Kara Ses ve PKK el ele

Güncelleme Tarihi:

Kara Ses ve PKK el ele
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kırıkkale yakınlarında içinde bomba patlayarak 4 kişinin ölümüne, 18 kişinin yaralanmasına neden olan olayda polise yanlış ihbar yapıldığı ortaya çıktı. Patlamadan 3.5 saat önce meçhul bir kişi, Sivas Emniyet Müdürlüğü'ne telefonla yanlış ihbarda bulundu. Meçhul kişi, ‘‘Huzur Tur'un İstanbul'a giden otobüsüne bomba koyduk’’ dedi.

Polis, Huzur Tur'un 34 MYT 58 plakalı otobüsü durdurup aradı. Ancak bomba Sivas Tur'un 34 RDD 58 plakalı otübüsüne konulmuştu. Bombayı, PKK'nın 20'inci kuruluş yıldönümünde ses getirici eylem yapmak için koyduğu iddiaları ortaya atılırken, patlayıcının ‘‘Kara Ses’’ Kaplancılara ait olabileceği ihtimali de gündeme geldi.

Sıvas-İstanbul seferini yapan yolcu otobüsüne teröristlerce konulan bomba, gece yarısı araç Kırakkale'ye yaklaştığı sırada infilak etti, 4 kişi öldü, 18 kişi yaralandı. Masa saatiyle patlama zamanı ayarlanan TNT'den yapılma bomba, 29 Ekimde Anıtkabir'e bomba yüklü uçakla kamikaze dalışı yapmayı planladığı için İstanbul'da tutuklanan Kaplan'cı militan Mehmet Demir'i ziyarete giden yakınlarını vurdu. Mehmet Demir'in 65 yaşındaki babası Ahmet Demir ile 12 yaşındaki kızı Fadime Demir öldü, eşi Nimet Demir ile 8 yaşındaki kızı Ayşenur Demir ise ağır yaralandı. Otobüste Demir'in 14 akrabasının bulunduğu anlaşıldı.

UYURLARKEN PATLADI

Sivas Tur firmasına ait şoför Kaya Yıldırım yönetimindeki 34 RDD 58 plakalı otobüs, önceki akşam aldığı 35 yolcuyla, İstanbul'a gitmek üzere Sivas'tan hareket etti. Güzergahta bulunan Yozgat'ın Akdağmadeni'nde durmayan otobüs, önceden bilet alan 9 yolcusunu almak için Sorgun ilçe terminale girdi. Burada 3-4 dakika kalan otobüs, yoluna devam etti. Otobüse Sorgun'dan Yozgat'a kadar şoförlerin tanıdığı bir de polis memuru bindi. Yozgat çıkışındaki Coşkun Dinlenme Tesisleri'nde yarım saat yemek molası veren otobüs, saat 23.15'te buradan ayrıldı. Araç, saat 00.30'da, Kırıkkale'ye 17 kilometre uzaklıktaki Yukarı Mahmutlar Köyü yakınlarına geldiğinde, büyük bir patlama duyuldu.

Çoğu uykuda olan yolcular, kimliği belirsiz kişilerce 21-22 numaralı koltukların üzerindeki rafa önceden yerleştirilen bombanın infilakiyle neye uğradıklarını şaşırdı.

Tavanı parçalanan otobüs kan gölüne dönerken, ortalığı kesif bir duman kapladı. Bombanın konulduğu yere yakın 4 koltukta oturan, 65 yaşındaki Ahmet Demir, 12 yaşındaki Fadime Demir, 40 yaşındaki İbrahim Varlık ve Emine Kavak, oldukları yere cansız yığılıp kaldı. Şoför Kaya Yıldırım, soğukkanlı davranarak feryatlar arasında otobüsü hemen yakındaki benzinliğe soktu. Yoldan geçen otomobiller durduruldu, durumu ağır olan yaralılar Kırıkkale'ye hastaneye gönderildi. Bu sırada cep telefonuyla Acil Servis aranarak ambulans istendi. Olay yerine gelen sağlık ekibi ambulanslarla yaralıları hastaneye taşıdı.

