Kapatın motoru inecek var

Güncelleme Tarihi:

Kapatın motoru inecek var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2013 00:00

THY’nin önceki gece İstanbul-İzmir seferini yapan A321 uçağına, inişe dakikalar kala yıldırım isabet etti. Yolcular büyük korku yaşarken, pilotların anında yanan motoru kapatarak söndürme sistemini devreye soktuğu uçak, sağlam motoruyla İzmir’e güvenli bir şekilde indi.

Haberin Devamı

İSTANBUL - İzmir seferini yapan THY’ye ait TK-2348 sefer sayılı, Airbus A321 tipi “Adıyaman” adlı yolcu uçağı, 2 pilot, 5 mürettebat ve 114 yolcusuyla önceki gece saat 23.15 sıralarında Atatürk Havalimanı’ndan havalandı. Uçak Adnan Menderes Havalimanı’na iniş için 8 bin feet’ten 6 bin 500 feet’e alçaldığı sırada, bir yıldırım sağ motora isabet etti. Motor alev alırken, uçağın penceresinden durumu gören yolcular büyük korku yaşadı. Kabin görevlilerinin yoğun çabalarıyla korku paniğe dönüşmezken, kaptan pilot da prosedürleri hemen uygulamaya geçti, motoru kapatıp söndürme sistemini devreye sokarak kuleye bilgi verdi.

İŞTE YAŞANAN O ANLAR / FOTO GALERİ

‘Havada olur bunlar’

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda acil iniş için gerekli önlemler alınırken, THY’nin A321 uçağı, yıldırım çarptıktan 5- 6 dakika sonra, saat 00.05’te tek motoruyla güvenli bir şekilde piste indi. Hangara çekilen uçağın motorunda çok fazla zarar belirlenmedi. İniş sonrası uçağın adını açıklamak istemeyen pilotu, “Güvenli bir iniş yaptık” demekle yetindi. Uçağın bir hostesi ise, “Türbülanslı bir uçuştu. Birden kıvılcım gördük. Fazla panik yaşanmadı. Kaptanımız yolcuları sakinleştirdi” dedi.

Haberin Devamı

Hava Yolları Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı da, “Olay gayet normal. Her uçuşta olabilir.  Birikme olduğu zaman radara görünmeden statik çarpması olabiliyor. Engelleyen statik teller var. Ama çarpma yaşanabilir. Çarpar ve terk eder ya da çarptığı yerde hasar da yaratabilir. Tolore edilebilecek hasarlardır bunlar. Burada da sadece motorda yangın çıkmış.”

Şimşekler çaktı

YOLCULARDAN Bertan Atay, kıvılcımlar saçan motoru pencereden görüntüledi. Bertan Atay şunları anlattı: “İstanbul’dan havalandıktan sonra hava kötüleşti ve uçuş süresince sarsıntı yaşadık. İzmir’e yaklaşırken şimşekler etrafımızda çakmaya başladı. Bu sırada büyük bir gürültü duyduk ve yolcular motorun yandığını söyledi. Anormal bir durum yaşamadık. Alevler nedeniyle birçok yolcu panik yaşadı. Ben de fotoğraf makinesiyle görüntü çektim. Alana indiğimizde ise itfaiye ekipleri motora müdahale etti. Pilotlarımız sağ olsun bizi o zor şartta sağ salim indirmeyi başardı. Kendilerine teşekkür ediyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!