Kapanış günü 1 Eylül 2015

Güncelleme Tarihi:

Kapanış günü 1 Eylül 2015
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2014 01:53

HÜKÜMET ile Cemaat arasındaki kavganın fitilini ateşleyen dershanelerin kapatılmasına ilişkin tasarı, dün sabaha kadar süren görüşmeler sonunda TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Haberin Devamı

2015 Eylül’üne kadar faaliyetlerini sürdürecek olan dershaneler, 2018/ 2019 eğitim yılı sonuna dek dönüşümlerini tamamlamak zorundalar. Düzenlemeyle yaklaşık 40 bin yönetici değişecek. Dershaneler, yasayla özel okullara ve geçici olarak açık öğretim yapan liselere dönüşebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1 Eylül 2015’e kadar başvuranları, belirlenecek esaslara göre uygun görülmesi halinde öğretim kurumlarına dönüşüm programına alacak. Dönüşüm programına alınan kurumların, 2018-2019 öğretim yılının bitimine kadar mevzuatta öngörülen şartları karşılamaları kaydıyla dönüşebilecekleri okul ve diğer kurum türleri ile dönüşüm esas ve usulleri Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

6 YIL SİGORTA AYARI

Dershane öğretmenlerinin MEB kadrolarına geçişlerinde aranan 6 yıllık sigortalılık süresinin 1 Temmuz 2015 olan üst sınırı 1 Ocak 2014’e çekildi. Sürenin 1.5 yıl öne çekilmesi, 6 yıllık sigortalılık sürelerini henüz doldurmayan çok sayıda dershane öğretmenine MEB kadrolarına geçiş kapısını kapatmış olacak. Buna göre, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle sigorta primi ödenmiş ve en az çalışma süresi 6 yıl olan dershane öğretmenleri, KPSS şartı olmaksızın sözlü sınavla MEB kadrosuna geçebilecek. Dershanelerde çalışanlardan gerekli şartları taşıyan öğretmenler, 1 Temmuz-1 Ağustos 2015 tarihleri arasında başvurmaları halinde sözlü sınavda başarılı olmak kaydıyla öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecekler.

12 YAŞ SINIRI

Öğrenci etüt eğitim merkezleri, 12 yaş ve altındaki öğrencilere yönelik faaliyet gösterecek şekilde yeniden düzenlenecek. Eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen her türlü faaliyet MEB’in izin ve denetimine tabi olacak.

YÖNETİMDE YENİ DÖNEM

Talim ve Terbiye Kurulu, bakanlığın bilimsel danışma ve inceleme organı olarak düzenlenecek. Yasayla görevleri sona eren Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve üyesi, Müsteşar yardımcısı, genel müdür, strateji geliştirme başkanı kadrolarında bulunanlar, şahıslarına bağlı olarak belirlenen bakanlık müşavirliği kadrolarına atanacak. Bakanlıkta grup başkanı ve il müdürü olarak görev yapanlar ile şahsa bağlı daire başkanı, şube müdürü ve il müdürü kadrolarında bulunanlar özlük hakları korunmak amacıyla, şahsa bağlı eğitim uzmanı kadrolarına getirilecek. Bu şekilde eğitim uzmanı olarak atanacaklar, okullarda öğretmen olarak görevlendirilecek.
Aday öğretmenliğe atanabilmek için Devlet Memurları Kanunu’ndaki şartlara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma, bakanlıkça ve ÖSYM tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranacak. Aday öğretmenler, en az 1 yıl fiilen çalışmak, performans değerlendirmesine göre başarılı olmak kaydıyla yazılı ve sözlü sınava girebilecek. Aday öğretmenler, bakanlıkça oluşturulacak komisyonca değerlendirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!