Karışık Case

Güncelleme Tarihi:

Karışık Case
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 01:12

Mısır Çarşısı’ndaki patlamayla ilgili ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılan sosyolog Pınar Selek davasındaki kafa karışıklığını Adalet Bakanlığı da aşamadı.

Haberin Devamı

Brüksel’de dün başlayan Karma Parlamento Komisyonu toplantısı için milletvekillerine ‘Pınar Selek Case (Davası)-Judicial Process (Adli Süreç)’ başlıklı dosya veren bakanlık, 15 yıllık adalet arayışındaki çelişkileri sıraladı. 9 Temmuz 1998’de 7 kişinin ölümü, 120 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamanın ardından Selek, bombayı yapmak, terör örgütüne yardım ve yataklıkla suçlanmıştı. 15 yıllık dava süreci, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunda ‘Türk adalet sisteminin eksikliklerini sergileyen bir örnek’ olarak yer aldı. 15 yıllık gelişmelerle ilgili bakanlığın yaptığı döküm şöyle: “Bilirkişi raporu sayısı 13. Üç rapora göre LPG, 4 rapora göre bomba, 4 rapora göre sebebin belirlenmesi imkânsız, 2 rapora göre her 2’si de mümkün. Dosyada mevcut deliller: Selek yakalandığında üzerinden çıkan ve kendisinin el ürünü olduğu tespit edilen ‘Seya Dayı aranacak, Cahit istenecek, adım Kamil’ yazılı parola notu. Çantasında bulunan bomba yapım malzemeleri-Mısır Çarşısı patlaması sonrası olay yerinde kalıntısı bulunan nitro-selüloz tozları. Kullandığı atölyede ele geçirilen nitro-selülozla yapılmış 2 bomba ve bomba yapımında kullanılan diğer materyaller. Atölyede bulunan bombaların birinin üzerindeki koli bandında Selek’in parmak izi. Sosyolojik araştırma yapmak için PKK’nın içine sızdığı yönünde verdiği ifadeler.

Haberin Devamı

ÇELİŞKİLİ KARARLAR

8 Haziran 2006 (İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) kararı) Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk’ün bomba patlamasıyla ilgili suçlamadan beraatlerine. Olay yeri inceleme raporu ve çok sayıda bilirkişi raporu arasındaki çelişkiler ve eksiklikler nedeniyle her türlü şüpheden uzak kanaatin oluşmaması sebebiyle. Terör örgütüne yardım ve yataklık suçlamasını zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırma. Öztürk’ün Erdal Hiyar’ı öldürmekten dolayı mahkûmiyetine.
17 Nisan 2007 (Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nce bozma) İlk derece mahkemesi, değişik patlamalarla Mısır Çarşısı ve atölyede bulunan maddeler (nitro-selüloz) arasındaki bağlantıyı araştırmadan eksik karar vermiş. Burada Yargıtay farklı bilirkişi raporlarını tartışmıyor. Abdülmecit’in Erdal Hiyar’ı öldürmek suçundan cezalandırılması yanlış. İddianamede böyle bir suçlama olmadan hüküm tesis edilmiş. Dosyadaki doğum ve sabıka kayıtları arasında uyumsuzluk var.
23 Mayıs 2008 (12’nci ACM’nin yeni kararı) Bomba suçlamasından beraatlerine. Olay yeri inceleme raporu ve çok sayıda bilirkişi raporu arasındaki çelişkiler ve eksiklikler nedeniyle her türlü şüpheden uzak kanaatin oluşmaması. Abdülmecit’in 1994’te Ağrı’nın Tutak-Dönertaş köyüne silahlı baskın suçundan mahkûmiyetine.
10 Mart 2009 (Yargıtay’da bozma) Bombayı Pınar Selek koydu. Atölyede ve olay yerinde bulunan kimyasal maddeler aynı, hem poliste hem de savcılıkta bu yönde ifade vermiş. Abdülmecit hakkında 1994’teki eyleminden mahkûmiyete hükmedilmesi yanlış. Erzurum DGM’de 1999’da kesinleşmiş hüküm var.
4 Mayıs 2009 (Yargıtay Başsavcılığı’ndan itiraz) Beraat kararları onanmalı. Her türlü şüpheden uzak delil yok. Her iki sanık için örgüte yardım ve yataklık açısından zaman aşımı nedeniyle cezanın kaldırılması.
9 Şubat 2010 (Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı) Yargıtay Başsavcılığı’nın itirazına ret. Yargıtay ceza dairesinin kararına onama.
9 Şubat 2011 (12’nci ACM’nin direnme kararı) Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun incelemesi başsavcılığın itirazı nedeniyle olmuştur. İlk derece mahkemesi, Ceza Genel Kurulu kararı öncesinde kullanmadığı direnme hakkını şimdi kullanmaktadır.
22 Ekim 2012 (12’nci ACM’nin direnme kararından vazgeçmesi) Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına karşı mahkemenin direnme hakkı yoktur.
24 Ocak 2013 (12’nci ACM’nin Pınar Selek’i ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına mahkûmiyeti.)

Haberin Devamı

Bana göre SUÇSUZ

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nda dün konuşan AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pınar Selek ve Füsun Erdoğan kararlarına ilişkin getirilen eleştirileri yanıtladı. Selek’in suçsuz olduğuna kanaat getirdiğini belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Pınar Selek’in bombalı saldırıya karıştığı iddiasıyla yargılanması, salıverilmesi ve yeniden yargılanması durumu söz konusudur. Füsun Erdoğan’a da illegal örgüte üyelikten dolayı mahkûmiyet kararı vardır. Ben Strasbourg’da Pınar Selek ile görüştüm. Anlattı bana. Benim kişisel görüşüm, Selek’in böyle bir suça karışmadığı. Ama bu benim kişisel görüşüm.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!