Katarakt ameliyatında solüsyon uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Katarakt ameliyatında solüsyon uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2011 17:30

İzmir'de Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aynı gün aynı hekim tarafından katarakt ameliyatı yapılan 8 hastanın müdahalede bulunulan gözlerinin görmemesi ve kör olma riskiyle karşı karşıya kalmalarının yankısı sürerken, enfeksiyonun nedeni henüz bulunamadı. Ancak aralarında Sağlık Bakanlığı’nca toplatılmasına karar verilen bir solüsyonunu da bulunduğu sıvalarla ilgili hastane başhekimleri, pazartesi günü beklenmeden, tatil olmasına karşın bugün uyarıldı.

Haberin Devamı

Özellikle toplatılma kararı alınan solüsyonun kullanılmaması bildirildi. İl Sağlık Müdür Dr. Mehmet Özkan, enfeksiyon olayının ardından İzmir’deki hastanelere bu solüsyonun kullanılmaması için uyarı yazısı yazdıklarını belirtip, "Enfeksiyonun kaynağının bu solüsyon olup olmadığı belli değil, ihtiyaten uyardık" dedi.

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyat edilen ve kör olma tehlikesi bulunan hastalar İlhami Yaşa (72), Musa Meleş (67), Hüdaverdi Gündüz (58), Şerafettin Karabük (73), Yüksel Altınçubuk (61), Cevriye Enhoş (79), Ramazan Avşar (71) ve Mehmet Hasdemir’in (70) Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavileri sürüyor. Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan körlük tabloları ardından dün İzmir’de Sağlık Bakanlığı üst düzey yetkililerinin katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, içinde partikül bulunduğu için toplatılma kararı verildiği halde üretici firma tarafından toplanmayan bir solüsyonun bu hastalara kullanıldığına ve bu solüsyonun başka hastanelerde kullanılabileceğine ilişkin soru üzerine şöyle dede:

"Elbette partikülün ne olduğu çok önemli. Partikül içeren malzemenin içerdiği partikül itibariyle bir enfeksiyon kaynağı olma ihtimalinden bahsedebiliriz. Bu anlamda analiz sürecinde ilk inceleme raporları oluştu ama biz devamını getirmek istiyoruz. O nedenle biraz daha temkinli açıklama yapacağız. Hastanemizde bulunan aynı seriden farklı malzemeleri tekrar analize tabi tutacağız. Atlanılan herhangi bir şey olmasın diye, ondan sonra net olarak birşey söyleyebileceğiz. Şu anda elimizde bazı veriler var ama doğrudan doğruya suçlayabildiğimiz bir kaynak ne solüsyonlarda ne lenste ne de ortamla ilgili netleşmedi. Toplatılma kararının uygulanmamasının sonucunu mutlaka sorgulayacağız, bu kesin bir şey. Firma bunu niye toplamamış, sorulacak. Bu solüysonla ilgili bakteri ve endotoksin araştırma yapılmış, bir şey çıkmamış. Ancak tekrar tekrar inceleme yapmamız gerekecek. Lokal bir problem mi var, yoksa bu serinin tamamını ilgilendiren genel bir problem mi var, gereken yapılacak. Pazartesi günü duyurusunu yaparız. Anlaşılan tedbirimiz yeterince etkili olmamış durumda. Bu serinin ithalatı yapıldıktan sonra 8 ay boyunca ülkemizde kullanılmış, birçok hastanede hastada kullanılmış, onlarla ilgili böyle bir bildirim alınmamış, bu şüpheyi azaltıyor artırmıyor."

Haberin Devamı

Ürünle doğrudan ilişki kurulursa gereği yapılacak

Kerman, üretici tarafından ürünlerin toplatılıp toplama ve sonuçlarına dair Bakanlığa bildirilmesi konusunda uyarı yaptıklarını da vurgularken, "Üretici çeşitli hastanelerden bir miktar ürünü almakla birlikte bazı hastanelerden de malın büyük bir ihtimalle el değiştirmesi sebebiyle farklı şirketler tarafından pazarlandığı için izini kaybetmiş olabilir. Bu noktada bu ürünle doğrudan ilişki kurulduğunda gerekli sorumluluk üzerine gidilecektir. Burada firmanın yapmadığı işin bizim tarafımızdan da yeterince dikkatli takip edilemediğini söyleyebilirim. Bu bizim kusurumuz olarak görülür" diyerek bir ihmalin söz konusu olduğunu ima etmişti.

Basın toplantısında enfeksiyona sıvıların yol açtığına dair veri elde edilmediği belirtilirken, katarakt ameliyatının yapıldığı hastanede kullanımı durdurulan sıvalarla ilgili şüphelenilen bir şey varsa şüphe giderilinceye kadar hiçbir yerde kullanıldırılmayacağı, bu konuda tereddüt olmayacağı vurgulandı. Sadece lenslerin enfeksiyon kaynağı olmadığı ısrarla vurgulanırken, pazartesi günü sıvılarla ilgili hastanelere gerekli uyarıların yapılacağı açıklandı. Ancak, kör eden enfeksiyonun yarattığı sıkıntı, yetkilileri erken hareket geçirdi. Pazartesi günü beklenmeden taşradaki hastaneler dahil tüm hastanelere özellikle Bakanlık tarafından toplatılma kararı verilen solüsyonun kullanılmaması için uyarı yapıldığı ortaya çıktı. Medyada yer alan haberlerin üzerine pekçok başhekimin pazar mesaisi yapıp, hastanelerinde gerekli önlemleri almaya çalıştıkları bildirilirken, İzmir’de bu uyarının olayın hemen ardından yapıldığı ortaya çıktı. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan, solüsyonun kullanılmaması için tüm hastanelere enfeksiyon olayının hemen ardından uyarı yazdığını belirterek, "İhtiyaten bu yazıyı yazdık. Bu solüsyonun enfeksiyonun kaynağı olup olmadığı bilinmiyor. Kesin bir şey henüz ortada yok. Ama risktir, bir şey kesinleşinceye kadar kullanılmasın diye uyarı yazısı yazdık. Bakanlığımızın bu konuda bir uyarısı var mı, bilmiyorum" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!