Kayıp şehir uydudan bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kayıp şehir uydudan bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2010 14:42

Amazon Havzası’nda araştırmalar yapan bilim adamları çok geniş bir alana yayılmış dev höyüklerin kayıp şehir El Dorado’nun kalıntıları olduğunu savunuyor.

--Efsane kayıp şehir El Dorado uydudan bulundu (The Guardian)

El Dorado hakkında yüzyıllardır dev kalelerine gömülü hazineler hakkındaki efsanelerle maceracıların ve kaşiflerin peşinden koştuğu bir hedef oldu. İspanyol denizciler bu hazinelerin için yağmur ormanlarının derinliklerine yaptıkları seferlerde Azteklere ve İnkalara rakip kayıp bir medeniyet bulacaklarına inandılar.

 

Uydu fotoğraflarıyla ortaya konan ve Brezilya toprakları içinde, Bolivya sınırı yakınlarında bulunan 200 adet dev geometrik şekil bu anlatılanların efsane değil gerçek olduğuna işaret ediyor.

 

250 kilometre çapında bir alana yayılan çemberler ve diğer geometrik şekillerin Kristof Kolomb, Amerika kıtasına ayak basmadan çok önce MS 200 yılında yapıldığı söyleniyor.

 

Araştırmayı yayımlayan Antiquity dergisi, tarım yapmak için orman arazisinde ağaçların kesilmesiyle ortaya çıkan yapıların “Kolomb öncesi döneme ait sofistike bir toplum”a ait olduğunu belirtiyor.

 

DÜNYA BASINI

DEUTSCHE WELLE

--Westerwelle üst düzey görüşmeler için Türkiye ve Basra Körfezi’ne gidiyor

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, altı günlük bir yolculuk için Çarşamba günü yola çıkıyor. Yolculuğun ilk durağında Türkiye’yi ziyaret edecek olan Westerwelle’nin gündeminin üst sıralarında Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yer alacak.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Gelişmekte olan piyasalarda tahviller yükseliyor, Türkiye 2010 işlemlerine başladı

Gelişmekte olan piyasalarda devlet tahvilleri Salı günü yükselişe geçti. Türkiye piyasaya 2010 yılının ilk önemli ülke borcu işlemlerini başlattı. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti 2 milyar dolar değerinde, 30 yıl vadeli, yüzde 6.85 getirili kâğıtları piyasaya sürdü.

 

THE NEW YORK TIMES

--Altmış yıllık sırra kök salmış bir aile ağacı

Fehriye Çetin, Türkiye’deki yaklaşık 50 bin kişilik Ermeni cemaatinin önde gelen üyelerinden biri ve ülkenin önemli insan hakları avukatlarından. Çetin, Türkiye ve Ermenistan’ın geçmişin hayaletleriyle yüzleşebilmesi ve tarihin en eski ve en sert düşmanlıklarından birinin üstesinden gelebilmesi için gereken anın geldiğini belirtiyor.

 

FINANCIAL TIMES

--Türkiye’de hisseler IMF anlaşması söylentileriyle yükseldi

Türkiye’de hisse senetleri Salı günü bakanların açıklamalarının Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) varılacak bir anlaşmanın ekonomik toparlanmayı hızlandıracağı ve yatırımcılara güven vereceği yorumlarına yol açıp umutları artırmasıyla son iki yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

 

THE ASSOCIATED PRESS

--Jim Walter Türk şirketiyle kömür sorununu çözdü

Jim Walter Energy şirketi Türkiye’de madencilik sektörünün önde gelen isimlerinden Erdemir’le aralarındaki 89 milyon dolarlık anlaşmazlıkta çözüme ulaşıldığını duyurdu.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--İran nükleer çalışmalarını tünellerde saklıyor

İran nükleer altyapısını saldırılardan korumak için kayalık arazilerde tünellerden oluşan bir labirent hazırladı. Bu durum Batı’nın hesaplarını karıştırıyor.

 

--ABD’nin elinde bombalamadan önce El Kaide şeflerine giden bir yol vardı

İntihar saldırısının Ürdünlü militanı saldırıdan önce El Kaide’yle ilgili bilgilere ulaşılması için en güçlü muhbirlerden biri olarak görülüyordu.

 

--Eğer Fed bu balonu kaçırdıysa bir sonraki görebilir mi?

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) şişmekte olan ekonomik balonu gözden kaçırmasının açıklamalarından birinin Fed’in yetkisinin yetersizliği olduğu söyleniyor.

