KCK'DAN YARGILANAN 88 KİŞİ İÇİN BAŞVURU

Güncelleme Tarihi:

KCKDAN YARGILANAN 88 KİŞİ İÇİN BAŞVURU
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 10:40

KCK‘dan yargılanan 88 kişi için Anayasa Mahkemesine başvuru yapıldı.

Haberin Devamı

Diyarbakır’ da KCK davalarında yargılanan ve aralarında Hatip Dicle, belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyelerinin de bulunduğu 88 kişi için uzun tutukluluk gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapıldı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, KCK ana davasında tutuklu 88 kişi adına Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunduklarını bildirdi. Elçi, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvurunun ardından İnsan Hakları Derneği Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada tutuklu sanıkların yaklaşık 5 yıldır cezaevinde olduklarını söyleyen Elçi, tutuklular arasında belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, öğrenciler ve esnafın bulunduğunu anlattı. Müvekkillerinin uzun tutukluluk nedeniyle Anayasa'nın 19. maddesindeki kişi özgürlüğü haklarının ihlal edildiğini öne süren Elçi, tutuklulardan 5'inin belediye başkanı, 8'inin ise belediye üyesi olduğunu kaydetti.

Elçi, seçilmiş müvekkilerinin de hem Anayasa'nın 19. maddesindeki kişi özgürlüğü hakkı hem de 67. maddesindeki seçilme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurduklarını ifade etti. Anayasa Mahkemesinin CHP Milletvekili Mustafa Balbay ve BDP'li milletvekilleriyle ilgili kararlarını da hatırlatan Elçi, "Anayasa Mahkemesi, yüksek mahkeme olarak bir standart oluşturur, yargı bunun gereğini yerine getirir. Mahkemeler bunu yapmadığı için Anayasa Mahkemesi tüm başvurulara bakmak zorunda kalacaktır" diye konuştu.

Tahir Elçi, bir soru üzerine, askeri savcılığın Uludere olayıyla ilgili verdiği takipsizlik kararının geçen hafta taraflara ulaştığını, hazırlıklar tamamlandıktan sonra bu hafta içinde gerekli itiraz prosedürünü tamamlayacaklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!