Karpuz peynir eşliğinde KHK

Güncelleme Tarihi:

Karpuz peynir eşliğinde KHK
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

PERDE ARKASI

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'e ikinci kez gönderilen Kanun Hükmündeki Kararname'nin gerekçelerini hazırlayan 3 bakan, 8 saat boyunca ter döktü. Başbakan Bülent Ecevit de toplantıya iki kez katılarak, metne müdahale etti. Bakanlar, çalışma boyunca karpuz peynir ile yetinmek zorunda kaldılar.

Devlet Bakanları Şükrü Sina Gürel, Yüksel Yalova ve Faruk Bal saat 11.45'de çalışmaya başladılar. 3 bakan Başbakanlık Merkez binada Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın odasında biraraya geldiler. Özkan'ın başkanlık ettiği toplantının ilk üç saatinde bakanlar, hukukçular ve Başbakanlık bürokratlarıyla birlikte çalıştı. Anayasa'nın 104'ncu maddesinde Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerinden yola çıkarak metin hazırlayan üç bakan, öğle yemeği için ara vermediler. Bakanların çalıştığı odaya karpuz ve peynir getirildi. Bakanlar kendi aralarında ‘‘Yaz yemeği böyle olur. Hem de rejim yapmış oluruz’’ diye espri yaptılar. Hazırlanan metin saat 15.00'de Başbakan Bülent Ecevit'e onay için sunuldu.

Metni inceleyen Ecevit, toplantının öğleden sonraki bölümüne katıldı. Ecevit itirazlarını dile getirdi ve ‘‘Sayın Cumhurbaşkanı'na, konunun önemini net bir şekilde anlatan bir metin olmalı. Metne son şeklini verirken, açık ve net gerekçeler ortaya koyun’’ dedi. Ecevit daha sonra salondan ayrıldı. Düzeltilen metin ikinci kez Ecevit'e gönderildi. Ecevit, 25 sayfalık metinde özellikle Hizbullah, parlamenter sistem ve Danıştay kararları ile ilgili bölümlerin kısaltılmasını istedi. Ecevit, ‘‘Konuyu dağıtılarak, amacından uzaklaştırmayın’’ dedi. Bunun üzerine tekrar biraraya gelen bakanlar metni tekrar yazdı. İstihbarat raporları çerçevesinde Hizbullah üyelerinin devlet içindeki kadrolaşmalarına detaylı ve olarak değinen bölümler ve çok sayıda Danıştay kararları metinden çıkarıldı.

Bunun üzerine iki saat daha çalışan bakanlar, 25 sayfalık metni 17 sayfaya indirdiler. Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki hükümetler döneminde çıkartılan KHK'lerle ilgili verdiği kararların da eklendiği, KHK gerekçelerine son şekli verildi. Gerekçe Komisyonu, saat 17.00'de Ecevit'in başkanlığında yeniden biraraya geldiler. Metinde son rötuşlar yapıldıktan sonra saat 18.00'de çalışmalar tamamlandı ancak bakanlar bilgisayarın azizliğine uğrandı. 1.5 saat bilgisayarların onarılması bekledi. Gerekçeli kararname saat 20.00 sıralarında Köşk'e gönderilebildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!