Kardak’ta ABD Ege’yi elektronik olarak kilitlemiş

Güncelleme Tarihi:

Kardak’ta ABD Ege’yi elektronik olarak kilitlemiş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2011 00:00

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde yaşanan 1996 Kardak krizinden 15 yıl sonra “askeri açıdan ağır bir yenilgi idi” itirafında bulundu.

Haberin Devamı

Pangalos “Crash” Dergisi’ne verdiği demeçte, Türk SAT komandolarının Kardak’daki iki kayalıktan birisini ele geçirmelerinden dönemin Genelkurmay Başkanı Amiral Hristos Limberis’i sorumlu tuttu ve “Evet, askeri açıdan ağır bir yenilgi idi. Kriz gecesi Başbakan Kostas Simitis, Amiral Limberis’e burada söylenemeyecek sözler sarfetti. (Ulan salak demişti). Limberis o anda istifasını sundu. Ben de “Amiral operasyonlar devam ederken nasıl istifa edersin” diye bağırıyordum” dedi.

Pangalos demecinde, Kardak krizinin bilinmeyen bir perde arkası olayını da açıkladı.  Kardak krizinin sona ermesinde önemli payı bulunan ABD’li diplomat Richard Hollbrooke ile beş-altı yıl sonra New York’da buluştuğunu belirten Pangalos şunları söyledi.  “Hollbooke o zamanlar Boston Bank’ta çalışıyordu. Yemekte buluştuk. Bana, Kardak krizi sırasında tek insan kaybı bile olmaması için Amerikalıların, Türk ve Yunan savaş gemilerinden fırlatılacak roket ve bombaların hedefleri vuramayacak şekilde tüm Ege’yi elektronik cihazlarla kilitlediklerini anlattı. Amerikalılar tek bir savaş gemisinin bile vurulmaması için tüm tedbirleri almıştı”.

Haberin Devamı

Öcalan için vicdanım rahat

Pangalos, 1999’daki  “Öcalan skandalı” için de önemli açıklamalar yaptı. “Öcalan için vicdanım rahat. O bir halk mücahidi değildi. O bir çarpışmada ölmedi. O tabanları yağlamayı tercih eden bir Stalinci idi” diyen Pangalos, demecinde şöyle konuştu:  “Öcalan Yunanistan’a geldiğinde Başbakan Kostas Simitis yurdışında idi. Böylesi meselelere başbakan bakar. Meseleyi benim üstlenmemem gerekirdi. Yine de yaptım. Yine de Öcalan’ı kurtarmaya çalıştım. Ancak Başbakan Simitis önerilerimi kabul etmedi. Zaten o zaman aramızdaki ilişkiler koptu.” Pangalos “Öcalan skandalı” sırasında Dışişleri Bakan Yardımcısı olan bugünkü Başbakan Yorgo Papandreu’nun tavrı sorulduğunda ise “O pek birşey bilmiyordu. Meseleye ilkesel, insan hakları boyutunda yaklaştı. Hatalı bir tavırdı. Ona detaylı bilgi vermeme de neden yoktu. Üstelik biz sandala çıkamazken onu da derin sulara çekmek gereksizdi” cevabını verdi.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!