Kararı kendisi verecek

Güncelleme Tarihi:

Kararı kendisi verecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2010 09:34

Nükleer güvenlik zirvesine katılmak üzere ABD’ye giden Hu Jintao, Başkan Barrack Obama ile bugün yaptığı görüşmede, herhangi bir baskıyla döviz kuru politikasının değişmeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Pekin’in değişime hazır olduğunu söyleyen Hu, “Çin, döviz kurunu belirleme mekanizmasını gözden geçirme düşüncesine sıkı şekilde bağlı bulunuyor. Karar alırken, küresel ekonomik gelişmeleri ve değişiklikleri yakından takip edeceğiz ancak ilk önce Çin’in ekonomik durumunu göz önünde bulunduracağız” dedi.

 

Hu’nun yorumlarının ardından, yuan değer kaybederken, son zamanlarda Çin’in döviz politikasında değişikliğe gitmesini bekleyen diğer Asya ülkelerinin para birimlerinde de düşüşler görüldü. 

 

Yatırımcılar ise yuanın kademeli olarak değerleneceği düşüncesine göre pozisyon alıyor. 

 

Pekin, 2008’ın ortalarında, ekonomisinin küresel mali krizden etkilenmesini engellemek adına yuanın değerini dolar karşısında 6.8 seviyesinde sabitlemişti.

 

Haberin Devamı

Ancak Çin’deki güçlü ekonomik iyileşme sonrasında, Pekin’in para politikalarına yönelik eleştiriler arttı ve uluslararası piyasalar yuanın değerlenmesine izin verileceği umuduna kapılmaya başladı. 

 

Beyaz Saray Danışmanı Jeffrey Bader gazetecilere yaptığı açıklamada, Obama’nın konuşmalarında yuan konusunda hassas davrandığı ve zirvede daha çok İran’ın nükleer faaliyetlerine karşı uygulanacak yaptırımlar için Çin’den destek almaya odaklandığını belirtti. 

 

Jefrrey, “Başkan, dengeli ve sürdürülebilir bir ekonomik iyileşme için, Çin’in daha piyasa odaklı bir yaklaşım içine girmesi gerektiği yönündeki görüşünü yineledi” dedi.      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!