Kelebek camı

Güncelleme Tarihi:

Kelebek camı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1998 00:00

Kanat ATKAYA
Haberin Devamı

Rock tarihinin 100 unutulmazı

Müzikle haşır neşir olanların, konuşacak konu sayısında azalma meydana geldiği durumlarda başvurdukları belli geyik muhabbetleri vardır. Nedir bunlar; ‘‘En sevdiğin 10 şarkıyı say’’, ‘‘En sevdiğin toplulukları sırala’’ veya ne bileyim ‘‘Issız bir adaya düşeceğini bilsen, yanına alacağın 10 albüm neler olur’’ vs.

Çok manasız gözükmekle birlikte, bu listelerin de bir güzelliği vardır. ABD'de yayın yapan VH1 adlı bir kanal, geçtiğimiz günlerde bu işi büyüttü ve olayın esas kahramanlarına, yani rock müzisyenlerine ‘‘Rok tarihinin en unutulmaz 10 ismini sayın’’ sorusunu yöneltti. Rock müziğin tarihini yazan isimlerden h*al*a hayatta olanlar oturup ciddi ciddi rock müziğin tarihini etkileyen 10 ismi kendilerince sıraladılar. Tabii ki The Beatles, The Rolling Stones ve Jimi Hendrix ilk üç sırayı paylaştılar. Bundan doğal bir şey olamaz tabii ki. 100 isimden oluşan listede ‘‘şu olmasaydı da bu olsaydı’’ veya ‘‘bu adamın burada işi ne?’’ dedirtecek isimler de var elbette. Ancak bu konuda hazırlanacak bir başka listenin bundan daha sağlıklı olması da herhalde beklenemezdi...

Listede dikkati çeken bazı noktalara göz atmakta fayda var. 100 isimden oluşan liste için oy veren isimler arasında George Harrison'dan Johnny Cash'e, Elvis Costello'dan The Wallflowers'a, Foo Fighters'tan Counting Crows'a, oradan da Meredith Brooks'a kadar çeşitli dönemlerden ve dolayısıyla akımlardan isimler var. Yani liste çoksesli. Bu arada bu sanatçıların ortak özellikleri, hepsinin VH1'da en az birer kez görünmüş olmaları; bunu da belirtelim.

Listede bulunan sanatçıların üçte biri siyah. Rock müziğin temelini atan ve bugün çok geniş bir yelpazeye yayılmış olan bu türün yaratıcıları olarak görülen siyahların bu oranda temsil edilmeleri biraz tuhaf.

100 isimlik listede farklı müzik türlerinden sanatçılar da var. Miles Davis ve John Coltrane gibi caz devleri, Robert Johnson, Muddy Waters, B.B. King ve Steve Ray Vaughan gibi blues sanatçıları, reggae'in unutulmaz ismi Bob Marley ve country müziğin yaşayan efsanesi Johnny Cash bunlardan bazıları.

Listede funk akımı Prince, Earth, Wind & Fire'la, punk Iggy Pop, Velvet Underground, The Ramones, The Sex Pistols ve The Clash'la, soul ise Aretha Franklin, James Brown, Curtis Mayfield, Sly & the Family Stone, Al Green, Tina Turner ve Otis Redding'le temsil edilmiş.

Some results are predictable - the Beatles are No. 1, the Rolling Stones No. 2 - but the tally is remarkable for its diversity. From Jimi Hendrix (No. 3) to Parliament-Funkadelic (No. 99), nearly a third of the artists are black. And 13% are women.

Son olarak merak gidermek için şunu da eklemek gerekiyor herhalde: listede kadınların oranı yüzde 13'te kaldı. Tamamını sunamadığımız listenin ilk 25'ini vermekle yetinmek durumundayız...

TOP 25

1 The Beatles

2 The Rolling Stones

3 Jimi Hendrix

4 Led Zeppelin

5 Bob Dylan

6 James Brown

7 David Bowie

8 Elvis Presley

9 The Who

10 The Police

11 Stevie Wonder

12 Ray Charles

13 The Beach Boys

14 Marvin Gaye

15 Eric Clapton

16 John Lennon

17 Elton John

18 Prince

19 Pink Floyd

20 The Doors

21 Aretha Franklin

22 Fleetwood Mac

23 The Eagles

24 Bob Marley

25 Van Morrison






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!