‘Kapris’ bürokrat yedi

Güncelleme Tarihi:

‘Kapris’ bürokrat yedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en etkili televizyonlarından CNN'in, Cumhuriyet'in 75. yıldönümü nedeniyle Türkiye ile ilgili hazırlayacağı ve 29 Ekim'de göstermeyi planladığı programı, gerekli bilgilerin zamanında ulaşmaması nedeniyle iptal etmesi Kültür Bakanlığı'nda krize neden oldu.

Kültür Bakanı İstemihan Talay, CNN'ne istenilen bilgilerin iki bürokrat arasındaki ‘‘arz/rica’’ kaprisi yüzünden gecikmesi sonucu programın iptalinin basına yansımasından sonra olaya el koydu. Talay, CNN'in talebine gerekli yanıtı zamanında vermediği öne sürülen Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Tevfik Ketencioğlu'nu yerinde tuttu. Talay, CNN'e gerekli bilgilerin zamanında ulaşması için yazdığı resmi yazıda ‘‘arz/rica’’ ibaresi krize neden olan Bakanlık Müşaviri Mümtaz İdil'i, Çorum Kültür Müdürlüğü'ne iade etti.

‘ARZ-RİCA’ KRİZİ

CNN Londra Bürosu, 2 Temmuz 1998 tarihinde Kültür Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'ne başvurarak, Cumhuriyet'in 75. Yıldönümü nedeniyle bir program hazırlamak istediklerini ve bu programı Cumhuriyet'in ilan tarihi olan 29 Ekim'de göstermeyi planladıklarını iletmişti. Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mümtaz İdil, bir hafta içinde istenilen gerekli belgeler için önce 75. Yıl Kutlamaları Komitesi'ne başvurmuştu. Gerekli yanıt istenilen süre içinde gelmeyince devreye Kültür Bakanı İstemihan Talay girmişti. İdil, bakan talimatıyla ilgili olarak kutlamalardan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Tevfik Ketencioğlu'na 14 Temmuz'da bir yazı göndermişti. Bu resmi yazının sonunda ‘‘arz/rica’’ ibaresini gören Ketencioğlu, bir Müşavirin Müsteşar Yardımcısı'na ‘‘arz/rica’’da bulunamayacağı gerekçesiyle tepki göstererek, İdil'i uyarmıştı.

Ketencioğlu, bu yazıyı 17 Temmuz 1998'de altına düştüğü, ‘‘Bakanlığın programı mı yoksa Türkiye çapında kutlama programı mı?’’ notuyla 75. Yıl Kutlama Komitesi Başkanı Yener Altuntaş'a havale ederken, CNN'nin isteğini bir anlamda bürokrasi labirentlerine göndermişti. Komite, 27 Temmuz 1998'de İdil'e, ‘‘çocuk korosu, fotoğraf sergisi’’ gibi etkinlikleri içeren bakanlık kutlama programını içeren bir sayfalık cevabi yazı göndermişti. İdil, bu kez Ketencioğlu'na yazdığı 29 Temmuz tarihindeki ikinci yazıda, CNN'in tanıdığı sürenin azaldığını, kendisine CNN'in istediği bilgilerin ulaşmadığını belirttiği yazıyı bitirirken arz'ı bu kez ‘‘ARZ ederim’’ diye yazmıştı. İdil'in bu yazısına daha da sinirlenen Ketencioğlu, İdil'i, Talay'a şikayet etmişti.

Bakanlık içindeki bu yazışmalar ve şifahi şikayetler yaşanırken, CNN'nin Türk yetkililere tanıdığı sürenin üzerinden tam üç hafta geçti. Ketencioğlu'nun bu kaprisiyle başlayan bürokratik yazışmalar nedeniyle yanıt gecikince, CNN programı yapmaktan vazgeçti ve Türkiye büyük bir tanıtım fırsatını kaybetmiş oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!