Kaymakam 2 kez reddettiği belediye meclis kararını onayladı

Güncelleme Tarihi:

Kaymakam 2 kez reddettiği belediye meclis kararını onayladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2006 14:30

MARDİN’in Dargeçit İlçesi'nden Van'ın Gevaş İlçesi'ne atanan Kaymakam Tahsin Aksu, belediye tarafından cadde ve parklara verilen ve 2 kez reddettiği yeni isimlere ilişkin meclis kararını onayladı.

Dargeçit Belediye meclisi, 1 Eylül'de toplanarak, ilçede adres karışıklığının önlenmesi için tüm sokak ve cadde isimlerinin iptal edilmesine, ismi olmayan cadde, sokak ve parklara yeni isimler verilmesine karar verdi. Karar ile birlikte 136 cadde, sokak ve parkın yeni isimleri liste haline getirilerek, onaylanması için Kaymakamlığa gönderildi.

Dargeçit Kaymakamı Tahsin Aksu, listeyi inceledikten sonra 13 Eylül'de Dargeçit Belediyesi'ne gönderdiği yazıda, isimlerin Anayasa'nın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlâka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte olamayacağını belirterek, “Yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmeden önce Dışişleri Bakanı'nın uygun görüşü alınır. İlgili yönetmeliğe aykırı karar alındığı görülmüştür.

Yukarda belirtilen nedenlerden dolayı meclis kararınız iade edilerek yönetmeliğe uygun bir şekilde düzeltilerek gönderilmesini rica ederim” dedi.

Dargeçit Belediye Başkanı DTP'li Süleyman Anık, Kaymakamlığın Orhan Pamuk, Kerkük, Cudi ve Nevruz isimlerinden rahatsızlık duyduğunu belirterek, “Bu isimlerin değiştirilmesini istedi. Ancak, bunların hiç bir sakıncası olmadığı gibi ülkemizin yetiştirdiği önemli değerler olarak görüyoruz. Çocuklarımın ismi Kürtçe'dir ve Türkiye Cumhuriyeti nufus cüzdanını taşıyorlar. Biz bu isimlerde direteceğiz” dedi.

Kaymakam Tahsin Aksu ise, meclis kararını isimlerden dolayı değil, ulusal adres ve veri tabanının kurulması ile ilgili yönetmeliğe aykırı olduğu için iade ettiğini söyledi. Aksu, “İsimler ile ilgili sorun olsaydı idare mahkemesine başvururdum. İtiraz hakkım vardır. Öncelikle sokak ve cadde isimleri ile ilgili numaralandırma yapılması gerekir. Bu yapılmadığı için meclis kararını geri gönderdim” dedi.

Dargeçit Belediye Meclisi kararı bir kez daha Kaymakamlığa göndermesine rağmen yine olumsuz yanıt aldı. Tayini Van'ın Gevaş İlçesi'ne çıkan Kaymakam Tahsin Aksu, 2 kez reddettiği kararı geçen hafta imzalayarak belediyeye gönderdi. Kaymakam'ın onaylaması ile Belediye ve Kaymakamlık arasında yaşanan isim krizi de sona erdi.

BAZI CADDE, SOKAK VE PARK İSİMLERİ

Dargeçit Belediye Meclisinin belirlediği yeni cadde, sokak ve park isimlerinden bazıları şöyle:
* Murathan Mungan sokak, * Ahmet Kaya Sokak, * Şilan Sokak, * Kerkük Sokak * 1 Mayıs Sokak * Andravus Sokak (Dargeçit’te yaşamış bir Suryani) * Ahmet Taner Kışlalı Sokak * Renas Sokak * Tatlıses Sokak * Berfin Sokak * Yılmaz Erdoğan Sokak * Mir Sokak * Yılmaz Güney Sokak * Mehmet Uzun Caddesi, Orhan Pamuk Sokak, Yaşar Kemal Sokak * Ali Gaffar Okan (Hizbullahçıların saldırısında şehit edilen Diyarbakır eski Emniyet Müdürü) Sokak, Nevroz Sokak * Nazım Hikmet Caddesi * Cudi Sokak * Botan Sokak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!