Kayıp kız çocuğu konsomatrislik yaparken bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kayıp kız çocuğu konsomatrislik yaparken bulundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2006 13:40

Diyarbakır'da Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı yeştirme yurdundan kaybolan 16 yaşındaki K.Y, Diyarbakır'da bir birahanede konsomatrislik yaparken bulundu.

Haberin Devamı

Diyarbakır'da Valilik İnsan Hakları İl Kurulu tarafından oluşturulan komisyonların, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı çocuk yuvası ve yetiştirme yurduyla ilgili hazırladıkları raporla kayboldukları belirtilen 34 çocuktan, bugüne kadar 21'ine ulaşıldı. Polis tarafından bulunan çocuklar tekrar yuvaya teslim edildi. Çocuklardan 16 yaşındaki K.Y., Diyarbakır'da bir birahanede konsomatrislik yaparken bulundu.

Diyarbakır'daki çocuk yuvası ve yetiştirme yurtlarında kalan 34 çocuğun kaybolmasının ardından, polis araştırma başlattı. Kimliklerinden hareketle adreslerini belirmeye çalışan polis, şu ana kadar biri cezaevinde olmak üzere toplam 21 çocuğa ulaştı.

Polis, bu çocuklardan 5'ini İstanbul'da bularak yuvaya teslim ederken, 16 yaşındaki K.Y.'yi Diyarbakır'da bir birahanede konsomatrislik yaparken buldu. K.Y.'nin başka bir kentteki yetiştirme yurduna gönderileceği öğrenildi. Kayıp 13 çocuğun ise adresleri belirlenmeye çalışılıyor.

Haberin Devamı

Yetkililer, bulunan çocukların büyük bir bölümünün çeşitli suçlara karıştığını belirleyerek, diğer 13 çocuğun da bulunması için aramalarını sürdürüyor. Yuvalara teslim edilen çocukların, yuvadan nasıl kaçtıkları yönünde ifadelerine başvurulduğu öğrenildi. Halen bulunamayan çocukların da bulunması için yuvaya gelen çocuklardan bilgi edinilmeye çalışılıyor.

KADER: AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı çocuk yuvası ve yetiştirme yurdundan kaybolan 34 çocuktan biri olan ve  bir birahenede konsomatrislik yaparken bulunan S.Y.'nin halen Diyarbakır'daki yetiştirme yurdunda tutulduğu, kısa süre sonra başka bir ildeki yurda gönderileceği öğrenildi. Diyarbakır Kadın Merkezi (KAMER) Başkanı Nebahat Akkoç, bu konuda sorumlulardan bir açıklama beklediklerini belirterek, “Oturup konuşulup, yeni çözümler bulunması gerekiyor. Bu şekilde yürümüyor. Yeniden yapılanma gerekiyor. Sorumlular bakalım ne diyecek? Bu durumu nasıl açıklayacaklar?” diye konuştu.

İHD: BİZDEN YARARLANSINLAR

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş ise, “Bu sorun öyle bir tek kurumun ya da kuruluşun tek başına altından çıkacağı bir sorun değil. Toplumda derinleşmiş bir sorun. Sosyal Hizmetler'in sorumluluğuna atıp işin içinden çıkmak doğru değil” dedi. Bir iki devlet memurunu suçlayarak bu sorunların çözülemeyeceğini belirten Demirtaş, "Bu gibi sorunların önlenemebilmesi için her şehirde ‘çocuk koordinasyon kurulu’oluşturulmalı. Kamunun, sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerin işbirliği ile çözülebilir. Yoksa sadece polis, valililik, belediye çözemez. Bizden destek alabililirler. Çocuklarını sokağa atan ailerle bire bir görüşüp ikna edebiliriz” şeklinde görüş belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!