Karikatürü münasip bir yere koyun

Güncelleme Tarihi:

Karikatürü münasip bir yere koyun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2011 00:00

Avrupa Parlamentosu’nun evsahipliğinde düzenlenen Türkiye- AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısı aşırı sağcı Hollandalı parlamenter Barry Madlener’in karikatür krizi yaratma girişimi AB Bakanı Egemen Bağış’ın müdahalesiyle önlendi. Bağış, Madlener’in arkasından İngilizce olarak “Münasip bir yere koyun” diye seslendi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE- AB Karma Parlamento Komisyonu’nun Brüksel’de 3 gündür devam eden 67’nci toplantısının dünkü oturumu aşırı sağcı Hollandalı parlamenter Barry Madlener’in yeni bir karikatür krizi yaratma girişimine sahne oldu. Avrupa Parlamentosu’nun (AP) evsahipliğinde düzenlenen toplantıda, AB Bakanı Egemen Bağış’ın katıldığı oturumun soru cevap bölümünde Madlener, söz alarak “Geri kalmış İslami ideolojisi olan Türkiye, Avrupa Birliği’ne ait değildir. İslam özgürlükçü düşünce ile bağdaşmaz. Türkiye’de kadınlara ve homoseksüellere yönelik şiddet arttı. Karikatüristler bile mahkemeye çıkarılmaktan korkmaktadır. Size bir hediye getirdim” dedi. Ardından Barry Madlener, Bağış’ın Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin yanı sıra KPK eş başkanları Afif Demirkıran ve Helene Flautre ile beraber oturduğu kürsüye, elinde dini değerleri aşağıladığı gerekçesiyle dava açılan bir karikatürün kopyası ile birlikte çıkınca salonda soğuk rüzgarlar esti.

Haberin Devamı

AB TOPLANTISINDA KARİKATÜR KRİZİ / WEB TV

Cüssesi yetmez
Madlener, Demirkıran’a doğru yönelince Bakan Bağış, “Afif Bey almayın” diye seslendi. Çerçeveyi almış bulunan Demirkıran önce masanın altına koydu daha sonra Madlener’e geri verdi. Bağış, Madlener’in arkasından İngilizce olarak “Münasip bir yere koyun” diye seslendi. Madlener’in girişiminden büyük rahatsızlık duyan Fransız Eşbaşkan Flautre, “Burada sizin medya şovunuza izin vermeyiz” deyince Avrupalı ve Türk parlamenterlerden alkış koptu. Demirkıran ise “Bazı arkadaşlar bu platformu sadece provokasyon için kullanıyor” deyince Bakan Bağış mikrofona “Merak etmeyin cüssesi yetmez” dedi.

Bağış toplantı sonunda şunları söyledi: “Ne yazık ki bu kıtada hâlâ ırkçılık hastalığından mustarip olanlar var, onlara acıyorum. Kendilerini Anadolu’ya davet etmek istiyorum. Bizim insanımızınki Yunus Emre’nin ‘Gel ne olursan yine gel’ felsefesidir. Biz bunları Anadolu’da tedavi etmeye hazırız.”

Rulo yapıp geldi
Madlener, oturumun Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in katıldığı öğleden sonraki bölümünde, karikatür konusunda şansını bir kez daha denedi. Sabahki oturumunda çerçeveli karikatürü ne Bakan Bağış’a ne de Türk heyetinden birine veremeyen Madlener, bu kez karikatürü rulo yapıp Ergin’e vermeye çalıştı. Madlener’e bu kez de KPK eş başkanı Afif Demirkıran engel oldu.

Haberin Devamı

Balbay polemiği

TOPLANTIDA CHP’li Umut Oran Mustafa Balbay’ın 1000 gündür tutuklu olduğunu hatırlatarak “Bu gazeteci kendi gazetesini bombalayan 2 kişinin de yargılandığı davada yargılanıyor” dedi. CHP’li Oğuz Oyan da 2 akademik makalesinin Odatv davası iddianamesinin eklerinde yer almasını örnek gösterdi. Bağış, eleştirileri şöyle yanıtladı: “Oğuz Bey savcı benim makalelerimi ne cüretle oraya koydu diye soruyor. Bundan 3 yıl önce bir savcı nasıl iktidar partisini kapatmaya kalkıştıysa, bu kardeşinizi ‘başörtüsünü kullanma özgürlüğünü mini etek giyme özgürlüğü kadar önemsiyoruz’ dediği için siyasetten men etmeye kalktıysa aynı cüretle, aynı yasanın verdiği yetkiyle sizin de makalelerinizi iddianameye koymuş olabilir. Ben ne o savcının avukatıyım ne de temsilcisiyim. Onu o savcıya sorun.”

Haberin Devamı

Haticeye değil neticeye bakmalı

BAKAN Egemen Bağış, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nca düzenlenen mesleki eğitim odaklı Leonardo Da Vinci programının pazartesi günkü töreninde yaptığı “Geçen gün bir kamyon sürdüm Leonardo da vinci” esprisi özellikle sosyal medyada büyük yankı buldu. Twitter’da “Şakacı Egemen” başlığı altında yazılanları bizzat takip eden Bağış, gazetecilerin vinç esprisi üzerine yazılanlara kızıp kızmadığı sorunca şunları söyledi: “Binlerce insanın gülümsemesine vesile olduysam ne mutlu bana. Leonardo Da Vinci programıyla 250 bin vatandaşımız cebinden beş kuruş harcamadan meslek eğitimi almış. Bunları gündeme getirmek için bazen soğuk bir espri yapamaz mıyım? Haticeye değil neticeye bakmak lazım.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!