Kara Perşembe'nin sorumlusu ortaya çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Kara Perşembenin sorumlusu ortaya çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2010 12:19

Küresel piyasalarda tarihin en sert düşüşlerinden birinin görüldüğü 'Kara Perşembe'de yaşananların ardındaki sır perdesi aralanmaya başladı.

Haberin Devamı

Reuters'ın elde ettiği belgelere göre, büyük düşüşe neden olan yüklü miktardaki vadeli işlem sözleşmesini satan kurumun büyük bir hedge fon ya da yüklü bir portföy yöneten bir yatırım uzmanı değil, fon yöneticisi Waddell & Reed Financial olduğu ortaya çıktı.        

 

Chicago Vadeli İşlemler Borsası'nın sahibi CME Group'un hazırladığı bir belgede, Waddell'in 6 Mayıs tarihinde ABD borsalarında 20 dakika içerisinde "e-mini kontratlarından" yüklü miktarda satış yaptığı belirtildi.

 

CME tarafından 1998'de piyasaya sunulan "e-mini", Chicago Vadeli İşlemler Borsası'nda hisse endekslerine ait vadeli işlem kontratlarına verilen isim. E-mini kontratlar, günün her saati işlem yapılabilmesi, fiyatının uygunluğu ve likiditesi nedeniyle dünyanın en çok tercih edilen vadeli işlem yatırım aracı olarak gösteriliyor.

 

Haberin Devamı

“ANORMAL HAREKETLİLİK”

 

Yetkililer, araştırmalarını düşüş sırasında Waddell'in yaptığı 75 bin e-mini kontrat satışına yoğunlaştırdı. Belgede, bu işlemin "ilk bakışta anormal bir hareketlilik" yarattığı belirtildi.

 

ABD'de 6 Mayıs Perşembe günü Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 endekslerinde birkaç dakika içinde yüzde 9 düşüş görüldü. Borsaların daha sonra kayıplarının bir bölümünü geri almasına karşın, bu düşüş sırasında piyasa değerinde 1 trilyon dolar silinmişti.

 

ABD Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu Başkanı Gary Gensler, Salı günü Kongre'de verdiği ifadede, araştırmalarına göre piyasaların çakıldığı gün tek bir satış emrinin e-mini işlem hacminin yüzde 9'una denk geldiğini söylemişti.

 

Gensler, ismini açıklamadığı işlemcinin, yalnızca satış emirlerini girdiğini belirterk, herhangi bir hatalı hareket yaptığını gösteren başka bir işaret olmadığını ifade etmişti.

   

Haberin Devamı

250 KADAR ŞİRKET VAR

 

CME belgeleri, satış sırasında ve sonrasında gelen yükselişlerde e-mini işlemlerinde faal durumunda olan diğer işlemcilerin arasında Jump Trading, Goldman Sachs, Interactive Brokers Group, JPMorgan Chase ve Citadel Group gibi kurumların da bulunduğunu bildirdi.

 

Kara Perşembe günü yaklaşık 20 dakikalık bir süre içerisinde toplamda 842 bin 514 kontratta işlem yapıldığı belirtildi.

 

Waddell konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "yatırımcılarını bir düşüşe karşı korumak amacıyla" sık sık vadeli piyasada işlem yaptığını ve 6 Mayıs tarihinde de normal faaliyetleri çerçevesinde bu tarz işlemler gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Şirket ayrıca, piyasadaki sert satış sırasında e-mini kontratlarında işlem yapan "250'den fazla yatırım şirketi" bulunduğunu da sözlerine ekledi.

 

Haberin Devamı

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!