 

THE WASHINGTON POST

—Connecticut Senatörü Dodd emekliliğini duyuracak

Kaynaklar, ABD’de Demokrat Parti’nin önde gelen isimlerinden biri olan Connecticut Senatörü Christopher Dodd’ın Çarşamba günü yapacağı açıklamayla bir dahaki seçimlere katılmayacağı açıklamasında bulunacağını bildirdi.

 

--Veriler zayıf bir toparlanmaya işaret ediyor

ABD gayrimenkul sektörünün durumu kaygı yaratsa da imalattaki toparlanma ekonomi için umut veriyor.

 

--Bin Ladin’in eski adamı Yemen’de

El Kaide lideri Usame bin Ladin’in eski koruması, bugünün kurumsal danışmanı Nasır el Bahri, “ABD meşru bir hedef” diyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Obama: ABD ana ipuçlarını kaçırdı

ABD Başkanı Barack Obama ABD’nin Yemen’deki El-Kaide kolu tarafından hedef olarak gösterildiğinin istihbarat ajansları tarafından bilindiğini ancak bombalama girişimini engellemek adına “noktaları birleştirmekte başarısız olduklarını” söyledi.

 

--Toyota ve Ford satışları arttı

ABD’de Aralık ayındaki satışlarının yüzde 15’e çıkmasıyla otomotiv sanayisi tarihindeki en kötü yıllarından birini olumlu bir notla kapamayı başardı.

 

--Veto İzlanda’ya yapılacak küresel yardımı kesti

İzlanda Devlet Başkanı batan bir bankanın mevduat sahiplerinin kefaletinin ödenmesi için İngiltere ve Hollanda’ya iade edilecek paraya yönelik yasayı veto ederek, ülkeyi krizden kurtarmaya yönelik uluslararası plan üzerinde soru işareti yaratırken, Avrupa Birliği’nin (AB) teklifi üzerinde şüpheler doğurdu.

 

FINANCIAL TIMES

--Warren Buffet Cadbury savaşına girdi

Warren Buffett Salı günü İngiltere şekerleme şirketi Cadbury’in devir alım savaşına girdi. Yatırımcı, Kraft’ın “zarar yaratacak” Cadbury anlaşması için 10,4 milyar dolar harcamaması gerektiğini belirtti.

 

--İngiltere’de ikramiye vergisi girişimi başarısız oldu

İngiltere Hazine Bakanı Alistair Darling’in, bankacılık sektöründeki ikramiyelerden yüzde 50 vergi alma planı başarısız olurken, birçok kurum ödemelerini azaltmak yerine prim dağıtmaya devam ediyor.

 

--Japonya Başbakanı maliye bakanının kalmasını istiyor

Japonya Başbakanı Yukio Hayotama Çarşmaba günü Hirohisa Fujii’nin görevinde kalmasını istediğini söyledi ancak Fujii’nin yerine gelecek isim belirlendiği takdirde istifasının kabul edeceğine yönelik spekülasyonlar buluyor.

  

THE GUARDIAN

--İngiltere havaalanı güvenliği önlemlerini artırıyor

İngiliz hükümeti başarısız olan Detroit uçağına yönelik bombalı saldırı girişimi üzerine yeni bir güvenlik önlemi paketini gündeme getirmeye hazırlanıyor.

 

--Obama CIA’in başarısızlığını eleştirdi

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’ın Amsterdam-Detroit uçağındaki başarısız bombalama girişimiyle ilgili yaptığı incelemenin ardından CIA’yi suçlayan bir açıklama yaptı.

 

--Kaşifler El Dorado’nun işaretlerini buldu

Uydu teknolojisi Amazon Havzası’nda bulunan dev höyüklerin kayıp şehir El Dorado’nun kalıntıları olduğunu belirtiyor.

 

HAARETZ

--İsrail Savunma Kuvvetleri politikalarını değiştiriyor

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze’ye yönelik “Dökme Kurşun” operasyonu ardından gelen uluslararası eleştirilerden sonra politika değişikliğine gidiyor.

 

--Suudi Arabistan Mısır’ın görüşmeleri yenileme planını destekliyor

Mısırlı kaynaklar Haaretz’e, Filistin lideri Mahmut Abbas’ın Arap liderlerin desteklemesi halinde görüşmelerin yenilenmesine yönelik planı kabul edebileceğini belirtti.

 

--İsrail’in insansız hava araçlarına 350 milyon dolar harcayan Brezilya topa tutuldu

Brezilya’nın sol eğilimli İşçi Partisi’nin uluslararası ilişkiler sorumlusu Valter Pomar, Brezilya polisinin İsrail’in insansız uçaklarını kullanmasını eleştirdi.

