Kayıp zeplinin motoru kuruyan gölde bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kayıp zeplinin motoru kuruyan gölde bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2007 00:00

İstanbul Hezarfen Havalimanı’nda bağlıyken 29 Aralık 1999’da çıkan fırtınada halatları kopan ve kaybolan Koç Holding’e ait zeplinin iki motorundan biri, suları çekilen Büyükçekmece Gölü’nde ortaya çıktı.

HEZARFEN Havalimanı’nda ATV (dört tekerlekli motosiklet) kiralayan Levent Yılmaz, 26 Ağustos Pazar günü saat 13.00 sıralarında, Büyükçekmece Gölü’nün yatağında gezmeye çıktı. Göl yatağındaki çatlaklardan birinden çıkan pervaneyi fark eden Yılmaz, çevresini kazınca büyük bir motor buldu. Arkadaşlarının yardımıyla çamurun içinden çıkardığı motoru üç traktörle havalimanındaki garaja taşıdı. 1997 yapımı, turbo beslemeli, enjeksiyon sistemli boxer tipi ve beş pervaneli motorun uçak motoru olamayacağını anlayan Levent Yılmaz, "Buradaki uçakların en yenisi 1970’lerden kalma. Arkadaşların da uyarısıyla Vehbi Koç zeplinine ait olabileceğini düşündük. Çamurun içinde kabin parçalarına benzer parçalar da bulduk. Bazıları derine gömülü olduğu için çıkaramadık" dedi. İnternetten zeplin fotoğraflarını bularak ellerindeki motorla karşılaştıran Yılmaz, aynı olduğunu görünce, Set Air yetkililerini arayarak bilgi verdi. Sekiz yıl suda kalmış motorun işlerine yaramayacağını belirten firma yetkilileri, istediğini yapabileceğini söylediler. Motoru açıp inceleyen Levent Yılmaz, çalıştırmayı deneyecek.

Koç Holding tarafından The Lighship Group’tan 4 milyon dolara satın alınan Türkiye’nin ilk zeplinine holdingin kurucusu Vehbi Koç’un adı verilmişti. American Blimp Corporation (ABC) tarafından imal edilen A-150 modeli zeplin, 21 Ekim 1998’de Türk semalarına girdi. 50 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğindeki zeplin, pilotun yanı sıra dokuz yolcu taşıyabiliyordu. Reklam amaçlı da kullanılan zeplin, 29 Aralık 1999’da şiddetli lodos yüzünden halatlarının kopması sonucunda kaybolmuştu. Son olarak Karadeniz üzerinde sinyal alındığı belirtilen zeplini bir daha gören olmadı.

İlk zeplin alev almıştı

Zeplinin geçmişi 1900’lü yıllara dayanıyor. 1900 ile 1939 yılları arasında kıtalararası uçak yolculuğunun gelişmediği dönemde hava gemileri tercih edildi. Alman Ferdinand von Zeppelin tarafından icat edilen zeplin yani hava gemisi, ticari taşıma amacıyla pek çok başarıya imza attı ve kullanımı arttı. 1937’de dev hava gemisi Hindenburg faciası bu araçların sonunu getirdi. İnişe geçerken alev alan Hindenburg 36 kişinin ölümüne neden olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!