Kemal Tahir ölümünün 35. yılında anılacak

Güncelleme Tarihi:

Kemal Tahir ölümünün 35. yılında anılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 10:10

Yazar Kemal Tahir, ölümünün 35. yılında İstanbul'da düzenlenecek etkinlikle anılacak.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından 19 Nisan cumartesi günü Tarık Zafer Tuna'ya Kültür Merkezi'nde düzenlenecek etkinlikte, Kemal Tahir'in hayatından kesitlerin sunulduğu bir belgesel gösterimi yapılacak.

Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Hulki Aktunç, Cengiz Yazoğlu ve Prof. Dr. Hüsamettin Arslan'ın konuşmacı olarak katılacağı etkinlik kapsamında, Kemal Tahir Vakfı'nda muhafaza edilen kitap, kişisel eşya, fotoğraf ve özel koleksiyon sergisi de görülebilecek.

KEMAL TAHİR KİMDİR?

Asıl adı İsmail Kemalettin Demir olan Kemal Tahir, 1910 yılında İstanbul'da doğdu. Annesinin vefatı üzerine Galatasaray Sultanisi'nin 10. sınıfında eğitimini yarım bırakan Tahir, çeşitli gazetelerde çalıştı.

Nazım Hikmet ile birlikte 1938 yılında Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde “askeri isyana teşvik” suçlamasıyla yargılanıp 15 yıl hapse mahkum olan Tahir, 1950 yılında genel afla özgürlüğüne kavuştu.

Haberin Devamı

Tahir, 6-7 Eylül olaylarında tekrar gözaltına alınarak Harbiye Cezaevi'nde 6 ay tutuklu kaldı. Tahir, daha sonra Aziz Nesin ile birlikte kurdukları Düşün Yayınları'nı yönetti.

Sinema alanında Metin Erksan, Halit Refiğ ve Atıf Yılmaz ile senaryo çalışmaları yapan Tahir, özellikle Marksist terminolojiyi yerlileştirerek Anadolu'ya uygun bir ulusal sol düşünce geliştirmeye çalıştı.

Kendi çevresinde fikirlerini savunan bir grup oluşturan Tahir, dönemin birçok aydını tarafından da eleştirildi.

Kemal Tahir, yoğun bir şekilde eleştirildiği bir tartışma esnasında geçirdiği kalp krizi sonucu 21 Nisan 1973'te vefat etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!