Karaciğere ilik desteği

Güncelleme Tarihi:

Karaciğere ilik desteği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bilimadamları kemik iliği kök hücrelerini kullanarak karaciğeri yenilemeyi başardı. Mucize yaratan kök hücreler karaciğer nakli ameliyatlarında kullanılacak.

Bilim adamları, kemik iliğinden aldıkları ana hücrelerle, hastalıklı karaciğer hücrelerini yenilemeyi başardı. Tıp araştırmaları tarihinde yeni bir devrim yaratacağı kabul edilen araştırmanın, karaciğer hastalıklarının tedavisinde yepyeni bir yol açtığı belirtildi. Yale ve New York üniversitelerindeki bilim adamları, kemik iliğinden karaciğere naklettikleri ana hücrelerin, karaciğer hücrelerigibi işlev yaptıklarını saptadı.

Konuyla ilgili denemenin insanlar üzerinde ilk kez başarıyla uygulandığı açıklandı.

New York Üniversitesi’nden Dr. Neil Thelse, kemik iliği ana hücrelerinin, karaciğer nakli ameliyatlarında kaynak olarak kullanılacağını belirtti. Thelse, kemik iliği ana hücreleriyle yapay karaciğerin de gerçekleştirilebileceğini ve ana hücrelerin karaciğer hastalıklarında gen tedavisi olarak uygulanabileceğini kaydetti. Bilim adamlarının yıllarca, karaciğerin başka kaynaktan nakledilecek hücrelerle yenilenmeyeceğine inandıklarını belirten araştırmacılar, oysa eski Yunan mitolojisinde bu konuyla ilgili bir efsanenin yer aldığına işaret ediyor.

Yunan mitolojisinde, gökten ateşi çalarak insana veren Prometheus’un bir kayaya zincirle bağlandığı ve hergün dev bir kartalın Prometheus’un karaciğerinin bir parçasını yediği ve karaciğerin daha sonra kendisini yenileyerek eski halini aldığı anlatılır. Bilim adamları, Yunan mitolojisinde, karaciğerin kendisini yenilediğine ilişkin olarak yer alan öykünün, o zamanlardan beri bu gerçeği vurguladığını kaydediyor.

Metabolizma düzeltilebilecek

Kemik iliği ana hücrelerinin, şimdiye kadar sadece kan hücreleri haline dönüştüğünün bilindiğini belirten araştırmacılar, elde ettikleri sonucu, ’’inanılmaz bir sürpriz’’ olarak yorumladılar.

Karaciğerin, ’’vücudun çalışan atı’’ olduğunu ve birçok metabolik işlevi yerine getirdiğini açıklayan Dr. Thelsa, aynı zamanda karaciğerin, kanın pıhtılaşma oranını ayarladığını, kemik iliğinden nakledilecek hücrelerle, metabolizmanın düzeltilebileceğini belirtti.

Karaciğere hücre nakliyle, kan pıhtılaşmasında görülen anormalliklerin de giderilebileceği bildirildi.

Araştırmayla ilgili rapor, Hepatoloji adlı derginin temmuz sayısında yer aldı. Her yıl sadece Amerika’da 26 bin kişi, kronik karaciğer hastalıkları ve siroz nedeniyle hayatını kaybediyor. (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!