Kanserli hücreye aşı

Güncelleme Tarihi:

Kanserli hücreye aşı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

İlacı bulan ekipte Türk doktor var

California San Diego Üniversitesi'nden Dr. Maurizio Zanetti ve ekibi, kanser hücrelerini öldüren bir aşı geliştirdi. Türk doktorun da bulunduğu ekip, prostat kanserini başarıyla yok etti. Aşı, diğer kanser türleri için de kullanılacak.

VÜCUDUN bağışıklık sistemini harekete geçirerek kanser hücrelerini öldüren bir aşı geliştirildi. Geniş yankı uyandıran aşıyı geliştiren altı bilim adamından biri Pasteur Enstitüsü'nden Hüseyin Fırat.

Amerikan Ulusal Bilim Akademisi yayın organında yer alan araştırma raporuna göre, California San Diego Üniversitesi'nden Dr. Maurizio Zanetti ve arkadaşları ile Paris'teki Pasteur Enstitüsü'nde çalışan Türk doktor Hüseyin Fırat'ın yer aldığı ekip, aşıyı prostat kanseri hastalarında denedi ve başarılı sonuç aldı.

SONUÇ BAŞARILI

Araştırmacılar, şimdiye kadar aşının uygulandığı hastalarda herhangi bir yan etkinin görülmediğini açıkladılar.

Aşı, bağışıklık sistemini pompalayarak kanserli dokuların gelişmesinde anahtar rol oynayan Telomerase enzimini devre dışı bırakıyor. Dr. Zanetti bu enzimin tüm kanserli hücrelerde fazla miktarda bulunduğunu ve gelecekte bu aşının diğer kanser türlerinde de kullanılabileceğini kaydetti.

Telomerase enzimi, hücre bölünmesi sırasında normal kromozom uzunluğunu sağlıyor ve hücre bölünmesinde anahtar rol oynuyor.

AŞININ İŞLEVİ

Bu enzim, kanserli dokunun gelişmesinde de en önemli etkenlerden biri. Kanserli doku, telomerase enzimi sayesinde ölümsüzlüğe ulaşıyor ve sürekli bölünmeye devam ediyor.

Geliştirilen aşı, öldürücü hücrelerin aktif olarak kanser hücrelerini yok etmesi esasına dayanıyor. Öldürücü hücre lenfositler, beyaz kan hücreleri olup, normalde kanımızda dolaşarak karşılaştıkları yabancı hücreleri, enfeksiyona yakalanmış hücreleri ve kanser hücrelerini özel reseptörleri aracıyla tanıyarak, yok etme işlevini görüyorlar.

Kanserli hücre ne yapıyor

Kanserli kişinin bağışıklık sistemi, etkili şekilde çalışmamakta, kanser gelişimine bağlı olarak zaman içinde zayıflamakta ve kanserli hücreye karşı gereken cevabı veremeyerek, bu hücrenin hızla büyümesine neden oluyor. Geliştirilen yeni aşının, kanserli hücrenin yayılmasını ve sonuçta da tamamen yok edilmesini sağladığı belirtiliyor.

İnternette tıp eğitimi

HEKİMLERE yönelik, tıp alanındaki gelişmeleri içeren ve güncel bilgilerin konunun uzmanları tarafından internet ortamında görsel-işitsel (audio-visual) olarak sunulup tartışılmasını sağlayan ‘www.umedis.net’ adlı web sitesi hazırlandı.

Hazırlanan web sitesinde, Türkiye'nin tüm klinik branşlardaki saygın öğretim üyelerinin sunumları ile önemli sempozyum ve kongreler audio-visual olarak tüm hekimlere ücretsiz sunulacak. ‘www.umedis.net’ adresindeki web sitesinin internet ortamına girdiği, sponsor kuruluşların da yer alacağı resmi açılışının 30 Nisan'da yapılacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!