Kediler için AIDS aşısı

Güncelleme Tarihi:

Kediler için AIDS aşısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2002 14:12

ABD'de California ve Florida Üniversitesi bilim adamları tarafından, AIDS'in kedilerde meydana gelen türü (FIV) için aşı geliştirildi. Amerikan Tarım Bakanlığı aşının kullanımını onayladı.

Haberin Devamı

Önümüzdeki yaz aylarında piyasaya sürülecek aşıyı, Fort Dodge Hayvan Sağlığı firması pazarlayacak. Bağışıklık sisteminde eksiklik yaratan HIV'ye benzer FIV virüsünün, kedilerde görüldüğü biliniyor.  

FIV virüsü aşısının, insanlarda kullanılabilecek AIDS aşısı için de bir cesaret ve umut ışığı oldu. 
  
Hayvanlarda bağışıklık sistemi hastalıklarıyla ilgili araştırmacı Janet Yamamoto ve arkadaşlarının, 10 yıldır kedilerde kullanılacak AIDS aşısı için çalışmalar yaptığı kaydedildi.  
     
 İNSANLARA BULAŞMIYOR  

     
Kediden kediye ısırma yoluyla geçen virüsün, salyada çok miktarda bulunduğu biliniyor. FIV virüsü kapan kedinin 10 yıl sağlıklı yaşayabildiği, daha sonra ishal, kilo kaybı, kronik enfeksiyonlar, yüksek ateş ve daha başka hastalıklar nedeniyle öldüğü belirtildi.  

FIV virüsünün iki ayrı formundan elde edilen aşının, kedileri FIV virüsünden koruyabildiği belirtildi. FIV virüsünün, kedilerden insanlara geçerek herhangi bir hastalık meydana getirmediği de açıklandı.  

Araştırmada denek olarak kullanılan kedilere bir yıl boyunca üç aşı yapıldı ve daha sonra kediler virüsün değişik formlarının etkisinde bırakıldı.  Aşılanan denek kedilerin, aşılanmayan kedilere göre FIV virüsündenyüzde 67 oranında daha fazla korundukları saptandı.  

Aşılanmayan ancak virüs etkisinde bırakılan kedilerin ise yüzde 74'ünün FIV virüsü kaptığı belirlendi.  Aşının, kedileri bir yıl boyunca FIV virüsüne karşı koruduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!