 

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Buffet, Kraft anlaşmasına karşı çıkıyor

ABD’li milyarder yatırımcı Warren Buffet, en büyük hissedarı olduğu lider gıda şirketlerinden Kraft Foods’un, İngiliz şekerleme şirketi Cadbury’i satın almasına karşı çıkıyor.   

 

--Çin, konut kredilerinde kısıtlamaya gidiyor

Çin, gayrimenkul piyasasında spekülasyonların önüne geçmek ve fiyatları dengelemek için, konut kredilerine sınırlamalar getiriyor.

 

--Hatoyama, Fujii’nin göreve devam etmesini istiyor

Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama, sağlık sorunları yaşadığı için ayrılacağı söylenen Maliye Bakanı Hirohisa Fujii’nin görevinde kalmasını istediğini belirtti.

 

CNBC

--Finansal düzenlemeler 2010’da gözden geçirilecek

Dünya genelinde, 2008 yılındaki bankacılık krizinden bu yana mali düzenlemelerde büyük değişiklikler görülmedi. Ancak bu durumun 2010’da değişmesi bekleniyor.

 

-- İngiltere’de tüketiciler piyasaya güvenmese de istihdam olasılıkları artıyor

İngiltere’de bugün yayımlanan bir rapor, ülkedeki tüketicilerin piyasaya olan güvenlerinin Aralık ayında 2009’un en büyük düşüşünü gösterdiğine işaret etti. Ancak hükümetten gelen son veriler, istihdam olasılıklarını arttığını ve ücretlerin yükseldiğini gösteriyor.

 

--ABD’li çalışanlar mutsuz

ABD’de yayımlanan yeni bir anket, bu kötü ekonomide iş bulmuş olma şansını yakalarsalar da ABD’li çalışanların işlerinden memnun olmadığını ortaya çıkardı.  

 

CNNMONEY

--ABD havaalanı güvenliği için teşvik parası kullanacak  

Yaşanan son saldırı girişiminin ardından, ABD, hava alanlarına yeni vücut tarayıcıları almak için hükümetin ekonomiye sağladığı teşvik parasından 25 milyon dolar kullanacak.

 

-- Buffet, Kraft’ın Cadbury teklifine karşı çıkıyor

ABD’li yatırımcı Warren Buffet, en büyük hissedarlarından biri olduğu dev gıda şirketi Kraft’ın İngiliz şekerleme üreticisi Cadbury’i bünyesine geçirmesini istemiyor.

 

-- Son veriler doların değerini değiştirmedi

ABD’de konut satışlarının düştüğü ve üretimin arttığına yönelik raporlar, doların büyük para birimleri karşısındaki değerini değiştirmedi.

 

FORBES

--Google, Nexus ile pazar payını artırmak istiyor

Yeni telefonu ve online mağazasını piyasaya süren dev internet şirketi Google, kablosuz internet pazarındaki payını artırmak istiyor.

 

--ABD otomotiv sektörü 2010’da kötüye gidebilir

Sektör, geçen iki yılda tarihinin en kötü günlerini geçirdiğinden, durumun daha da kötüleşemeyeceği düşünülüyor. Ekonomistler ise, satışlarda bir iyileşme yaşanmazsa, daha da kötü günlerin yaşanabileceğini belirtti.

 

--IMF'den Karayib Adaları’na kredi desteği

Bölgenin Uluslararası Para Fonu’dan (IMF) aldığı yeni kredilerin gereksinimlerini yerine getirmesi gerekiyor.

 

MARKET WATCH

--Güven arayışındaki yatırımcılar doları güçlendirdi

ABD’de konut satışlarındaki büyük azalma, dolara olan talebi arttırdı ve Salı günü dolar Euro’ya karşısında değer kazanırken, diğer rakipleri önündeki düşüşünü yavaşlattı.

 

-- Toyota ABD’deki satışlarla hisse değerini arttı

Asya hisse piyasaları 2010’daki güçlü başlangıçlarını Çarşamba günü yüksek seviyede işlem görerek devam ettirirken,Toyota Aralık ayındaki ABD’deki satışlarla işlem seviyesini yükseltti.

 

-- Asyalı havayolları maliyetlerini kısmalı

Analistler Japonya Havayollarının inip çıkan hisselerinin ne getireceği belirsiz olmasına rağmen, Asya-Pasifik havayollarının gelecek için iyi beklentilere sahip olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!