Kazakistan Kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev kimdir? Nursultan Nazarbayev'in biyografisi

Güncelleme Tarihi:

Kazakistan Kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev kimdir Nursultan Nazarbayevin biyografisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2020 11:40

Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Covid-19'a yakalandı. Nursultan Nazarbayev’in önümüzdeki ay 80'inci yaşını kutlayacak olan eski liderin test sonucunun pozitif çıktığı belirtildi. Haberler ardından Nursultan Nazarbayev'in hayatına dair bilgiler merak konusu oldu. Peki, Kazakistan Kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev kimdir?

Haberin Devamı

Kazakistan Kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, 6 Temmuz 1940'ta Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti Almatı yakınlarındaki kırsal bir kasaba olan Çemolgan'da dünyaya geldi. Babası, 1930'larda Josef Stalin'in kollektifleştirme politikası sırasında ailenin tarım arazisine el konana kadar zengin bir aile için çalışan fakir bir işçiydi. Aile İslam dininin Sünnilik mezhebine mensuptu.

II. Dünya Savaşı sonunda aile Çemolgan'a döndü ve Nursultan Nazarbayev Rusça öğrenmeye başladı. Okuldaki başarıları nedeniyle Kaskelen'deki yatılı bir okula gönderildi. Okuldan ayrıldıktan sonra Nazarbayev, Temirtau'daki Karağandı Çelik Fabrikası'nda devlet tarafından finanse edilen bir yıllık burs aldı. Yirmi yaşına geldiğinde, yüksek fırında "inanılmaz derecede ağır ve tehlikeli işler" yaparak nispeten iyi bir ücret kazanıyordu.

Nazarbayev Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne 1962'de katıldı ve Genç Komünist Ligi'nin (Komsomol) önde gelen bir üyesi oldu. 1972 yılında Karaganda Metalurji Kombinat Komünist Parti Komitesi sekreterliğine atandı ve dört yıl sonra Karaganda Bölgesel Parti Komitesi İkinci Sekreteri oldu.

Bürokrat olarak Nazarbayev, yasal meseleleri, lojistik sorunları ve endüstriyel anlaşmazlıkları ele alıp bireysel sorunları çözmek için işçilerle görüştü. Daha sonra "sermaye yatırımının merkezi tahsisi ve fonların dağıtımı" altyapısının zayıf olduğu, işçilerin moralsizleştirildiği, çok çalıştıkları ve merkezi olarak belirlenen hedeflerin gerçekçi olmadığı anlamına geldiğini yazdı; demir-çelik tesisinin sorunlarını bir bütün olarak Sovyetler Birliği için bir mikro kozmos olarak gördü.

Kişisel hayatı

Nursultan Nazarbayev, Sara Nazarbayeva ile evlidir. Dariga, Dinara ve Aliya adlarında üç kızları var. SSCB'de yetişen Nazarbayev, Kazakça olduğu kadar akıcı bir şekilde Rusça ve İngilizce'de biliyor. Ayrıca iki erkek kardeşi bulunmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!