Kasaplara "Kurban kesebilir" kartı

Güncelleme Tarihi:

Kasaplara Kurban kesebilir kartı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2007 11:02

Adana Kasaplar, Tavukçular ve Balıkçılar Odası, Kurban Bayramı'nda kesim yapacak üyelerini sözlü sınavdan geçirip, başarılı olanlara “kurban kesebilir kartı” veriyor.

Haberin Devamı

Oda Başkanı Murat Yağmur, kentte faal bin 775 kasabın bulunduğunu, Kurban Bayramında ehil olmayan kişilerin kesim yapmasını engellemek için üye kimlik uygulamasını başlattıklarını belirtti.

Yağmur, kasap olmayan kişiler tarafından yapılan kesimlerde yaralanmalar yaşandığını ve hayvana çoğu zaman acı çektirildiğini, bu nedenle vatandaşların kesim için kasapları tercih etmesinin doğru olacağını söyledi.

Ehil olmayan kişiler tarafından yapılan kesim sonucu özellikle kurban derilerine ciddi zarar verildiğini bildiren Yağmur, “Bu, milli ekonominin de heba olması anlamına geliyor. Bunun önüne geçebilmek, kurbanların ehil kişiler tarafından sağlıklı bir şekilde kesimlerinin yapılmasını sağlamak amacıyla üyelerimizi kısa süreli mülakata tabi tutuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yağmur, mülakatta kasaplara kurbanın İslami kurallara uygun nasıl kesileceği ve kaça bölünebileceği gibi sorular yönelttiklerini, kesim öncesi hayvanların sağlıklı olup olmadıklarına dikkat etmeleri konusunda kasaplara uyarılarda bulunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bugüne kadar yaklaşık 500 üyemize ve çalışanına kimlik kartı verdik. Geçen yıl ilk kez başlattığımız uygulamayla Adana'da kurban kesimi sorun olmaktan çıkacak. Vatandaşlarımızdan, kurbanlarını bayram süresince görev yapacak olan odadan kimlik kartı almaya hak kazananlara kestirmelerini istiyoruz. Kurbanlıklarını kestirecek vatandaşlar kimlik kartlarına dikkat etmeli, bunun haricindekiler hem dinen hem de kesim açısından yeterli bilgiye sahip olmayabilir.”

KESİM ÜCRETLERİ
Adana Kasaplar, Tavukçular ve Balıkçılar Odası Murat Yağmur, kesim ücretlerini koyunlar için 30 YTL, sığırlar için 100 YTL olarak belirlediklerini söyledi.
Yasa gereği kasaplar haricinde kıyma hazırlanmasının yasak olduğunu belirten Yağmur, şöyle devam etti:
“Kıyma makinelerinin kullanımı konusunda da hassas davranıyoruz. Bayramda denetimlerimizi artırarak, kasap haricinde kıyma makinesi bulunan yerlerde cihazları toplayıp, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Bayramda yaşanan yaralama olaylarının bir bölümü kesimler sırasında bir bölümü de kıyma çekerken meydana geliyor. Ayrıca insan sağlığı açısından da kıymaların kimler tarafından nerede hazırlandığı da çok önemli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!