Kazığın faturasını bulduk

Güncelleme Tarihi:

Kazığın faturasını bulduk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

MESA'nın TBMM'nin koltukları için İtalyan firmaya 1.350 dolar ödediği, ele geçirilen faturayla belgelendi. MESA bu koltukları 3.5 misli kârla Meclis'e 4 bin 861 dolara sattı.

HÜRRİYET ‘koltuk skandalı’nı belgeleyen ve bugüne kadar herkesten gizlenen proformo faturayı ele geçirdi. Hürriyet'in ele geçirdiği proforma faturaya göre MESA bir koltuk için İtalyan firmasına 2 milyon 720 bin liret yani 1.350 dolar ödedi ve Meclis'e tam 4 bin 861 dolara sattı. MESA sadece bu alışverişten 3.5 misli kâr sağlarken, koltuk, Meclis'e, Emlak Konut'a ödenen yüzde 10 komisyon ve yüzde 15 KDV ile tam 6 bin 149 dolara mal oldu.

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Atila Şenol Hürriyet'e ilginç bir itirafta bulunarak, ‘‘İhaleye göre inşaatta 420 kalem iş yapıyoruz. Bunların bazılarından zarar ediyoruz. Bazılarından yüksek kâr ederek bu zararı dengeliyoruz. Koltuklar da böyle. Koltukların fiyatını 420 kalem malzemeden cımbızla ayırmak yanlış’’ dedi.

MECLİS BAŞTAN KABUL ETTİ

Meclis'e çok yüksek kârla 572 koltuk satan MESA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Şenol, parayı alırken proforma faturayı neden Meclis'e vermedikleri sorusuna ise şu yanıtı verdi: ‘‘Biz alış faturasını Meclis'e ibraz etmek zorunda değiliz. Proforma fatura Meclis'i ilgilendirmez. Bizim şartnamede tarif edilen koltuk için önerdiğimiz 4 bin 861 dolarlık fiyat baştan kabul edilmiş, onu kaç paraya aldığımız Meclis'i ilgilendirmez.’’

EMLAKBANKASI DA DEVREDE

TBMM inşaatındaki yolsuzluk iddiaları üzerine ihaleden sorumlu olan Emlak Konut'ta da soruşturma başlatıldı. Emlak Konut Genel Müdürü Süleyman Şahin, Hürriyet'e, ‘‘Çıkan yolsuzluk iddiaları kamuoyunu tatmin edecek şekilde aydınlatılacak. Parlamentoya karşı kim haksızlık yapıyorsa, bunun hesabını verecektir’’ dedi. Şahin, Emlakbankası Teftiş Kurulu'nun ihaleyi tüm boyutlarıyla incelemeye aldığını bildirdi.

Genel Kurul projesini yapan mimarlardan Adnan Ural da, koltukların yüksek fiyatını Meclis yönetiminin önceden bildiğini söyledi. Ural, Hürriyet'in sorusu üzerine, ‘‘Biz bunu Meclis idaresinin onayına sunduk ve onaylandı. Koltuklar ve fiyatları dahil, projenin tüm unsurları Meclis idaresiyle belirlendi’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!