İhbar, yanlış otobüse yapıldı

Sivas Emniyet Müdürlüğü'nün 155 Polis İmdat telefonunu saat 21.00 sıralarında arayan kimliği belirsiz bir kişi, ‘‘Huzur Turizm'in 19.30'da İstanbul'a giden otobüsüne bomba konuldu’’ dedi ve telefonu kapattı. Hemen harekete geçen polis, Huzur Turizm'in İstanbul'a hareket eden otobüsünün plakasının 34 MYT 58 olduğunu saptadı ve durumu yol güzergâhındaki Yozgat ve Kırıkkale emniyet müdürlüklerine bildirdi. Oysa bomba, Huzur Turizm'e ait 34 MYT 58 plakalı otobüse değil, Sıvas Tur'a ait 34 RDD 58 plakalı otobüse konulmuştu. Bu durumda ihbarı yapan kişi, ya yanlış yönlendirme yaptı ya da Sıvas Tur firmasını Emniyet Müdürlüğü santralindeki görevli Huzur Tur diye anladı. İhbancı eğer doğru firma adı vermediyse, son günlerde şehirlerarası sefer yapan otobüslerde kontrolleri sıklaştıran güvenlik güçlerini yanlış yönlendirerek eylemin gerçekleşmesini sağladı.

Cevapsız sorular

Olayı tüm boyutları ve olasılıklarıyla araştıran polis, şu 4 soruya yanıt arıyor:

Nerede konuldu? İhbarın Sıvas Emniyet Müdürlüğü'ne yapılması, bombanın otobüse Sıvas'ta konulduğu ihtimalini güçlendiriyor. İhbarcının yanlış firma adını vermesi, şaşırtma amacına yönelik olabileceği gibi, bombanın son anda Huzur Tur otobüsü yerine, Sıvas Tur otobüsüne konulmuş olabileceği ihtimalini düşündürüyor. Otobüsün yolcu aldığı Sorgun ve mola verdiği Yozgat çıkışında da bomba konulmuş olabilir.

Nasıl sokuldu? PKK'nın kuruluş yıldönümünde eylem yapabileceği ihtimaline karşı, tüm yurtta olduğu gibi Sıvas'ta da sıkı güvenlik önlemi alındı. Otagara giren çıkan herkes didik didik aranıyor. Ancak buraya üzerleri ve çantaları aranmadan girebilen bir personel, bombayı rahatlıkla götürüp koymuş olabilir. Sorgun'da ve mola verilen Coşkun Dinlenme Tesisleri'nde otobüse inip binenler bombayı rahatlıkla koyabilir.

Hedef asker mi? Kırakkale İl Jandarma Alay Komutanı Atilla Süral, bombalama eyleminin asker sevkiyatı nedeniyle askerleri hedef almış bir eylem olabileceğini söyledi. Bombalanan otobüste bulunan Gökhan Pınar adlı er de sol gözünden yaralandı.

Hangi örgüt işi? Olayın planlanışı, bombanın zaman ayarlı olması ve infilakin gece yarısına ayarlanması, eylemi bir örgütün gerçekleştirdiği ihtimalini güçlendiriyor. Katliamın PKK'nın 20'inci kuruluş yıldönümüne rastlaması, şüpheleri bu örgüt üzerinde yoğunlaştırıyor. Ancak otobüste ‘‘Kara Ses’’in tutuklu militanlarını ziyarete giden 14 kişinin bulunması, bombanın bu örgüte ait olabileceğini düşündürüyor.

Yaralılar bakımda

Kırıkkale Devlet Hastanesi'nde tedavi gören 18 yaralı şunlar:

Nigar Koç (23), Hatice Çakmak (23), Enes Çakmak (32), Gökhan Tinaz (27), Serdar Bulut (23), İdris Yıldırım (33), Abdullah Harun Koç (2), Kudret Cinli (39), Saadet Coşman (1), Pervin Coşman (17), Taha Coşman(4), Gülcan Pınar.

