Karabağ’a kadın eli

Güncelleme Tarihi:

Karabağ’a kadın eli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2012 00:00

Barışa Giden Yol Kadından Geçer Derneği, 3-4 Mayıs’ta Belçika Senatosu’nda “Güney Kafkasya’da Zorluklar ve Sorunlarda Kadınlara Düşen Rol” başlıklı bir konferans düzenledi. Derneğin kurucu üyelerinden Azeri Türk Kadınlar Birliği’nin Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, toplantıların çok başarılı geçtiğini belirterek, “Avrupa ilk kez yüzünü Bakü’ye de döndü” dedi ve şunları söyledi:

Haberin Devamı

Bizi tanıyın

- Fransa, Almanya ve Belçika’da toplantılarımız oldu. Bundan bir süre önce Belçika Senatosu Üyesi Dominique Tilmans’ı Azerbaycan’a davet etmiştim. Azerbaycan’la ilgili hiçbir bilgisi ve ilgisi yoktu. Davetimde dedim ki, ‘Siz her zaman tek tarafı dinlemişsiniz. Ne politikadan konuşalım, ne başka şeylerden. Azerbaycan’ı ve insanımızı tanıyın. Kafkasya Gürcistan ve Ermanistan’dan ibaret değil. Onları tanıyorsunuz, bir de bizi tanıyın.’ Sağolsun kabul etti ve bir hafta misafirimiz oldu. Bilim insanlarımızla tanıştırdım. Sivil toplum örgütleri, kadın dernekleri ile görüştürdüm.

Acınızı gördüm

- Azerbaycan’a bakışı tamamıyla değişti. Bakü Havalimanı’nda bana dedi ki, ‘Siz çok acılar çekmişsiniz. Ermeni- Azerbaycan sorunu en çok Azerbaycan’a zarar vermiş. İnsanlarınızın acılarını gördüm. Beraber mutlaka bir şeyler yapmamız lazım’ dedi. Ve biz Tilmans ile bu proje üzerine çalışmaya başladık. Toplantıların ilkini Gürcistan’da yapmıştık. Ermeni kadınlar da katıldı. Bakü’deki toplantı için bugün burada bulunan Rima Arakelyan’a garanti verdik güvenlik sorunları olmayacak diye. Gelmediler. Her zaman barıştan yana olduklarını söylüyorlar ama barış görüşmelerine bile katılmıyorlar. Bakü’nün ardından Gürcistan’da yapılan toplantı sonucu Belçika Senatosu’nda toplantı yapılmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Böylesi ilk kez

- Özellikle burası çok başarılı geçti. Avrupa’nın yüzü her zaman Ermenistan’a dönüktü. Ne mutlu ki, şimdi hem Ermenistan’a, hem Azerbaycan’a bakıyor diyebiliriz. Bernard Fassier, Azerbaycan haritası üzerinde Karabağ’ı anlattı. Ve Dağlık Karabağ’ın nerede olduğunu göstererek, işgal altındaki 7 bölgeyi dinleyicilere gösterdi. Nahçıvan’ın, Azerbaycan’dan nasıl koparıldığını ve nasıl izole bir hayatı olduğunu söyledi. Bu müthiş bir şeydi doğrusu. Batı’da ilk kez böyle bir şey yaşanıyor.

Oğluyla katıldı

- AMAÇLARININ Avrupa’ya Azer-baycan’ın özellikle Dağlık Karabağ sorununu ve çevresindeki 7 bölgesinin işgalini anlatmak ve bu konu üzerinde bir kadın inisiyatifi oluşturmak olduğunu söyleyen Tenzile Rüstemhanlı, Belçika Senatosu’ndaki toplantılara oğlu Cemil Rüstemhanlı’yla birlikte katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!