Kaplumbağaya tümör ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Kaplumbağaya tümör ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1997 00:00

Lumpy III adı verilen yeşil renkli deniz kaplumbağası, Florida Eyaleti'nin Marathon Kenti'ndeki bir kaplumbağa hastanesinde ameliyat edildi. Kaplumbağanın yüzgeçlerindeki ve ağzındaki tümörler hayatını tehlikeye soktuğu için veteriner Doug Mader tarafından elektrikli bir bıçakla kazındı. Lumpy III, ameliyat sonrasında önce özel bir bölmeye, sonra da nekahat devresi için hastanenin havuzuna bırakıldı.
Haberin Devamı

Lumpy'ye büyük ilgi

Ameliyat sonrasında her gün biraz daha iyileşerek, havuzunda yüzmeye başlayan kaplumbağaya hastane yetkilileri, motelde kalanlar ve kent sakinleri yoğun ilgi gösteriyor. Her gün bir sürü insanı başına toplayan Lumpy III, yakında denize bırakılacak. Ameliyatla Lumpy III'ün hayatının kurtarıldığını gören kent sakinleri de, daha çok kaplumbağayı kurtarabilmek için para yardımı yapıyorlar.

Kaplumbağaların kaderi

Ağız ve yüzgeçlerinden kazınan tümörler yalnız Lumpy III'ün değil, dünyadaki tüm deniz kaplumbağalarının hayatını tehdit ediyor. Açık renkli tümörler, genelde deniz kaplumbağalarının yüzgeçle-rinde görülüyor. Ancak bu tümörler, Lumpy III gibi şanslı olup bakıma alınamayan kaplumbağaları ölüme sürüklüyor.

Motelden hastaneye

Lumpy III'ün ameliyat olduğu kaplumbağa hastanesinin sahibi, Richard Moretti adında bir hayvansever. Kaplumbağaları çok seven Moretti, motelinin bir bölümünü kaplumbağa hastanesine dönüştürmüş. Motelin yanında bir de deniz kaplumbağaları için havuz yaptıran Moretti ve yardımcıları hastaneyi araştırma merkezi olarak da kullanıyorlar.

Kaplumbağa hastanesinin sahibi Richard Moretti, elinde elektrikli bıçakla tümörleri kazımaya çalışan veteriner Doug Mader için ışığı ayarlıyor (solda). Lumpy III'ün ağzındaki tümörler yüzlerce uçuğun toplanmış halini andırıyordu. Bu tümörler, elektrikli bıçakla kazınarak alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!