Karın 8 çeşidi var

Güncelleme Tarihi:

Karın 8 çeşidi var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 11:04

Tüm yurdu etkisi altına alan ve bir yandan günlük yaşamı zorlaştırırken öbür taraftan bembeyaz örtüsüyle hayata güzellik katan karın 8 çeşidi bulunuyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün sözlüğünde kar sopasından kar yanığına, kar duvarından kar körlüğüne kadar pek çok tanım yer alırken, dağcılıkla ve kayak sporuyla ilgilenenler de internet sitelerinde kara ilişkin ilginç bilgilere yer veriyor.

Buna göre, kış aylarının bembeyaz örtüsü karın 8 çeşidi şöyle:

-Yeni Kar: Yağdıktan sonra kristallerinin orijinal biçimleri henüz bozulmamış, altı ucu da mevcut olan kar.
-Yerleşen Kar: Kristallerinin orijinal biçimleri kaybolmaya başlayan kar.
-Yuvarlak Taneli Kar: Kristallerinin altı ucu da kaybolmuş, sadece yuvarlak gövdesi kalmış kar.
-Köşeli Taneli Kar: Kristallerinin uçları olmayan, gövdesi irileşerek köşeli biçim almış kar.
-Kum Kar: Kristallerinin yapışkanlığı kalmamış ve birbirinden ayrılmış olan bu kar çeşidi, özellikle nem oranı düşük bölgelerde görülüyor.
-Kaba Kırağı Karı: Kristalleri erimeye yüz tutmuş, ancak sert, kaba kırağı biçimini almış kar.
-Erimiş Kar: Kristalleri tamamen erimiş kar.
-Buz: Kristalleri tamamen erimiş, karın donmuş ve saydamlaşmış hali.

KAR SÖZLÜĞÜ

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün sözlüğünde ise kara ilişkin çok sayıda terim yer alıyor. Sözlükte yer alan bazı başlıklar şöyle:

-Kar Çiti: Kara ve demiryollarının sürülen ve savrulan kardan etkilenmemesi için yolların rüzgar alan tarafına, yoldan 15 metre uzaklığa çekilen 1.5 ile 3 metre yüksekliğindeki çit.

-Kar Duvarı: Demiryollarının kenarlarında yağan karın kayarak demiryolunu kapatmasını engellemek, demiryolunu kar fırtınalarından korumak amacıyla ağaçtan veya betondan yapılan duvarlar için kullanılan terim.
-Kar Fırtınası: Rüzgar hamlesi ile beraber, kısa süreli kar fırtınası.

-Kar Halatı: Ağaçlardan, çitlerden ve diğer nesnelerden aşağı doğru sarkan güzel, kalın bir ipi andıran kar birikintisi.
-Kar Hattı: Karla kaplı dağlık bölgelerde, daima karla kaplı olan bölgenin yükselti bakımından en alt sınırı.

-Kar Hortumu: Lokal hava akıntılarının konverjansı ile mekanik olarak oluşan küçük boyutlu dönen rüzgarlarla yerden taşınan karların oluşturduğu küçük hortum.

-Kar Kabuğu: Yere düşen ve belli bir tabaka oluşturan karın hafifçe erimesi ve sonradan kar yüzeyinin yeniden donmasıyla, kar yüzeyinde oluşan ince, zar şeklindeki buz tabakası.

-Kar Körlüğü: Kar yüzeyinden yansıtılan parlak güneş ışınları sonucunda gözlerde oluşan geçici görme bozukluğu veya körlük. Kardan gelen parlak ışıklardan gözleri korumanın yolu ya siyah kar gözlüğü takmak ya da göz çevresini siyah bir boya ile boyamaktır.

-Kar kutusu: Düşen karın miktarını ölçmek için kullanılan, özel olarak tasarlanmış kutu.

-Kar Ölçer: Karın erimesiyle ortaya çıkan suyun dikey derinliğini ölçmek için dizayn edilmiş alet.

-Kar Paketi: Dağların yüksek kesimlerinden yıl boyu eksik olmayan kar örtüsü için kullanılan terim.

-Kar Paspası: 50 santimetrekare alanında ve dört ucuna, paspasının seviyesinin düzlüğünü sağlayabilecek şekilde ayak yerleştirilmiş olan ince tahta levha.

-Kar Sopası: Çok fazla kar yağışı alan, kar yüksekliğinin fazla olduğu yerlerde, toprağa gömülmüş veya yüksek bir yere telle bağlanmış olarak sabit ve dik bir şekilde duran, üzerindeki bölümlenmiş veya farklı renklere boyanmış ıskaladan her an doğrudan kar kalınlığının okunabildiği tahta sopa.

-Kar Yanığı: Kar yüzeyinden yansıyan güneş ışınları nedeniyle insan vücudu derisinde oluşan yanıklar. Kar yanığı güneş yanığıyla aynı özellikleri taşır.

-Kar Yastığı: Kar çitleri ve kar duvarlarının kuytu taraflarında çit ve duvarın rüzgar geçiren kısımları arasında yığılmış yastık benzeri kar birikintisi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!