Kendi çocuğumla işçimin çocuğu aynı sırada

Güncelleme Tarihi:

Kendi çocuğumla işçimin çocuğu aynı sırada
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2011 00:00

KİPAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Türkiye’nin vergi şampiyonlarından. Kahramanmaraş’ta sekiz okul, kalp hastanesi ve diyaliz merkezi yapan Öksüz, 2008’de de özel bir eğitim kurumu açtı. KİPAŞ Eğitim Kurumları, SBS’de ilk yıl Türkiye altıncısı, geçen yıl dokuzuncu, bu yıl da 11’inci oldu. Bu modern okulu ayakta tutmak için KİPAŞ şirketlerinden her yıl 2 trilyon lira aktarılıyor. Çünkü öğrencilerinin yarısından çoğu burslu

Haberin Devamı

- Okulu açma amacınız nedir?
- KİPAŞ olarak büyük bir grup olduk. Bunda bu şehrin insanının, herkesin emeği var. Bu nedenle sosyal yatırımlar yapmaya karar verdik ve önceliğimiz eğitim oldu. İlk zamanlar yaptığımız okulları devlete devrettik. Sonra, taşın altına elimizi sokalım dedik. Bu şehrin çocuklarının iyi üniversite kazanıp, gelip şirketlerimizde çalışmasını arzuladık. Fikir böyle doğdu. 120 derslik yaptırdık.
- Bir sanayici için okul açmak pek kârlı yatırım değil...
- Burası da yapıp, devlete bağışladığımız diğer sekiz okul gibi hayır kurumu. Burayı açarken holdingimizin amacı para kazanmak değildi zaten. Amaç, başarılı öğrencileri desteklemek. Herkesin burada okuma şansı olmasını istiyoruz. Burası bir hayır kurumu, hedefimiz kâr değil. Çimento fabrikasının 15 günlük, bir aylık cirosunu okula aktarıyoruz. Holdingimiz seve seve karşılıyor.
- Okuldaki öğrencilerin yarısı burslu...
- Fabrikada çalışan bir işçinin de, patronun da çocuğu aynı imkânlara sahip olmalı. İkisinin de bir arada okumasının eğitime büyük yararları var. Benim ilkokuldaki sıra arkadaşımın babası hamallık yapardı. O bana, ben de onun evine giderdim. Varlıklı ailelerin çocuklarının böyle müstakil lüks okullarda okumasını şahsen pek hoş bulmuyorum. Ben de kendi evladımını varlıklıların okuluna göndermek istemem. Bu nedenle bu okulu açtım. Toplumun her kesimi birlikte okumalı.
- Maraş’a ne katıyor bu okul?
- Maraş’ın eğitim çıtası çok düşük. Halkımız nedense eğitime pek önem vermiyor. İstanbul gibi büyükşehirlerde aileler bileziğini satıp çocuk okutuyor, bizde varlıklısı bile eğitime pek yatırım yapmıyor. Bu yavaş yavaş değişecek, değişiyor da, toplumun eğitim bilinci gelişiyor. Eğitimi öğretmene, okula bırakmamak lazım. Eğitim önce ailede başlar. Anne babanın eğitimi bir ömür sürer. Biz bu şartlarda okul olarak Türkiye dokuzuncusu olduk.
- Okulda çok zaman geçiriyormuşsunuz, doğru mu?
- Fabrikalarımızda birçok insana iş sahası açıyoruz, vergi veriyoruz, Türkiye ihracatına katkıda bulunuyor, üretim oluşturuyoruz. Ama sosyal yatırımlar daha farklı zevk veriyor bana. Eğitimden, çocuklarla ilgili konulardan çok keyif alıyorum. Yaşımız ilerledikçe benim bu işlere ilgim de daha çok artacak. İşadamlarına da tavsiye ediyorum. Bizim Anadolu’da ‘Kefenin cebi yok’ diye bir laf vardır. Öbür dünyaya götüreceğimiz en büyük şey işte böyle yatırımlar. Okula geldiğimde 7-8 yaşında minikler etrafımı sarıp, “Sizi seviyoruz” dediğinde çok mutlu oluyor, bütün yorgunluğumu atıyorum.

