Karar 'Yok hükmünde'

Güncelleme Tarihi:

Karar Yok hükmünde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2013 02:35

Ergenekon kararını açıklayan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin yedek hâkimleri Fatih Uslu ve Ercan Fırat, Milliyet gazetesindeki röportajda, vicdanen rahat olduklarını belirterek, “Yoğun bir süreçten geçtik. Yedek hâkimler olarak gerekçeye dönük olarak çalıştık” dediler. Başlayan tartışma üzerine yedek hakimlerin hüküm oluşturma sürecinde yer almaması gerektiğini belirten hukukçular şunları söylediler:

Haberin Devamı

KANUNA AYKIRI
İlhan Cihaner (CHP Denizli Milletvekili ve eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı): “Yedek hakimler yaptıkları açıklamada hüküm oluşturulma sürecinde yer aldıklarını açıkça söylüyor. Bu durum açıkça kanuna aykırılığı işaret ediyor. Bu kadar önemli bir davayı yürüten hâkimler usule yönelik bu kadar açık ihlalleri nasıl yaparlar? Neden yaparlar? Anlamak mümkün değil. Bu hâkimlerin bu hataları ile ilgili olarak teftiş mekanizmasının, HSYK’nın devreye girmesi gerekir. Mevcut yasal düzenlemeler, yedek hâkimlerin hüküm kısmında aktif rol alamayacağını söylüyor. Ancak yaptıkları açıklamadan da çok net anlaşılıyor ki bizzat hüküm oluşturulurken görev almışlar. Burada kanuna aykırılık söz konusudur. Karar yok hükmündedir. Bundan sonra bu konu ile ilgili değerlendirme yeri Yargıtay’dır. Ancak HSYK’nın da bu hâkimlerle ilgili devreye girmesi gerekmektedir.”

DERHAL YARGITAY
Turgut Kazan (Avukat): “Bir Genelkurmay Başkanı’nın Yüce Divan yerine bu mahkemede yargılanması, bütün usul kurallarının hiçe sayılması, dijital verilerle gizli tanıklarda yaşanan sorunlar bir yana, yedek yargıçların yaptığı akıl almaz açıklama, asla müzakereye katılamayacak kişilerin müzakereye katıldığını gösteriyor. Gerekçe yazımı beklenmeden, yedek yargıçların yaptığı açıklama, onaylı kısa karara eklenerek, derhal Yargıtay’a başvurulmalıdır. Usul ekonomisi açısından, sonunda yok sayılacak bir karar için, gerekçe yazımı ve tebligatların tamamlanması beklenemez. Darbe dönemleri dahil, ilk kez böyle bir örnek yaşıyoruz. Hem Yargıtay bu sorunu çözmeli, hem HSYK 5-6 kişilik müzakereciler için soruşturma açıp gereğini yapmalıdır.”

GÜNDEMDEN DÜŞMEZ
Tartışmayı başatan Yargıçlar Sendikası’nın açıklamasında şunlar yer aldı:
“Mevzuat, hükmün oluşturulduğu müzakerelerde, sadece karar ve hükme katılacak yargıçların bulunmasına ve hükmün sadece onlar tarafından oluşturulmasına izin vermekte iken anılan beyanatlar, yedek üye yargıçların da bu sürece katıldıklarını ortaya koymuştur. Sürece başkaca katılan olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Bu şekildeki bir hükmün, ‘Yasal görev ve yetkisi bulunmayan yargıçların katılım ve katkısıyla oluşturulup, yasaya uygun müzakere edilmiş gibi tutanağa bağlanarak açıklandığı’ verilen beyanatlarla ortaya çıktığından, hukuksal temelde müzakere yapılmadan duyurulan karar nedeniyle, hükmün hukuken doğmadığı, yani ‘Yok hükmünde olduğu’ tartışmaları da hiç bir zaman gündemden düşmeyecektir.”

% 100 bozma nedeni

Haberin Devamı

Ömer Faruk Eminağaoğlu (Yargıçlar Sendikası Başkanı): “Adliyedeki tüm hâkimleri toplamakla, yedek hâkimleri karar müzakeresine sokmanın hiç bir farkı yoktur. Yedek hâkim sadece soruşturmada hâkim kararı gerektiren işleri yapar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı ışığında da duruşmayı izler, boşluk olursa heyetteki hâkimin yerine girer. Heyetle birlikte karar müzakeresi asla ve asla yapamaz. Gerekçeli kararın yazımına katılamaz. Bu yüzde 100 bozma sebebidir. Ergenekon kararlarının bozulmaması gibi bir seçenek artık sözkonusu olamaz. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) derhal işlem yapmaya davet ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!