Karayılan bombası

Güncelleme Tarihi:

Karayılan bombası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 00:00

Ankara kulislerine PKK’nın lider kadrosundan Murat Karayılan’ın ’paketlenerek’ Türkiye’ye verileceği bombası düştü. İran operasyonunda yaralanıp tedavi gören terörist için Barzani’nin, Irak ve ABD yetkilileri ile pazarlıkların sürdüğü öğrenildi.

Ankara kulisleri dün Kuzey Irak’ta yuvalanan PKK’nın önemli liderlerinden terörist Murat Karayılan’ın, "Şemdin Sakık gibi paketlenerek Türkiye’ye getirileceği" iddialarıyla sarsıldı. Mesud Barzani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokratik Partisi’nin (IKDP) dış ilişkiler temsilcisi Safin Dizayi’nin konuyla ilgili olarak Ankara’ya geldiği ileri sürülürken, Dışişleri Sözcüsü Namık Tan, Türkiye’ye Kuzey Irak’taki gruplardan resmi bir temas için herhangi bir temsilcinin gelmediğini söyledi. Tan "Ancak bu kişiler Türkiye ile ilişkileri bulunan insanlardır. Özel çerçevede çeşitli vesilelerle Türkiye’ye girip çıkmaktadırlar." dedi.

SONUÇ BEKLİYORUZ

Karayılan iddialarıyla ilgili resmi herhangi bir doğrulama yapılmazken, Tan, Irak’ın PKK’ya karşı öngördüğü tedbirleri Türkiye’ye ilettiğini ve ’en kısa zamanda güçlü, somut sonuçlar’ beklediklerini söyledi. Tani "Bunu ABD ve Irak’tan gelen bilgiler doğrultusunda mı söylüyorsunuz?" sorusuna, "Elbette bilgiye dayanarak konuşuyoruz" diye yanıt verdi.

Önemli bir PKK liderinin Türkiye’ye iadesi ile ilgili Türkiye, ABD ve Irak arasında pazarlık yapıldığı yorumlarına yol açan bu değerlendirmenin ardından, söz konusu ismin PKK’nın dağ kadrosu sorumlusu Murat Karayılan olduğu iddiası ortaya atıldı.

BARZANİ’NİN ELİNDE Mİ?

Başkent kulislerinde pazarlık iddiası ile ilgili şunlar ileri sürülüyor: "İran’ın Kandil Dağı’nı hedef alan operasyonlarında yaralanan Murat Karayılan, Mesut Barzani liderliğindeki IKDP güçlerine bağlı bir hastanede tedavi altına alındı. Türkiye, 17 Temmuz’da ABD ve Irak nezdinde, ’Artık Türk kamuoyunun yakından hissedeceği bir şey yapınız’ mesajını verdikten bir süre sonra, Ankara’ya Karayılan’ın yaralandığı ve tedavi gördüğü bilgisi geldi. Bu duyumlar üzerine harekete geçen Türk güvenlik birimleri, Karayılan’ın Türkiye’ye verilmesi için Barzani, Irak yönetimi ve ABD Kuvvetleri yetkilileri ile temasa geçti."

Dışişleri Ortadoğu Dairesi’nin geçen haftadan beri kendi içinde düzenli değerlendirmeler yaptığı da öğrenilirken, "Karayılan pazarlığı" iddiasıyla ilgili Hürriyet’e konuşan bir yetkili, sadece "Olabilir. Kimseden detay beklemeyin" demekle yetindi. Dışişleri Sözcüsü Tan da konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu mücadele sürecektir ve neticede PKK terör örgütü mutlaka ve mutlaka yenilecektir. Biz de bunun somut bir şekilde ortaya çıktığını çok yakında göreceğiz. Bunlar, belli gizlilik içerisinde, belli program ve zamanlama içerisinde yürütülen faaliyetlerdir."

GÜÇLÜ BEKLENTİ

Devletin en öncelikli görev talimatlarından bir tanesinin PKK terörü ile mücadele olduğunu vurgulayan Tan, şöyle devam etti:

"Irak’ın öngördüğü tedbirlerin etkin ve yakın takipçisiyiz. Bunları sizler de önümüzdeki günlerde somut sonuçlar ortaya çıktıkça göreceksiniz. PKK terörü ile mücadelede genel anlamda bizi tatmin etmeyen unsurlar olduğu için, bugüne kadar eksik kalan yönlerine tepki gösterdik. Ancak bu işbirliği ne kadar güçlü şekilde sürerse, somut sonuçları da o kadar çabuk ortaya çıkacaktır. İşbirliği içinde olduğumuz ülkelerden özellikle biri müttefikimiz bir tanesi de yakın dostumuzdur. Dolayısıyla somut sonuçla ilgili güçlü beklentimizi bu çerçeve içerisinde sizlere vurguladım."

SEMERESİNİ ALACAĞIZ

Kuzey Irak’taki PKK faaliyetleri ile ilgili Irak ve ABD makamlarıyla sürekli irtibat halinde olan bir diğer üst düzey yetkili de "Namık Bey’in dedikleri doğru. İnşallah semeresini alacağız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!