Karlı-buzlu zeminde nasıl yürümeli?

Güncelleme Tarihi:

Karlı-buzlu zeminde nasıl yürümeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 11:56

Yurt genelinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışıyla birlikte düşme sonucu meydana gelen kırık-çıkık vakalarında artış yaşanırken, kaygan zeminde yapılan yürüyüşlerde gösterilecek dikkatin, bu sorunun önüne geçebileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ufuk Aydınlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk ve karlı havalarda zemin buzlu olduğu için düşme olaylarında artış yaşandığını söyledi.

Bu tarz hava koşullarında, özellikle vücudun dengesini bozan tansiyon, kireçlenme gibi şikayetleri olanların ve yaşlıların daha dikkatli davranmaları gerektiğini ifade eden Aydınlar, “Dengeyi bozacak sağlık şikayetleri olanlar ve 50 yaşın üstündeki kişiler, özellikle bu tarz havalarda ucu lastik destekli bastonla yürümeliler” dedi.

Aydınlar, kaygan zeminde düşen kişilerde genellikle yere ilk temas eden el, bilek, omuz ve kalçalarda kırıklar oluşabildiğine dikkati çekerek, bu tarz yaralanmalardan kaçınmak için vatandaşların, topuksuz, altı lastik ve yere tutunabilen ayakkabılar kullanmalarının yararlı olacağını vurguladı. İnsanların, karlı zeminden kaçmak için buzlu zemine basmayı tercih ettiklerini ifade eden Aydınlar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Halbuki buzlu zemin daha tehlikeli. Kaygan zeminde yürürken, ellerin ceplerde olmamasının herhangi bir düşme halinde tutunma açısından faydası var. Yaşlı insanlarda kemikler daha zayıf olduğu için herhangi bir düşme sonucunda yaralanmalar daha fazla olabiliyor. Bunun için yaşlıların mümkün olduğu kadar dışarı çıkmaması, çıktıklarında da karlı ve buzlu zeminlerde çok dikkatli yürümeleri gerekiyor.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!