‘Kavmim beni senden çıkardı’

Güncelleme Tarihi:

‘Kavmim beni senden çıkardı’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2010 00:00

YIL 610, aylardan Ramazan, ayın 27’nci gecesi; “Oku!” emriyle başlayan ilk vahiyle birlikte Hz. Muhammed’in “Peygamber” yaşamı başladı, 40 yaşındadır. Bin aydan hayırlı

Haberin Devamı

Hz. Muhammed’in peygamberliğini başlatan sure de “Alak” ismiyle Kuran-ı Kerim’deki yerini alır; ilk vahyin zamanı da “Kadir Gecesi” adıyla tarihlendirilir. Gecenin önemi, Kadir Suresi’nin “Doğrusu biz Kuran’ı Kadir Gecesi’nde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır” ayetlerinde vurgulanır.
Hicret kararını alır
Kadir Gecesi olarak adlandırılan o ilk vahyin inişinden 622 yılına kadar Mekke’de Müslümanlığın temellerini “Gizli ve açık tebliğ” metotlarıyla sağlamlaştırmaya çalışır Hz. Muhammed. Baskılar, zulümler, farklı bölgelere yapılan göçler ve suikast girişimleriyle geçen yaklaşık 13 yılın sonunda, Müslümanlar için Mekke’de güvenli bir yaşamın artık mümkün olmadığını gören Hz. Muhammed, hicret kararı alır. Mekke’den ayrılmasının hemen ardından Havzere Mevkii’nde, kente dönerek, “Ey Mekke! Vallahi ben eğer çıkarılmamış olsaydım, senden çıkmazdım. Bana senden daha güzel bir yer yoktur. Ama ne var ki kavmim beni senden çıkardı” diye seslendiği rivayet edilir.
Üç kişiden on binlere
Ve 8 yıl geçer; sekiz yıl önce Hz. Ebubekir ve rehberleriyle ayrıldıkları Mekke’ye, ilk vahyin gerçekleştiği Ramazan ayının bir başka günü, yaklaşık 12 bin kişiyle geri dönüş yolculuğuna başlar. Ancak Hicret henüz tamamlanmamıştır.
Sekiz yıl süren hicret
Müslümanlığını gizleyerek Mekke’de yaşamını sürdüren, kentle ilgili Medine’ye bilgiler yollayan Hz. Muhammed’in amcası Abbas, hicreti tamamlamak üzere kentten ayrılır; görevi sona ermiştir. Hz. Muhammed ve ordusunu ilk karşılayan olur, ailesini Medine’ye yollar, orduya katılır. Sekiz yıl süren hicret dönemi, Abbas’ın ailesini Medine’ye yollamasıyla sona erer; Hz. Muhammed, “Peygamberlerin sonuncusu ben, muhacirlerin sonuncusu sen” sözleriyle amcasına seslenir.
19 kişi hariç
11 Ocak 630 yılında Mekke’ye girilir. Hz. Muhammed’in kan dökülmemesi emri vardır; genel af ilan edilir, 19 kişi hariç. Bu 19 kişiden 6’sı öldürülür, biri firar eder, 12’si ise araya giren bazı önemli isimlerin aracılığıyla affedilir. Bu 19 kişi, “Demi Heder” ilan edilenler, yani “Kanının dökülmesine izin verilenler” olarak İslam tarihindeki yerlerini aldılar. Kim bilir; o öldürülen 6 kişi de kendilerine aracılık edecek birilerini bulmuş olsaydılar, kurtulabilirlerdi, ancak olmadı. Bu büyük dönüşün ardından, onlar da Mekke’de öldürülenler olarak kayda geçtiler.

Bu gece Kadir Gecesi

Haberin Devamı

BU gece Kuran-ı Kerim’in indirildiği Kadir Gecesi. Müslümanlar, dua ve tövbelerin kabul edildiği Kadir Gecesi’ni ibadet ederek geçirecek. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Kadir Gecesi’ni “Yaratılış bilgisinin ders kitabı ve bütün kainatın ve var- oluşun özeti olan Kuran’ın indirildiği gece” olarak tanımladı. Kastamonu Nasrullah Camisi’nde vaaz verecek olan Bardakoğlu, “Bu vesile ile Pakistan’da meydana gelen sel felaketine maruz kalan kardeşlerimiz için de dua edelim, madden ve manen onların yanında olalım” dedi. ? A.A

Türklere de af çıktı

Haberin Devamı

TÜRKMENİSTAN’da Kadir Gecesi nedeniyle aralarında Türklerin de olduğu 3999 mahkûm Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov tarafından affedildi. Yayınlanan başkanlık kararnamesinde, “Kanunları ihlal etmesine rağmen içtenlikle pişman olan mahkûmlar evlerine dönecek” dendi.

Soralım öğrenelim

Nihat HATİPOĞLU

1. Akika kurbanı nedir? HAYRİYE ÜRETKEN / OSMANİYE
Akika kurbanı doğan çocuk için kesilir. Eti fakirlere ve komşulara dağıtılır. Eti pişirilerek dağıtılabilir. Akika kurbanı doğan çocuğun sıhhatli ve güzel bir hayat yaşaması için bir anlamda doğuma bir şükran olarak yerine getirilir. Doğan kişi ergenlik çağına gelmeden kesilebilir.
2. Resim olan evde namaz kılınır mı? OZAN YEĞİN / İSTANBUL
Resim olan evde veya odada namaz kılınır. Namaza engel olan veya namazı bozan bir durum söz konusu değildir. Ancak namaz kılacak kişinin yöneldiği kıble duvarında resim olmaması tavsiye edilir. O da dikkatinin dağılmaması gerekçesiyledir.
3. Hormonlu gıda üretmek haram mı? SONER DOĞU / MANİSA
Hormonlu gıda üretmek sağlığa, özellikle de çocukların sağlığına zarar verecek bir noktaya erişiyorsa haramdır. Bu hususta hem üreticilerin ve hem de yöneticilerin ciddi sorumlulukları vardır.
4. Asker olan kardeşime fitremi gönderebilir miyim?
ZEYNEP İLTER / MARDİN
İhtiyaç sahibi olan kardeşinize zekât veya fitre vermenizde sakınca yoktur.
5. İsimler insana ağırlık verir mi? SEVGİ
GÜLVARDAR / İSVEÇ
Çocuklara güzel isim vermek tavsiye edilmiştir. Doğru ve güzel isim çocuğu müspet anlamda etkiler. Pozitif bir katkı verir. Kötü ve şer isim ise zıddına kişiyi olumsuz etkiler. Dini vasıflı isimler kişiye zarar vermez. Ağırlık vermez.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!