Haberin Devamı

MARAŞ BİRİNCİSİ ANADOLU ÜÇÜNCÜSÜ

Haberin Devamı

KİPAŞ Eğitim Kurumları bu yıl SBS sınavlarında il birincisi, Anadolu’da üçüncü oldu. Bu yıl mezun verecek lisenin öğrencilerininse YGS ve LYS’lerde Türkiye derecesi yapmalarını beklediklerini belirten okul yöneticileri, sadece ilde değil, bölgedeki başarılı her çocuğa kapılarının açık olduğunu söylüyor.

BURSLULARIN TÜM MASRAFLARI OKULDAN

35 bin metrekare kapalı alanı bulunan okul 30 trilyona mal oldu. 2 bin öğrenci kapasiteli okulda sınıflar akıllı tahtalar, internet bağlantıları ve projeksiyon makineleriyle donatılmış durumda. Her öğretmenin notebook’u var. Bu yıl öğrencilerin bir kısmı Amerika’ya bir kısmı da İngiltere’ye dil eğitimine gönderildi. Ücretler, anaokulu için 5 bin 500, ilköğretim için 6 bin 500, lise için 8 bin 500 lira. Ama mevcudun yarısından fazlası burslu. Bu öğrencilerin tüm giyim, kuşam ve kırtasiye masrafları da okul tarafından karşılanıyor.

Haberin Devamı

En az kÂr yapan ama en çok kafa yoran kurumuz

Kurucumuz Hanefi Öksüz, her yıl bir okul yapıp Milli Eğitim’e bağışlayan bir hayırsever. Bu okulu açtıktan sonra da yine okul yapıp devlete bağışlamaya devam ediyor. Özel okulda ise okuma gücü olmayanlara fırsat eşitliği sunuyoruz. 440 öğrencimizin yarısından fazlası burslu. Her yıl ilköğretim 4’üncü sınıftan itibaren merkezi bir sınav yapıyoruz. Burada başarılı olan çocuklara ihtiyaçları oranında burs veriyoruz. Hepsi başarılıysa hepsine, yarısı başarılıysa yarısına destek oluyoruz. KİPAŞ’ta bizim kaliteli elemana ihtiyacımız var. Bu okuldan yetişen çocukların belki büyük kısmı ileride bizim şirketlerimizde çalışacak. Kendi elemanımızı yetiştirmiş gibi oluyoruz.
Öğretmen bulmakta zorluk çekiyoruz. İnsanlar taşrada çalışmak istemiyor. Öğretmenlerimizin çoğu Kahramanmaraşlı. Öğretmen seçimi yaparken sıkı elemeden geçiriyoruz. Aktif, dinamik, girişken öğretmenleri tercih ediyoruz. Öğretmenlerimiz ihtiyacı olan çocuklarla okul sonrası bire bir çalışma yapıyor. Ayrıca sosyal olarak da çocukları zenginleştiriyorlar. Sadece akedemik yönden değil, çok boyutlu olarak yaklaşıyoruz. İyi bir takım oluşturduk. Kuruluşumunuz 10’uncu yılında lisemizde de aynı başarılar olacak.
Amacımız, maddi durumu yetersiz başarılı çocuklara bir fırsat eşitliği sunmak. Başta şehrimize, sonra Türkiye’ye bu kazanımı vermek. 28 şirketimiz var. Hiçbir zaman ticari düşünmedik. Ciro olarak kıyaslandığında bu şirketler arasında en küçük pay KİPAŞ Eğitim Kurumları’na ait. Ancak, kafa olarak insanı en çok yoran kurum burası diyebilirim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!