Durumu ağır olanlar Ankara Numune Hastanesi'nde tedaviye alındı:

Ayşenur Demir (10), İsmail Gedik (28), Murat Yıldırım (19), Nimet Demir (33), Furkan Demir (3), Sultan Varlık (33).

Soğukkanlı şoför faciayı önledi

Patlama sırasında otobüsün direksiyonunda olan şoför Kaya Yıldırım, olayı hha muhabirine anlattı. Yozgat'ı geçtikten sonra Coşkun Dinlenme Tesisleri'nde mola verdiklerini, saat 23.15'te buradan hareket ederken direksiyona kendisinin gçetiğini belirten Kaya Yıldırım, şunları söyledi:

‘‘Kırıkkale'ye yaklaşırken, Yukarı Mahmutlar Köyü yakınlarında otobüste çok şiddetli patlama oldu, ortalığı duman kapladı. Tüm gücümle direksiyona yüklendim ve hâkimiyeti bırakmadım. Önümde araçlar olmasına rağmen benzin istasyonuna girdim. Otobüsü durdurduğumda, yolcular çığlık atıyordu, herkes panik içindeydi. Otobüste muavinlik yapan ve boş olan 29 numaralı koltukta oturan oğlum Murat da kanlar içindeydi.’’

Bomba, zaman ayarlı TNT

Kırıkkale Valisi Behiç Çelik, Sıvas Tur otobüsünde 4 kişinin ölümü, 18 kişinin de yaralanmasına neden olan bombanın ‘‘zaman ayarlı TNT’’ olduğunun belirlendiğini söyledi. Vali Çelik, olayla ilgili soruşturmanın geniş kapsamlı olarak sürdürüldüğünü belirti. Kırıkkale'ye 14 kilometre kala gerçekleşen patlamada, otobüsün tavanında büyük bir delik meydana geldi. Patlamaya neden olan bombanın otobüsün yolcu giriş kapısının üzerinde bulunan çanta bagajına, konulduğunu belirlendi. Yetkililer, bombanın otobüsün hareketinden önce konulduğu olasılığının yüksek olduğunu kaydettiler. Otobüs şoförü Kaya Yıldırım da ‘‘Sivas'tan çıktıktan sonra yolda hiçbir yolcu almadık. Bomba hareket etmeden önce konulmuş olmalı’’ dedi.

4 kişinin öldüğü, 18 kişinin yaralandığı

otobüsün yolcuları arasında, kendisini halife ilan eden ‘‘Kara Ses’’ Metin Kaplan'ın İstanbul'da tutuklu bulunan militanlarının yakınları vardı.

Otobüse konan bombanın ‘‘zaman ayarlı TNT’’ olduğu belirlendi. Patlamada, otobüsün tavanında büyük bir delik meydana geldi.

Bomba, meçhul kişilerce yolcu giriş kapısının üzerindeki çanta bagajına konuldu.

Son anda binmedi

Huzur Tur'a ait 34 MYT 58 plakalı otobüsün şoförü Sefa Göksu ve hostes Nazan Aydın (araçtan inen), ‘‘Sıvas Tur otobüsüyle aynı anda Sıvas'tan çıktık. Yozgat çıkışında, sivil polisler otobüsü durdurup arama yaptılar. Bir şey bulunamadı yolumuza devam ettik. Yaşadıklarımıza inanamıyoruz’’ dediler. Ön koltuklarda yer bulamadığı için patlamanın meydana geldiği Sıvas Tur otobüsüne binmekten son anda vazgeçen ve aynı saatte hareket eden Huzur firmasının otobüsüyle İstanbul'a gelen İbrahim Babacan, ‘‘Şu an ölmüş olabilirdim. Verilmiş sadakam varmış’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!