Karaköy'deki Auschwitz

Güncelleme Tarihi:

Karaköydeki Auschwitz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2001 00:00



Ayda KAYAR, Sefa ÖZKAYA / İSTANBUL
Haberin Devamı

Yahudi soykırımını anma gününde Karaköy'deki Schneidertempel Sanat Merkezi'nde açılan ‘Fotoğraf ve Belgelerle Auschwitz’ sergisi, yok edilişin acıklı öyküsünü ve direnenlerin yaşadıklarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Sembolik olarak Varşova gettosundaki direniş gününün esas alındığı ve Yahudi takvimine göre bu yıl 19 Nisan'da 56'ncı yılında anılan soykırım (holokost) için açılan sergi, Polonya'daki ölüm kampı Auscwitz'i anlatıyor. Paris'teki ‘CDCJ-Centre de Documentation Juive Contemporaine-Çağdaş Yahudi Dokümantasyon Merkezi’nin derlediği ve Eylül 2000'den beri sergilediği fotoğraf ve belgelerin yer aldığı sergi 31 Mayıs'a kadar açık kalacak.

100 FOTOĞRAF

Yaklaşık 100 fotoğrafın bulunduğu serginin en çarpıcı unsurlarından biri camekan içinde yer alan toplama kampının çizgili giysisi. Fotoğraflar ise yaşanan tüm korkunç günleri, günümüze getiriyor. Auschwitz kampındaki bir deri bir kemik kalmış Yahudilerle, namı günümüz kuşaklarına kadar gelen Dr. Mengele'nin deneylerine kurban giden Çingene çocuklar fotoğrafların objeleri. Fotoğraflar arasında, kamp Sovyet askerleri tarafından ele geçirildikten sonra bulunan 7 ton saç ve 43 bin ayakkabı da yer alıyor. Krematoryumlar (fırınlar) ve orada yanan insanların dişleri, altınları, soykırımı günümüze getiren fotoğraf karelerinde yerini buluyor.

Kafatası ölçme aleti

Nazilere göre saf, ari ırk, Alman ırkıydı. Toplama kamplarına gelenlerin kafatasları bu tür aletlerle ölçülerek, kökenleri belirlenmeye çalışılıyordu. Naziler, kamptakilere, ırklarını belirlemek için saç rengi testi de uyguluyorlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!