizmetleri' paneline katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan da dün sel nedeniyle trafiğe yenik düştü. Erdoğan, Dünya Standartlar Günü nedeniyle Belediye Sarayı'nda, Türk Standartlar Enstitüsü ile birlikte düzenledikleri panele katılmak ve protokol imzalamak için 45 dakika geçikince program 10.45'te başladı. Yağmur kent halkını perişan ederken, Erdoğan, 13.00'e kadar süren panelde kaldı. Erdoğan, İstanbul'da son yağışların önemli bir soruna neden olmadığını da öne sürdü. Doğal afetlere karşı koymanın olanaksız olduğunu belirten Erdoğan, İstanbul'da yaşananları, ''Olay tabiidir. Bunları doğal karşılamamız lazım'' diye yorumladı. Erdoğan, ''Eğer yapılanmada, zamanında herkes tedbirini almış olsaydı, planlı yapılanma olsaydı, bu tür sıkıntılar çekilmezdi'' dedi. Erdoğan, şunları söyledi: ''Bazı bodrumlar hariç, herhangi bir sıkıntılı durum söz konusu değil. Yağmur yoğun olunca, mevcut altyapı buna cevap veremediği için bir müddet yollarımız, caddelerimiz su yığını haline geliyor. Ama bakıyorsunuz iki, üç saat sonra, tekrar normale dönüyor. Kurduğumuz 'Kriz Masası' geceden başlayarak sürekli çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. İSKİ, İtfaiye ve Yol Bakım Müdürlüğü, bütün motopompları, arozözleriyle, sürekli bir çalışma içindeler. Şu ana kadar gelen fevkalade bir şey yok.''

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde sular altında kalan Alibeyköy ve Eyüp'e ilişkin bir soruyu ise, ''Bazı bakanlarımızın gelip burada bastıkları -kusura bakmayın- havaya şaştım. Sayın Çevre Bakanımızın gelip, burada 'İşte bak, Refah Partisi'ni getirdiniz, bu hale geldi' cevabına şaştım. Yani, sel, Refah Partisi'yle mi geliyor? Oranın sorununu, eninde sonunda biz çözeceğiz; gelip orada hava atanlar değil'' diye yanıtladı.

İSKİ'nin yetersiz kaldığı iddialarını kabul etmeyen Erdoğan, kanalizasyon çukurlarına düşerek ölümlerin meydana geldiğine yönelik iddialara da ''Bu olaylarla alakalı bir ölüm söz konusu değil. Onlar tabii seyrinde ölümlerdir. Öyle bir bilgi bana daha ulaşmadı. İhtimaller bunlar. Bilemiyorum, bana bu konuda ciddi bir şey gelmedi'' diye yanıtladı.

Yağışlar bugün ve yarın da sürecek

Atatürk Havalimanı Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, cephesel yağışın etkisini yarına kadar sürdüreceğini, ancak yağmurun etkisinin azalacağını söylediler. İstanbul ve çevresi, 20 Ekim Pazartesi gününe kadar zaman zaman yağmurlu olacak. İstanbul'da dün yapılan ölçümlere göre metrekareye, Terkos'ta 54, Alibeyköy'de 57, Büyükçekmece'de 74, Ömerli'de 94, Darlık'ta 100, Elmalı'da 90, Bahçeköy'de 98.6, Florya'da 100, Kartal'da 64.6, Göztepe'de 75.8 ve Atatürk Havalimanı'nda 104.1 kilogram yağmur düştü.

Aile başına 25 milyon lira yardım

İSTANBUL'da yaşanan sel felaketi üzerine İstanbul Valiliği'nde kriz masası oluşturuldu. Vali Yardımcısı Bülent Karaçöl başkanlığında oluşturulan kriz masası, hasar tespit ve yardım çalışmalarına başladı. Vatandaşların 24 saat aralıksız çalışacak olan kriz masasına 520 95 75 numaralı telefondan ulaşabilecekleri bildirildi. İlçelerde kaymakamların başkanlığında oluşturulan kriz merkezleri, kendi bölgelerindeki su taşkınlarından zarar görenleri belirleme çalışmalarını sürdürürken, mağdur ailelere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan gerekli yardımlara başlandı. Başvuran selzedelere, aile başına 25'er milyon lira yardımda bulunulacağı bildirildi.

Özel araçla yola çıkmayın

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nden öğle saatlerinde yapılan açıklamada, kentin tümünün aralıklı olarak yoğun yağış altında kaldığı belirtilerek, kent halkından zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmaması istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!