Karbeyaz'a bir ödül de Sofya'dan

Güncelleme Tarihi:

Karbeyaza bir ödül de Sofyadan
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2011 11:45

Sabahattin Ali'nin Ayran adlı öyküsünden sinemaya uyarlanan Kar Beyaz, Uluslararası ''Sofia Film Fest'' (SIFF) festivalinde jüri özel ödülüne layık görüldü.

Haberin Devamı

Karbeyaza bir ödül de Sofyadan

Katıldığı 15. uluslararası Sofya Film Festivalinde Bulgaristan galası yapılan "Kar Beyaz" filminin yönetmeni Selim Güneş, dünyadan 12 filminin katıldığı uluslararası yarışmanın listesinde yer almalarının büyük bir ödül sayılacağını söyledi. Güneş, verdiği demeçte, festivalle ilgili izlenimlerini ve üzerinde çalıştığı yeni film projesini anlattı.

Bulgaristan'a ilk kez geldiğini belirten Güneş, "Son derece sıcak karşılandığımız bir ortamdayız. Sofya'ya ilk ziyaretim, hem zevkli hem de anlamlı oldu. Festival esnasında diğer yönetmenler, sektörden yapımcılar, oyuncular ve dağıtımcılarla bir araya geldik" dedi.

Haberin Devamı

Festival kapsamında "Balkan Sinema Ödülleri", "Günümüzdeki Bulgar Sineması", "Fransa'ya Odaklanma" gibi çeşitli dallarda etkinlikler düzenlendiğini ve bu ortamda Türk sinemasına gösterilen ilgiden mutluluk duyduğunu belirten Güneş, "Festivale dünyadan 12 filminin katıldığı uluslararası yarışmanın listesinde yer almamız büyük bir ödül sayılır" diye konuştu.

YENİ PROJE

Chicago ve Antalya'da ödüller alan, Kanada, Yunanistan ve Türkiye'nin ortak yapımı olan "Kar Beyaz" adlı ilk filminin başarısını Bulgaristan'a da taşındığını kaydeden Güneş, ikinci film üzerinde çalıştığını da bildirdi.

Türkiye Avustralya ortak yapımı olarak planlanan, adı açıklanmayan yeni filmin konusunun aşk olacağını, ancak bir aşk hikayesinin ötesinde, filmde farklı ülkelerden iki kişinin ilişkilerinin anlatılacağını ifade eden güneş, "Genç senaryo yazarlarımız senaryonun bir bölümünü tamamladı. Avustralya'daki ortaklarımız bir yandan finansman olanaklarını araştırırken, diğer yandan ortak yapımın teknik hazırlıklarını da sürdürüyor" ifadesini kullandı.

Güneş, Bulgaristan'daki sıcak karşılamadan etkilendiğini belirterek, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz'ın festivale katılan Türk heyetinin onuruna verdiği resepsiyonda bir araya gelen Bulgar sinemacılık sektörü temsilcileriyle görüşmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Büyükelçi Aramaz'a da yaptığı jest için teşekkür eden Güneş, "Bu sıcak ortamda çok anlamlı bir buluşma oldu" dedi.

TÜRK SİNEMASININ AVRUPA'DAKİ YERİ

"Kar Beyaz" filminin yapımcısı Nur Güneş de gerek filmin Bulgaristan galasında, gerekse daha sonraki ikinci seansta Bulgar seyircilerin ve sinemacıların gösterdiği takdiri sevinçle karşıladığını ifade ederek, "Bulgar seyirciler, film sonunda jenerik yazılarının son logosu gözükene kadar gözlerini perdeden ayırmadı" diye konuştu.

"Amerika'ya Mektup" adlı filmiyle Bulgaristan'da ün kazanan Bulgar yönetmen İglika Trifonova'nın, galadan sonra yanına gelerek, "Kar Beyaz"dan çok etkilendiğini söylediğini belirten Nur Güneş, "İnsanların hissettiklerini anlayabiliyoruz. Hikayemiz gereği filmimiz kadınları daha çok etkiliyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Festivalde Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Ödülünün 3 kişilik jürisinin üyesi film yazarı Ege Görgün de AA muhabirine açıklamasında, Türk sinemasının artık Avrupa'da hak ettiği yeri bulduğunu söyledi. Görgün, "Festivallerde aldığımız ödüller, Avrupa sinemasında artık bir Türk sinemasının varlığını gösterir" dedi.

Hollywood ile Avrupa sinemasının farklı bir gelişim izlediğini kaydeden Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hollywood sineması, daha çok gişeye yönelik. Avrupa'da sanatsal filmler ön plana çıkıyor. Türkiye'de de son dönemde çeşitli yönetmenlerimizin aldığı ödüllere baktığımızda, Avrupa sinemasına başarıyla dahil olabildiğimizi söyleyebiliriz."

Haberin Devamı

"Bütçesi yüksek olan filmlerin gişede daha başarılı olduğu gibi bir gerçek var ortada" diyen Görgün, filmlerin artık tüketim ürünü olarak görüldüğünü kaydetti. Görgün, düşük bütçeli filmlerin gişe başarılarının hemen hemen istisna olduğunu söyledi.

"ÜNLÜ OYUNCULAR, FİLMİN BÜTÇESİNİ KABARTIR"

Ege Görgün, izleyicilerin ünlü oyuncuları perdede görmek istediğini belirterek, "Ünlü oyuncular filmin bütçesini kabartır" dedi.

Türkiye'de başarılı bir şekilde hem yüksek hem de düşük bütçeli filmler yapılabildiğini kaydeden Görgün şöyle konuştu:

"Bizim de yüksek bütçeli filmlerimiz var. Örneğin Mahsun Kırmızıgül'ün çektiği filmler gibi, yüksek bütçeli ve iyi hasılat getiren film örnekleri görebiliyoruz. Ama diğer yandan 'Recep İvedik' gibi yine hasılat getiren, ancak doğası gereği oldukça düşük bütçeli filmler de var. Eğer elinizde sağlam bir tip varsa, çok sağlam bir hikaye varsa, film yapmak için belki çok fazla paraya ihtiyacınız yoktur. Ama ikisi de yoksa elinizde, olabildiğince parayı görsel efektlere ve reklama verirsiniz."

Haberin Devamı

Uluslararası Sofya Film Festivaline yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı "Bal" filmi de katıldı.

Toplam 250 üst düzey yabancı konuğun yer aldığı festivalde, Avrupa'dan 228 film gösterildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!