Karım lezbiyen kızımı bana verin

Güncelleme Tarihi:

Karım lezbiyen kızımı bana verin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2002 01:35

İşadamı, 9 yaşındaki kızının velayetini, lezbiyen olduğunu iddia ettiği eski eşine veren mahkeme kararını, 'Sevici anneye kız çocuğunun velayeti verilemez' şeklindeki Yargıtay kararını örnek göstererek temyiz etti.

Telefon şirketi sahibi Burak Şahin ile Fatma Özer, 10 yıl önce tanıştılar ve büyük bir aşk yaşayarak evlendiler. Bir yıl sonra, kızları S. dünyaya geldi. Burak Şahin, evliliğin 7. yılında, şiddetli geçimsizlik gerekçesiyle eşinden boşanmak için mahkemeye başvurdu. Mahkemede, eşiyle aralarında geçimsizlik olmadığını ifade eden Fatma Şahin, ‘‘Kocam başka bir kadınla evlenmek için beni boşamak istiyor’’ diyerek, boşanmak istemediğini söyledi. Burak Şahin'i kusurlu bulan mahkeme, boşanma davasını reddetti.

Kocam beni aldatıyor

Aradan üç yıl geçtikten sonra, bu sefer Fatma Şahin, Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, eşine boşanma davası açtı. Gerekçe olarak da kocasının kendisini aldattığını ileri sürdü. Bu iddiayı, Azize Özdenbilir, Banu Gülçin ve Saadet Yılmaz isimli tanıklar da doğruladı. Bir diğer tanık Ayla Solmaz ise Şahin çiftinin kızı S'nin kendisine, ‘‘Babamla sevgilisi birlikte yatıyorlar. Beni de ortalarına yatırıyorlar. Bu nedenle babama gitmek istemiyorum’’ dediğini ileri sürdü.

Karım erkek düşmanı

İddiaları yalanlayan Burak Şahin mahkemede eşine şok suçlamalar yöneltti. Eşinin erkek düşmanı olduğunu ileri süren Şahin, şu iddialarda bulundu: ‘‘Eşim erkek gibi yetiştirilmiş. Cinsel açıdan çok soğuktu. Kızım bana, 'Baba, İclal (Özelmas) Teyze anneme kocacığım diyor. Annem de onu karıcığım diye çağırıyor. Birbirlerinin göğüslerini okşuyorlar. İclal Teyze anneme göğsünü göstererek, kocacığım bunlara senin için slikon taktıracağım diyor' deyince, ona cevap veremedim. Kızımın, lezbiyen ilişki yaşayan bir anneye verilmesine razı olamam.’’ Davayı sonuçlandıran mahkeme, velayeti anneye vererek, Burak Şahin'i Fatma Özer'e, 10 milyar lira tazminat, kızı ve kendisi için de 300 milyon lira nafaka ödemeye mahkûm etti. Burak Şahin, Yargıtay'a başvurarak, kızı S'nin velayetini anneye veren mahkeme kararına itiraz etti. Temyiz dilekçesinde, ‘‘Kızımın, lezbiyen ilişki yaşayan bir anneye verilmesine rıza gösteremem. Bu konuda, 'Sevici anneye kız çocuğu velayeti verilemez' şeklinde Yargıtay ilamı bulunmaktadır’’ dedi. Şahin'in temyiz isteğini yerinde bulmayan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Kadıköy Mahkemesi'nin verdiği kararı onadı.

Koca pes etmiyor

Yargıtay'ın kararı, Burak Şahin'i pes ettirmedi. Kızını alabilmek için yeniden velayet davası açmaya hazırlanan Burak Şahin, bu sefer de eski eşi Fatma Özer ile kardeşi Muammer'in, kendisini ölümle tehdit ettikleri iddiasıyla, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu. Eşinin ve erkek kardeşinin, velayet davası açmasını engellemek için Kadıköy'deki evini harabeye çevirdiklerini ileri sürdü. Kadıköy 6. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin tayin ettiği bilirkişi heyeti, Suadiye'deki evin hasarını fotoğraflayarak tespit etti. Kızının kendisini gizli gizli telefonla aradığını ve yazdığı mektuplarda, ‘‘Babacığım seninle birlikte yaşamak istiyorum’’ dediğini anlatan Şahin, ‘‘Kızımın telefondaki ağlama sesleri kulağımdan gitmiyor’’ dedi. İddiaları reddeden Fatma ve Muammer Özer kardeşler hakkında 2'şer yıl hapis istemiyle dava açıldı.

YARGITAY KARARI

Sevici anneye kız çocuğu yok

YARGITAY 2. Hukuk Dairesi'nin 21 Haziran 1982 tarihli emsal kararında, lezbiyen anneye kız çocuğunun velayetinin verilemeyeceği şöyle ifade ediliyor: ‘‘Boşanma sebebi, toplumun asla hoş görmeyeceği, eşcinselliğe, Türkçe deyimiyle 'seviciliğe' dayanmaktadır. Böylesine marazi (hastalık derecesine varan) bir alışkanlığı bulunan kadına kız çocuğunun velayetinin verilmesi, onun geleceğini tehlikeye düşüren bir durum meydana getirebilir. Böyle durumlarda çocuğun babanın velayetine bırakılması uygun olur.’’

HUKUKÇU GÖRÜŞÜ

İspatlarsa kızın velayetini alır

YARGITAY'ın 1982’de aldığı, ‘‘Lezbiyen anneye velayet verilmez’’ kararının halen geçerli olduğunu belirten avukat Cengiz Hortoğlu, ‘‘Burak Şahin, eski karısının lezbiyen olduğunu ispatlarsa, kızının velayetini alır’’ dedi. Velayetin boşanma davası bitiminde taraflardan birine verilmesinin çok fazla önem taşımadığını ifade eden Hortoğlu şunları söyledi: ‘‘Boşanmadan sonraki durumlar çok önemli. Örneğin velayeti alan kişi başka biriyle evlendiyse, karşı taraf velayeti bozma davası açabilir. Velayeti alan kişinin çocuğu dövdüğü, cinsel istismara maruz kaldığı veya başka bir olumsuz neden söz konusu olduğunda, hákim velayeti yeniden inceleyebilir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!